Witajcie!
Dzisiaj był cudowny, słoneczny dzień
Momentami miałam nawet wrażenie, że czuć w powietrzu pierwsze, jeszcze nieśmiałe powiewy wiosny. Pochodziłam po ogrodzie i z tęsknotą patrzyłam na uśpione róże. Oj, chciałoby się już poganiać z sekatorem w ręku
A propos sekatora...Wczoraj nabyłam kolejny. Szczególnie do wiosennego cięcia musi być bardzo ostry, żeby nie kaleczyć różanych pędów. Niby sekator to nic wielkiego, ale jakże cieszy taki zakup. Od razu jakby przybliża mnie do wiosny 
Ostatnio szwankuje mi internet, co doprowadza mnie do szewskiej pasji. Szczególnie, gdy chcę wysłać odpowiedzi i dodać zdjęcia. Wtedy złośliwie urywa się połączenie i możecie sobie wyobrazić jakie słowa cisną się na usta...
Ale nic nie jest w stanie pogorszyć mi humoru, bo we wtorek przylatuje mój synuś...
Dzisiaj niedziela, a ja zamierzam podać odgrzewane kotlety. Trochę nie wypada, ale mam nadzieję, że się nie obrazicie...
Anido, Boscobel jest godny polecenia!

U mnie zdobył zaszczytne pierwsze miejsce wśród wszystkich debiutantek z ubiegłego sezonu. No, może do spółki z Pashminą. Muszę jej oddać sprawiedliwość, bo rzeczywiście pokazała się z jak najlepszej strony.
Aprilku, nasi majstrowie nie zdążyli z wszystkimi pracami i taras czeka od zeszłego roku... My skuwaliśmy płytki, a beton pozostał. Na tym będą położone płytki
Werka, mnie wszelkie ciemne róże zawsze się podobały. To taki mocny akcent na rabatach. Przyciąga wzrok z daleka. Podobnie jak wszelkie żaróweczki
Bukszpany mają bardzo solidny system korzeniowy i być może Twój podbiera jedzenie i wodę Jamesowi. Poza tym może go dusić swoimi korzeniami. Swoje bukszpany musiałam zabrać z różanych rabat. Uwierz mi, że kupiłam małe sadzonki, a po roku jak je wykopywałam, to nie mogłam się nadziwić jak mogą się mocno ukorzenić...

Można sobie tylko wyobrazić jakie korzenie musi mieć tak duży egzemplarz jak Twój. Zdecydowanie odizoluj jego korzenie od róży, bo nadal będzie kiepsko rosła.
Basiu, też go uwielbiam. Jest wyjątkowo urodziwy, a te jego cudne kwiaty - do zakochania
Daysy, z poprzednim owczarkiem niemieckim przerabialiśmy to samo. Ta rasa w starszym wieku niestety bardzo często cierpi na takie dolegliwości

Nasz Cezar dożył sędziwego wieku 13 lat, co jak na owczarka z takimi schorzeniami jest i tak bardzo dobrym wynikiem.
Jeśli jeszcze nie masz Jamesa Galway, to mogę Ci go polecić z czystym sumieniem. Nie dość, że urodziwy, to jeszcze ma sztywne pędy, które bardzo dobrze utrzymują kwiaty.
Marlenko, jeśli tylko sadzonka Jamesa była dobrej jakości, to będziesz zachwycona.
Ha, wiedziałam, że w końcu się skusisz na Boscobel i Pashminę

Obie cudne! U mnie jako ubiegłoroczne debiutantki zdobyły wspólne pierwsze miejsce pośród wszystkich nowości pod każdym względem.
Jadziu, od dawna namawiam Cię na Garden of Roses. Nie zawiedziesz się na tej róży. Ona ma jeszcze tę zaletę, że praktycznie wszędzie się zmieści. A gdyby tak ją posadzić w donicy?
Soniu, witam Cię bardzo serdecznie w moich skromnych progach

Dziękuję za miłe słowa dotyczące zestawienia kolorów.
Ten cis, o którym napisałaś jest dosyć wiekowy i jako jeden z nielicznych cięty dość regularnie. Udało mi się wyhodować z niego kilka kolejnych, które będę formowała na szczycie w kulę. Widziałam w ogrodniczym i wyglądało to genialnie. Ma to jeszcze tę zaletę, że tak uformowany cis nie zajmuje dużo miejsca, co w moim przypadku jest bardzo ważne.
A Pashminę polecam Ci z całego serca. Jest prześliczna, ale o tym zapewne wiesz, bo nasza Aneczka kusi nią u siebie bardzo skutecznie. Jak oglądam zdjęcia, które robi, to przychodzi ochota na zakup drugiej sadzonki
Widziałam Twoje hortensjowe cudeńka i dzisiaj poszłam obejrzeć i policzyć swój stan posiadania. Otóż jak wczoraj u Ciebie pisałam, że chyba mam 11 sztuk, tak oczywiście się myliłam - mam 14 odmian

Moje nie są jeszcze tak dorodne jak Twoje piękności, ale może za kilka lat i ja doczekam się takich dorodnych krzaczków. Pochodziłam dzisiaj w poszukiwaniu dobrej kandydatki na ukorzenienie na pniu i znalazłam trzy: Pinky Vinky, Limelight, Sweet Summer. Te są najbardziej dorodne, ale jeśli chciałabym mieć wyższą to chyba będę musiała odczekać z jeden sezon. Co myślisz o Sweet Summer? Nada się? Szczerze mówiąc ona najbardziej mi się podoba. Pięknie się przebarwia i dość sztywno trzyma pędy.
PS. Mango wydrapany za uszami i jest bardzo szczęśliwy, bo uwielbia wszelkie pieszczoty.
Specjalnie dla Ciebie - Pashmina
Brak uśmieszków zmusza mnie do podzielenia odpowiedzi...