W chatkach lata 5 gatunków, co prawda 3 to tylko samce, ale jest liczba. Co nie?

. Wczoraj ogrodowe męczyły się na pyłku zdaje się jabłoni, bo deszcz spłukał kwiaty wiatropylnych. Dzisiaj już przestawiły się na normalne tory i targają to co najbardziej lubią, czyli łatwo, szybko i przyjemnie-wiatropylne.
pasjon "...bo żeby eksperta zainspirować.." Dobry dowcip

! Lasioglossumy to głównie ziemne pszczoły, niektóre gatunki gnieżdżą się w zmurszałym drewnie. Oczywiście są szanse, że Ci się jakiś gatunek z nich zalęgnie, ale zawsze trzeba najpierw jechać po pospoliciuchach. Jakbym mógł obstawić , pewnie to są nożycówki pospolite. Podobne mocno do pseudosmuklików, a samce łudząco podobne. No i to jest ich czas.
Wasio Oooo ja Cię, ale bunkier robisz! Wystarczy dla Twoich praprapraprawnuków.
diodas1 Zalegam Ci z odpowiedzią. Co mnie wkurza w Twoich wpisach? Intuicyjność! 30% intuicja działa, 70% nie. Niektóre Twoje posty są skrajnie niebezpieczne. Np. 22.012019 r. "...Po wyjęciu narażone są na osuszanie choćby z powodu podmuchów wiatru i co gorsze, światło słoneczne. Niektórzy nawet spryskują je czasem wodą ale z umiarem żeby nie wyhodować pleśni...." Kiedyś
Suppa spryskał ostatnie niewygryzione kokony wodą żeby je pogonić. To jedyny przypadek, z którym się spotkałem. Jeżeli masz jakieś źródło, to podaj. Uważam, że takim postem możesz komuś zlikwidować "hodowlę" przed startem. Z moich doświadczeń- ma być sucho od początku do końca.
Teraz odpowiedź na prywatną wycieczkę: "....najważniejsza jest poprawna terminologia, najlepiej po łacinie.." No tak, po łacinie, bo to nazwy międzynarodowe. Internet ma to do siebie, że jest dostępny na całym świecie, no prawie. To taki odcisk łapy, żeby gościu z "Bośni i Hercegowiny" mógł mnie znaleźć

i wymienić się doświadczeniami. "....Wiem że można również wyłożyć trzcinę bez żadnych własnych kokonów i liczyć na to że skusi się jakaś dzikuska..." No tak, polecam wszystkim, tak zaczynałem. Teraz są tysiące ogrodowych + przyłów. Z mojej strony - koniec i bomba.
kmszeryf Osowate to Ancistrocerus sp. jak mi się wydaje.