Słoneczne rabaty 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty 3

Post »

Ach Sabina lejesz miód na moje serce tymi wiosennymi zdjęciami. ;:65 Powiem Ci, tak po cichu na uszko, że ja bym tam nie czekała do przyszłego sezonu jeśli krokusiki skończyłby mi się w połowie rabaty... No weź coś z tym zrób kobieto! Obrazek
Wrześniowe zdjęcia też aż miło oglądać. ;:131 A co to za pomarańczka dumnie pręży swe wdzięki na tle błękitnego nieba?
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sabinko ale jeszcze pełno cebul w sklepach - kupuj krokusy i dosadzaj :D Ja wczoraj posadziłam 5 koszyczków z tulipanami, tydzień temu 3 koszyczki z czosnkami - zostały dwa rodzaje narcyzów i przebiśniegi...koszyczki się skończyły :;230 A widzisz jaka ja byłam skromna w tym roku :D W zeszłym roku sadziłam cebule w grudniu, a potem jeszcze sobie prezent na gwiazdkę zrobiłam i dokupiłam pare setek na wyprzedaży ;:224 - posadziłam je na przełomie lutego i marca i o dziwo wszystkie tulipany i krokusy dały radę zakwitnąć. Więc Sabinko sadź i Ty śmiało :D
Pięknie róże Ci kwitną - ta pomarańczowa robi wrażenie ;:108
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witam :wit
Pogoda nam się całkiem pokiełbasiła i nic nowego nie dzieje się na rabatach.. ooo.. przepraszam - rozsypałam popiół z kominka. Możecie sobie tylko wyobrazić jak to wyglądało (a raczej jak ja wyglądałam) szczególnie gdy w grę wchodziły niezwykle pomocne podmuchy wiatru :;230 Ale co tam. Wyczytałam, że to najlepszy czas na takie dodatkowe formy aktywności ogrodowej, a skoro popiół magazynuje mi się przez całą zimę głupio byłoby go nie wykorzystać.
Wykopałam też "ręcami" męża Dalie. Mam nadzieję, że ładnie przezimują, bo opisałam sobie odmiany i w przyszłym roku mam chętkę dokupić co nieco i podzielić kolorystycznie. Nie mam doświadczenia z tymi bulwami, czy zimują tak jak kanny? Do skrzynki, przykryć przewiewnym pudłem i do kotłowni??

Nowych zdjęć już nawet nie robię, bo po serii wietrznych przygód nawet winobluszcz razi łysymi pędami. Co prawda kilka róż wciąż uparcie kwitnie, ale co ładniejsze ścięłam do wazonu, a pozostałe raczej na modelki się nie nadają ;:224
Tak sobie pomyślałam.. przez całe wakacje leżałam do góry brzuchem, więc teraz będę was raczyła letnimi, ciepłymi fotami. Tak na przekór wszystkiemu
Zacznijmy więc od ciepłego słoneczka bursztynowej królowej. Amber Queen. To jej pierwszy rok, ale uczciwie powiem, że potrafiła zachwycić i bardzo ładnie przyrosła w szerz ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

grzejmy się od monitora ;:306

Obrazek

Obrazek

Annes, ten kot to zmora ogrodnika ;:224 Zawsze jest przy mnie. Jak plewię to on sobie myśli, że to taka zabawa i drapie mnie po rękach, jak wkraczam do akcji z motyką to on skacze na nią i nie dość, że muszę uważać na rośliny to jeszcze na kota, jak sadzę nowe rośliny, lub widzi mnie przy rabatach to nie minie kilka minut a już wyłoży się na jakiejś bylinie czy wychodzących liliach, że o hostach nie wspomnę (uwielbia je łamać swoim mięciuchnym kocim tyłkiem). taki to jest ten pan kot. Z drugiej strony pieszczoch z niego nieprzeciętny i wszyscy domownicy go kochają ;:108
Czosnki są piękne, póki nie robimy zdjęć ich nóżkom :;230 Dobijają mnie ich liście. Takie nieporęcznie duże i żółknące w bardzo nieelegancki sposób..

Przedstawiam różę, która zachwyca kolorystyką i zapachem. Młodziutką Charles de Nervaux
Gdyby jeszcze wzmocniła w przyszłym roku swoje wiotkie pędy byłaby ideałem ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sonia, kategorycznie zabroniłam sobie jakichkolwiek zakupów w tym sezonie. Odchorowałam dotychczasowe wsadzanie cebul i nie obyło się bez przeraźliwego bólu gardła i kataru. Koniec. Listopad ma swoje prawa. Niech wszystko hibernuje się na zimę, a sezon zakupowy zaczniemy na przedsprzedażach w Lilypolu ;:183

Sonia, wiem, że lubisz wszystko co białe. Mam zaszczyt przedstawić Gruss an Aachen. Pięknie pachnie, kwitnie natrętnie przez cały sezon. Niestety we wrześniu straciła liście i to tak nagle, że aż mi jej było szkoda..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ewelina, osobiście mam mocne postanowienie zawalczyć o moją Heritage. Obsypię ją tłuściutkim kompostem na zimę. Wiosną zasilę nawozem do róż i może coś z niej jeszcze wyrośnie ;:173 Flamingo znam tylko ze zdjęć. Wygląda zjawiskowo ;:oj

