Moja nowa wymarzona dzialka cz. 12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja nowa wymarzona dzialka cz. 12

Post »

Iwonko z przykrością stwierdzam ,że na takich grzybach sie nie znam ;:222
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witajcie kochane dziewczyny :wit , ja w biegu ciągłym, sprawy mi się piętrzą, na nic czasu nie mam, a nie pracuję przecież, to jak to jest ;:202 , zaczęłam kolejną rehabilitacje na bark i rączkę, no i do wiosny mam zamiar nią śmigać jak nową ;:215
Dziewczyny, mój kochany chłop znowu kolejną zabawkę nam kupił, mówię nam, bo oboje się nią bawimy :tan a jest to maszynka do tłoczenia oleju, dziś wytłoczyliśmy sobie słoiczek oleju ze słonecznika ;:138 a będą też inne, z dyni, z siemienia lnianego, z orzeszków, no i co tam jeszcze z nasion uda nam się upolować ;:108
Świąteczne dwa dni mijają, wczoraj było deszczowo, ale dziś nawet całkiem ładnie, słonko czasem się pokazało nawet.

Chciała bym Wam pokazać nasz Cmentarz szczeciński, mam nadzieję, że nie będzie to niestosowne w wątku ogrodowym :wit
http://www.superstacja.tv/wiadomosc/201 ... zczecinie/

No i oczywiście pochwalę się pierwszym własnoręcznie, no może nie moje rączki ale mojego M, wytłoczyły olej słonecznikowy :tan

