@ almatea; chyba jakieś lepsze okularki by się przydały?

Jak zaczną pękać pąki.rolnik90 pisze:Po jakim czasie od wsadzenia winorośli szczepionych będę widział czy się przyjęły ?
Dokładnie tak i to najgorszy z możliwych!Dorja pisze:Z ziemi wychodzi podagrycznik, chwast.
Ten pęd nazywamy latoroślą. Latorośle staje się łozą jesienią. W moim podpisie masz link do bloga. Porozglądaj się tam, a mam nadzieję, że co nieco więcej się dowiesz.almatea pisze:
Rozumiem, że ta "łoza" to nic innego jak po prostu pęd, który sobie będzie się piął w górę, jeśli będzie miał po czym.
Czy dobrze myślę?
Dobrze jakbyś w wolnej chwili poczytał wątek, w którym powinieneś znaleźć trochę informacji.almatea pisze:Jestem totalnym laikiem, bo dopiero
niedawno rozpoczęliśmy przygodę z własnym ogrodem.
To wyglądało jak nierozłożony pączek kwiatu, było koloru różowe / fioletowe. I to właśnie urwała moja córeczka. Jeśli to była jakaś "łoza" to właśnie ona została oberwana.
Winorośl ma :
drewno, łozę, latorośle, pasierby.
Drewno powstaje z pierwszego pędu jaki wypuszcza sadzonka,
gałązka robi się coraz grubsza i mamy pieniek- drewno.
Z tego drewna wyrastają gałązki- latorośle.
Do rzadkości należy, żeby na latorośli wyrastającej bezpośrednio z drewna były pąki kwiatowe,
a co za tym idzie owoce, ale zdarzają się takie odmiany.
W następnym roku gałązka- latorośl staje się łozą,
na której w kącikach liści utworzyły się pączki pod kolejne przyszłe gałązki= latorośle,
które będą owocować.
W kącikach liści na owocującej latorośli w sezonie wyrastają pędy zwane pasierbami.
i powiem szczerze, że nie wiem jak tym pryskać i co z tego kupić. ( brak dawek, odstępów miedzy opryskami itd.)."Przed kwitnieniem ochrona chemiczna przeciw mączniakowi rzekomemu - RIDOMIL GOLD lub AMISTAR 250 SC (wgłębne),
później FOLPAN 80 WG (kontaktowy).
Przeciw mączniakowi prawdziwemu - TOPAS 100 EC (wgłębny)
ewentualnie lub później TIOTAR (lepszy jest SIARKOL EXTRA 80 WP,
ale coraz trudniej dostępny) albo BAYLETON 25 WP.
Przeciw szarej pleśni - RONILAN (karencja 28 dni) później ROWRAL (karencja 14 dni)
lub bardzo dobry TELDOR 500 SC (karencja 1 dzień)"
akurat topsin i topas mam, ale znowu nie ma nic na temat dawki i innych informacji jak stosować.szara pleśń: Topsin M 500 SC
mączniak pawdziwy: Topsin M 500 SC
mączniakie rzekomy: Ridomil Gold MZ
Czarna zgnilizna winorośli: Topas 100 EC