Malutka Kurfurstin Sophie. Pierwsze kwitnienie cała różowiutka, kolejne zaczęła się odpowiednio wybarwiać. Kwiaty ma zdecydowanie nieproporcjonalnie ciężkie do swoich łodyżek, ale postawiona obok pochodnia dawała jej wystarczające wsparcie ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jola, jak fajnie, że znowu jesteś ;:168 Z tymi gołymi badylami to się nie śmiej, bo ja swoje rozłożyłam na stole i tak stoję i patrzę, patrzę i stoję, a mój eM zauważył tą konsternację i w śmiech. Kilka korzonków i tyle kasy :;230 John, prędzej czy później zawita u mnie. Choruję na te jego piwoniowe kwiaty.

Niezniszczalna Lavender Ice. Nie straszne jej długotrwałe deszcze, susza czy upalne słońce. Kwitnie i cieszy przez cały sezon.. Dlaczegoż do kompletu nie dostała wyższego wzrostu i mocniejszego zapachu ;:224

Obrazek

Obrazek

Aneczka, koniec z cebulami. Będę miała co sadzić za rok, chociaż przeszło mi przez myśl żeby zamówić kolejną partię ;:224 Ale tak całkiem serio - myślałam, że te 200 pchełek będę upychała, a tu poszło bardzo szybciutko. Ciekawa jestem czy posadziłam je gdzieś na czosnkach. Przecież u mnie nie ma gdzie palca wcisnąć i już sam nie do końca wiem gdzie co rośnie..
Ta pomarańczowa panna to Charles Austin. Tegoroczna nowość. Długo się zbierała do rośnięcia, bo posadziłam ją w bliskim sąsiedztwie olbrzymich ostróżek. W końcu wykorzystała moment ścięcia tych pierwszych i wystrzeliła naokoło 1,2 m. Co ciekawe bardzo sobie wzięła do serca całą tą historię z nadrabianiem straconego czasu i w chwili obecnej nadal jest cała w pąkach. Nie liczę, że zdąży je rozwinąć jak należy.

Dla ciebie jedyne zdjęcie Pashminy. Wiem, że ma potencjał.

Obrazek

Kasia, chyba się starzeję, albo wybrałam wyjątkowo zimny dzień na sadzenie tych moich cebulowych, ale daję słowo na samą myśl o kolejnych dostaję dreszczy :;230 Pierwsza partia jeszcze poszła fajnie, ale już dokupywane z przeceny tulipany, żonkile i te nieszczęsne krokusy dowaliły mi konkretnie. W tym roku spasuję.
Czosnki też sadzisz do koszyczków? Podobno nornice ich nie lubią i omijają z daleka

Rażąca Mary Ann. Moim zdaniem jedna z lepszych róż tego sezonu. Nie wymagająca i kwitnąca do teraz

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dorotka, martwi mnie twój opis Pani Janowej.. Tak naprawdę to głównie w twoim ogrodzie ją wypatrzyłam i zakochałam się w kształcie kwiatów, potem utwierdziłam się patrząc na jej foty u Aneczki. Może to takie kiepskie lata i faktycznie weźmie się w garść. Jeśli nie to wiesz gdzie możesz ją podesłać ;:183
Mareczek straszy mnie właśnie tymi paskami. Z jednej strony są zdjęcia na których wygląda obłędnie, z drugich wynajduję takie pasiaki, że odrobinę mnie przerażają. Z czym ją połączyć? Czy towarzystwo Dieter Muller i Mariatheresia będzie dla niej odpowiednie? Pytam, bo tam mam wolną miejscówkę ;:306

Dorotka, dla ciebie pozostawiłam klasykę. Senteur Royale - "Królewski zapach" . Przestraszyła się, że wypadnie i popatrz jaka w tym roku była zdrowiutka. Dopiero we wrześniu włączyła sobie tryb olewający i zrzuciła liście..

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Sabinko. Skoro chcesz zawalczyc o swoją Heritage to trzymam w takim razie kciuki za to . Zdjęciami różnymi powaliłaś mnie na kolana ;:oj . Cudowne są i jak tu ich nie kochać ? Ja dopiero będę tworzyła prawdziwą różaną rabate z samych "pewniaków" ale to jak powiększy mi się areał i na pewno zwrócę się o pomoc :lol: . Spokojnego dnia Wszystkich Świętych Ci życzę i pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sabinko szkoda,że nie dosadzisz tych krokusików. No ale też i rozumiemTwoje pasowanie. ;:168