Obrazek

Obrazek

Jadziu, Małgosiu, Iwonko, Alu, to opieńki tak jak Iwonka mówi, opieńka miodowa, u nas też mówią miodunki na nie, już w słoiczku z cebulką w pomidorkach, pyszne ;:215
Tereniu dziękuję, widoczki takie koją zszarpane serducho ;:108
Marysiu te czerwone też jadalne, choć tylko raz, tak mówią, oj czasem to i tych bym chętnie nazbierała, ale ;:131
Elu masz racje, w tym roku grzybków nie ma, te akurat trafiliśmy całkiem przypadkiem, traf i tyle ;:108
Natalko my lubimy takie wycieczki, o każdej porze roku w lesie jest cudnie ;:215
Jadziu wiesz ile się naprosiła M ale nie chciał piy wyciągać, byliśmy na terenie rezerwatu przyrody i nie dało rady skubnąć kawałka pieńka, bobry sobie go uszykowały ;:108
Bea, no tak, czasem to bym chętnie poczęstowała co niektórych takim czerwonymi ;:131
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Iwonko co ten Twój Adaś jeszcze wymyśli ;:173 Olej wygląda smakowicie i można go ze świeżym chlebkiem jeść ;:333
Czy ten szczeciński cmentarz jest czynny, to znaczy czy chowa się tam dalej ludzi? chyba drugiego tak pomyślanego w Polsce nie ma ;:185
Grzybków nie zbieraj nie warto i częstować niektórych też, bo oni i tak się trują sami swoim jadem ;:306 Dbaj o rączkę, żeby wiosną już tylko sadziła i pieliła ;:333 Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, tak, na cmentarzu nadal odbywają się pochówki, jest wielki, ale piękny, dużo na nim ciekawych roślin, ale stamtąd nie zbieram, raczej podziwiam tylko ;:215
Olej jak się wyklaruje do jutra to będzie śliczny i apetyczny :tan , a grzybki, masz rację ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko to dlatego cmentarz, że tak się wyrażę żyje! ja też nic nie zabieram z cmentarza, tak mnie babcia nauczyła :oops:
Ja chciałabym gdzieś kupić olej lniany tak wyciskany, jak to kiedyś jedli nasi przodkowie na przednówku :D Kupowałam taki w necie ometkowany, ale według mnie to już nie to samo, co ktoś szedł do olejarni z własną kanką i przynosił olej do omasty :D
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iwonko to teraz trzeba dokupić działkę i siać len i będziesz miała własny prawdziwy olej lniany ;:108 :D
Super zabawka ;:333 ;:333
Czy Ty już działkę zamknęłaś na zimę ? bo mnie już się nic nie chce robić :roll:
Pozdrawiam i zdrówka życzę ;:196
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko , pozdrów swojego eMa , robi przednią robotę z tym olejem , chociaż lnianego wyjątkowo nie lubię , ale słonecznikowy i każdy inny i owszem ,owszem .
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Iwonko, ;:180 dla eMa za produkcję oleju. To chyba trzeba się nieźle nakręcić, żeby ukręcić taką szklaneczkę? Nawet bym nie pomyślała, że można domowym sposobem zrobić olej. Chociaż przecież kiedyś wszystko robiło się w domu, to właściwie nie wiem czemu mnie to tak dziwi. W każdym razie wielkie brawa dla eMa ;:63
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Masz Iwonko pomysłowego Dobromira ,żeby taką maszynerię skonstruować .Ciekawe jaki będzie miał smak taki domowo tłoczony olej.Cmentarz śliczny w Niemczech też mają takie cmentarze, gdzie wśród nagrobków rosną rośliny szczególnie jest sporo obrzeży z bukszpanu, tujek różnego gatunku .Te cmentarze żyją, bo jest tam sporo ptaków i latem można tam odpocząć i posłuchać śpiewu ptaków .Zdróweczka i pomyślnej rehabilitacji ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie dziewczyny kochane :wit
Jadziu to nie mój M stworzył to dzieło, ale zamówił z Holandii mu przysłali, fakt zrobiona ręcznie maszynka, a smak oleju bez dodatków bezcenny ;:215
Iwonko oj siły do tego potrzeba sporo ;:108 ale M sam wędzi, piecze chleby, robi sery, no i teraz wziął się za tłoczenie, gdybym tak miała kawałek swojej ziemi i nieba, to pewnie samowystarczalni byśmy byli, ja zwierzątka i pole, a on resztę, żyła bym w Raju ;:167
Elu ten olej jest pyszny, prawdziwy bez ulepszaczy i na pewno tłoczony na zimno ;:215
Tereniu oj jak bym chciała, swoje nasiona takie prawdziwe nasiona nie sztuczne i swoje oleje ;:215
Marysiu właśnie, Adaś dużo czyta ostatnio na temat tych zdrowych tłoczonych na zimno olejów, nie jest to wszystko takie piękne jak by się mogło wydawać ;:108
Dziś na tyle pogoda dopisała, że mogliśmy zaliczyć cmentarz w Stargardzie, też piękny choć dużo, dużo mniejszy, tam mam sporo grobów, więc była okazja odwiedzić moje kochane rodzinne miasto :tan
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Szacun dla Was, Iwonko - za ten olej. Czapki z głów.
I bardzo dziękuję za link by zobaczyć ten parkowy cmentarz. ;:180
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko dziękuję ;:196
Moja morwa biała, tnę ją bardzo bo nie chcę dużego drzewa, ale owoce już daje ;:108

Obrazek

A to jeszcze pelargonie i nerine na parapecie okiennym :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Iwonko od początku tniesz morwę? W jakim wieku zaczęła owocować? Na swoje morwy czekam i nie wiem czy się doczekam, mają już 4 lata i nic, dopiero w tym roku więcej przyrosły.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Iwonko kiedy tniesz morwę białą i na jakiej wysokości ?? Ja mam i moja ma ponad dwa metry i nie wiem czy już ją przyciąć ??
U mnie też pelargonie kwitną ale za Twoją podpowiedzią spróbuję przechować je w ciemnej piwnicy .
Jak można wychować sobie tak męża żeby tak wszystko robił ??? ;:306 ;:306
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko dobrze, że pokazałaś morwę bo myślę nad swoją co zrobić żeby nie zaszalała, a mam pewnie siostrzaną od Michała. Rośnie ładnie i jest już prawie mojego wzrostu to chyba czas najwyższy przycinać. Ile lat ma Twoja? Wiem, że Adaś poczytuje i podsyła na FB ;:333 różne ciekawostki.
U nas dzisiaj pogoda barowa, widzisz odwróciło się ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”