Kawon ( arbuz ) - część 1
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon(arbuz)
U siebie też dzisiaj zaobserwowałam więdnięcie całkiem zielonych liści, wczoraj podlałam gnojówką z kurzeńca, być może to zaszkodziło.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
U mnie też zwiędło z kilkanaście liści i usycha .Wydaje mi się , że to nie mączniak , a robota przędziorka . Długo się utrzymywała sucha , i dość ciepła pogoda , przędziorek rozmnożył się w wielkiej liczbie . Zrobiłem wcześniej już oprysk , ale te środki jakoś tak nie bardzo działają . Wczoraj ponowiłem zwalczanie . Podobnie jest z innymi dyniowatymi , zwłaszcza rosnącymi na pasie czarnej folii , tutaj szczególnie trzeba być czujnym ! Przędziorek to bardzo groźny szkodnik , choć jest mały , potrafi unicestwić całą roślinę . Zwalczanie też utrudnione , bo cieczą należy pokryć dolną stronę liścia .harlej1 pisze:niestety, w ciągu tygodnia, połowa liści na moich roślinkach uschła, jak patrzę na nie, to robi mi się przykroJak myślicie, czy to mączniak, czy jakieś inne paskudztwo. Na niektórych liściach są brązowe plamki, czyli mączniak, ale bardzo dużo liści, po prostu więdnie, "na zielono".
- elik_49
- 1000p
Mój arbuz rośnie dość szybko ale tylko owoce, liście ma niewielkie a to chyba nie dobrze, największy wygląda tak 

zdjęcie sprzed tygodnia, teraz to już niestety piękne wspomnienia:
http://img151.imageshack.us/img151/8415/img1801tx.jpg
Za duże zdjęcie- mod.jokaer.

http://img151.imageshack.us/img151/8415/img1801tx.jpg
Za duże zdjęcie- mod.jokaer.
Zajrzałam dzisiaj na moment na działkę, rozglądam się i niespodzianka
są dwa arbuziki
malutkie jak paznokieć ,ale są

Pozdrawiam Iwona 

-
- 200p
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Madzia jedne chyba męskie są bez zalążka. Żeńskie z zalążkiem 

tte arbuzy takie duże na zdjęciach to z tego roku macie? bbo moje są malutkie takie jak paznokieć u kciuka ,a mam je w tunelu i wysadziłem po świętach, czyli jak każdy- moja pierwsza przygoda z arbuzami
-
- 10p - Początkujący
- Od: 18 kwie 2011, o 07:45
mmoje też jakoś wolno rosną
jak często i w jakich ilościach trzeba je podlewać?
jak często i w jakich ilościach trzeba je podlewać?
jjak ciepło to codziennie rano podlewam,, ale jak taka pogoda jak dziś to już drugi dzień nie podlewam żeby zgnilizna się nie wdała
-
- 200p
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
Geno z tego roku
ale jak się już zawiązał to zobczysz jak Ci śmignie. Ja czasem jak podlewam to do wody dodaje trochę gnojówki z pokrzyw bądź z kurzeńca. I podlewam jak ziemia przeschnie. A w gruncie to ostatnio tylko deszcz podlewa i boję się, że owoce będą gniły. 

-
- 500p
- Od: 7 cze 2011, o 09:56
U mnie mąż popryskał moje arbuzy i dodatkowo częściowo osłoniłam włókniną . Wydaje mi się że więdnięcie jakby ustało . W tunelu mam cztery krzaki a na nich zgadnijcie .... czternaście zawiązanych i rosnących arbuzów . Liczyłam na cztery , zwłaszcza że jest to mój pierwszy raz . Myślę że nie będą imponujące przy takiej ilości . Zapylałam ręcznie i bardzo się bałam kiedy zaczęły usychać im liście . Zdjęcia zrobiłam ale córka się pomyliła i usunęła a dzisiaj zapomniałam zabrać aparatu . Następnym razem wstawię . Pozdrawiam arbuzowo zakręconych !
- elik_49
- 1000p
U mnie zawiązanych jest 8 sztuk, z czego 2 już takie duże. Martwi mnie tylko to,że na jednym krzaku schną liście a na nim jest największy owoc, marnie widzę to czy zdąży dojrzeć.