Piękne róże dziś pokazałaś. Amber Queen i Charles de Nervaux wyglądają fantastycznie! Najchętniej już teraz, od ręki, pędziłabym na działkę, by rwać kolejne kawałki mężusiowego trawnika, by zrobić im miejsce u siebie.
Nad Mary Ann trzeba będzie jeszcze raz pomyśleć. ;:108 Urodziwa z niej dziewczyna. ;:108
I doprawdy zachodze w glowę jak można mieć u siebie Pashminę i zrobić jej tylko jedno zdjęcie..? ;:202 Ja mam dziesiątki jej portrecików. Chyba rzeczywiście nie zaprezentowała się u Ciebie ze zbyt dobrej strony. Mam nadzieję, że to nadrobi w przyszłym sezonie, bo jak nie... to wiesz gdzie ją słać... ;:183 ;:215
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ależ śliczne zdjęcia ;:138 ;:138 ;:138 Jak czytam ile cebul sadziłaś, to mnie zazdrość zżera ;:172 Ja niewiele sadzę, tylko parę czosnków, więc będę podziwiać Twoje cebulki na wiosnę. Będzie cudnie przy takiej ilości kwiatów ;:215
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Hej Sabina :wit
Już tak trochę chciałem się zbuntować, że wspominki to może w lutym dopiero powinnaś zacząć, jednak zmieniam zdanie. Te róże, ojoj, będę listę sobie robić :;230
Amber Queen, taka żarówa ;:oj I mówisz,że pierwszy rok ;:oj Nununu, moja mi ona :;230
Lavender Ice, posadzę sobie z Burgundy Iceberg (kupię jeszcze jedną) i może tą żarówą wyżej, mam nadzieję na ostry krzyk rozpaczy dla oczu ;:173
Senteur Royale, skąd tyś ją wytrzasnęła ;:oj I ten kolor liści... O ile będzie tak samo jak Twoja wyglądać to kupię ;:306
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jestem w stanie Ci wybaczyć to całe lato bez Ciebie, jeśli teraz będziesz nas przez całą jesień i zimę raczyła takimi zdjęciami
To jest najlepszy odstresowywacz
Piszesz, że Gruss kwitła u Ciebie non stop?
U mnie jak wszystkie róże miała przerwy.
Nie mam pojęcia co ja mam zrobić, żeby poprawić to kwitnienie
Bo to drugie to było w ogóle fatalne. Większość wcale nie zakwiła
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko serdecznie dziękuje. ;:196 Portretujesz różane piękności, tak cudnie, ;:138 że oglądanie ich nigdy się nie znudzi. Jak czytam twoje przemyślenia o tych panienkach, to nieustannie cię podziwiam. Masz tyle doświadczeń, ale przede wszystkim wnikliwie musisz je obserwować. ;:180 Gruss an Aachen przepiękna. ;:oj Na początku jak młoda panienka z różowymi policzkami, a potem dama w bieli. ;:215 Dalie zaczynają nas kręcić. :wink: Świetnie, że masz możliwość przechowywać, będziemy latem cieszyć się kolorami. ;:65 Słońca życzę. ;:3
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Sabinko jak kanny przechowujesz to i dalie przechowasz ;:108 Ja swoje zawijam w gazety i wkładam w tekturowe pudła, ale moje mają niska temperaturę zimowania - czasem nawet poniżej zera spada jak większe mrozy na dworze. Metod zimowania jest wiele, ale mozesz spokojnie je jak kanny przechować. Czosnki poszły do koszyczków z wygody - raz że jest szansa, że w koszyczku ich nie uszkodzę sadząc coś nowego, a dwa, ze jak sie zagęszczą, to łatwiej będzie wykopać i rozdzielić. A w to "nielubienie" przez nornice to nie do końca wierzę - koron carskich ponoć też nie lubią, a u mnie wszystkie znikają bez śladu...
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Bajecznie. Jak nie kochać róż, zwłaszcza jak robisz taaakie piękne fotki. Zaraz ma się ochotę pędzić do sklepu i zamawiać.
Urok Lavender Ice doceniłam i dosadziłam dodatkową. Teraz mam już trzy.
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Ach... Przy Amber Queen rzeczywiście można się pogrzać ;:3 Błogo...
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Przedstawiam różę, która zachwyca kolorystyką i zapachem. Młodziutką Charles de Nervaux
Gdyby jeszcze wzmocniła w przyszłym roku swoje wiotkie pędy byłaby ideałem ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sabinka sesja tej różyczki zawróciła mi w głowie,ale cudo...foty robisz bajeczne ;:167
A wiesz ja to taka przewrotna jestem,że muszę sama na własnej skórze się przekonać,czy Marc Chagall mnie zauroczy,czy tez nie?
Siedzi już w ziemi na przodzie,koło Jalitah,teraz sobie myślę,że Lavender Ice ładnie by z boku się prezentowała ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ale śliczna ta róża ;:oj ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Sabinko, kwiaty John Laing ma obłędne i równie cudnie pachnące...tylko ta zdrowotność do ;:222 Swojej dałam żółtą kartkę. Jak się nie poprawi to w przyszłym roku będzie czerwona i jeśli ją zechcesz to nie ma sprawy - wyląduje u Ciebie. Tylko miej na uwadze jej chorowitość...Wiesz, żeby potem nie było, że ona taka chorowita ;:183

Fotkami Charles de Nervaux uwiodłaś mnie całkowicie - śliczności Obrazek Muszę sobie ją obejrzeć dokładniej i trochę poczytać na jej temat :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”