Różyczki u Ewki cz. II

Zablokowany
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Różyczki u Ewki cz. II

Post »

Szkoda róż, ale na szczęście masz ich tyle, że patrząc na zdjęcia wcale nie widać ubytków. Jardins de l'Estronne jest piękna, ależ Ci się trafił skarb. Ja też sobie obiecuję, że już koniec z kupowaniem roślin, a potem i tak się łamię :)

Barcarolle ma piękny kolor, taki aksamitny.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O właśnie ta niedobra Goldelse! To znaczy moja jest niedobra. Ogromnie mi się podoba jej soczysty pomarańczowy kolor. Ale.. Pierwsza kiedyś nie przeżyła zimy. Po dwóch latach kupiłam dwie kolejne, ale znów jedna nie przeżyła zimy, a druga kwitnie tylko dwoma kwiatami i ma wiotkie pędziki. Skusiłam się na nią, widząc takie zdjęcia jak Twoje. No niestety, ja jej nie mogę nijak dogodzić. No i faktycznie mała to jest różyczka.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Taro - nie żebym była zadowolona, że Twoja Bacarolle nie rozkrzewia się , ale przynajmniej wiem, że ona taka jest, bo już myślałam, że może stanowisko jej nie odpowiada. Może wiesz, jak nazywa się ta różyczka, która w markecie (Auchan) została zakupiona wczesną wiosną pod nazwą : Francuska czerwona. Niesamowicie pięknie i mocno pachnie, jeden pęd pnie się do góry, ale nie sądzę, żeby miała to być pnąca, raczej nie, taka pewnie jego uroda.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małgosiu - w tym różanym szaleństwie by mieć wszystkie, które nam się podobają, jest jakaś metoda, a że czasem się pomylimy, to nasze święte prawo! Mnie na zdjęciach zawsze podobała się Novalis, nawet na moich :wink: , ale w realu mnie już tak bardzo nie zachwyca. Może potrzebuje kolejnego roku?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sylwio - chyba przestanę mówić, że już więcej niczego nie kupię, przecież wszyscy wiemy, że to nie może być prawda :;230 Zamierzam wydać mamie kilka róż, więc będzie miejsce na nowe. Nie lubię takich, co to nie chcą się rozrastać ( jak Whyski), ale czasem wielkość krzaczka mnie zdumiewa. Tak się stało z marketówką - Papageno.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wando - niezły kolor ma też Sonnenwelt, jest wyższa i chyba ciekawsza od Goldelse. Ale ta druga trzyma zdecydowanie dłużej kwiat.Moja Sonnenwelt jest młoda, a już całkiem fajnie wygląda.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A na koniec moja ulubiona Mary Rose, niestety przekwitła

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdecydowanie królują w moim ogrodzie róże. Ale czasem spotkać tu można i inne kwiaty, czasem schowane są gdzieś z tyłu, jakby były nieproszonymi gośćmi, czasem nieśmiało wyłaniają się spod róż i jakby zawstydzone nie mają siły pokazać swej krasy. Tylko lilie i liliowce na przekór wszystkiemu dumnie się prezentują. Na początek jednak pokażę frezje - deszcz położył je, więc ścielą się i leżą zamiast dumnie prezentować swe buźki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewuniu, frezje wykopujesz na zimę, czy traktujesz je jako jednoroczne?

(róż już nie skomentuję, zwyczajnie zbieram szczękę z podłogi.... taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakie masz sliczne ;:167 )
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem co zrobię z frezjami, bo mam je pierwszy rok. Fajne kwiaty, ale nie trzymają pionu - ani jeden!
A to powojniczki, wszystkie młodziutkie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Danka11
200p
200p
Od: 8 kwie 2014, o 15:58

Post »

Ewka, w ub. tygodniu robiłam dodatkowe zakupy we Flo..e i widziałam tam różę podobną do Twojej różowej francuskiej.
Pooglądaj sobie SOEUR EMMANUELLE - DIETER MULLER. To róża Delbarda, więc by się zgadzało.

Ależ ślicznie u Ciebie ;:215
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Same cudne róże :heja Chociaż może nie ;:218 Z Novalis, to chyba niezłe ziółko. Na niektórych zdjęciach prezentuje się całkiem nieźle, ale dzisiaj u Ciebie nie bardzo mi się podoba. Jakaś taka mocno sina, jakby zmarzła i zmokła na deszczu. Za to ta francuska NN jest bezsprzecznie piękna. Jak niejedna w Twoim ogrodzie ;:63
Danka11
200p
200p
Od: 8 kwie 2014, o 15:58

Post »

Wg mnie Novalis ma trupi kolor, ewentualnie sino-papuciasty.
Też mam 2 :;230 . Ona deszczu nie lubi, ale czasem naprawdę ładnie wygląda.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, ja frezje miałam tylko raz, cudnie kwitły, ale też udawały, że sa okrywowe... ;:306
W kolejnym roku znowu posadziłam, ale nie wyszły.
Śliczne powojniki! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu - to może rzeczywiście być SOEUR EMMANUELLE, wszystko się zgadza. Popatrzyłam na rożne strony, na niektórych zdjęciach jest bardziej różowa, ale opis tego nie potwierdza. No i ten zapach! Mocny, czarujący, wyjątkowy! Bardzo Ci dziękuję za info.
I TY i Iwonka macie rację z Novalisem - kolorowi przydałaby się głębia, a on taki ... ;:oj ... trupi ? To się uśmiałam z określenia, ale coś w tym jest. Po deszczach wygląda fatalnie.
Basiu - moje jak ten trupi Novalis - frezje leżą jakby były nieżywe. Na pewno nie dokupię kolejnych, szczerze mówiąc giną wśród róż. Co innego liliowce i lilie, ale tu muszę jeszcze poczekać, na razie kwitną nieliczne
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Moje liliowce też za chwilkę pokażą kwiaty .Coraz więcej pokazuje się kwitnących Azjatek lecz większość oranżowa.Superowe kwitnace krzewy .Fajnie ,że mozesz oddać mamie te których nie chcesz u siebie gdybym ja też mogła tak zrobić byłoby fajnie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Mam Fishermans Friends i uwielbiam ją za kwiat i za zapach, ale te kolce to ma szalone. ;:222
Podziwiam Papageno, bo Twój to potwór nie róża, a moja się zbiera i zbiera drugi sezon i jakiegoś znośnego krzewu zbudować nie może.
Żółte róże też lubię, mam ich kilka i tak jak mówisz dodają energii na rabacie.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu - i u mnie większość kwitnie na pomarańczowo, choć dziś pojawiła się piękność w kolorze ciemnej żółci z pomarańczowymi pasami, nie mam jeszcze zdjęć, ale potem Ci pokażę. Lilie to ładne kwiaty, więc warto je pokazywać. Tak mi się wydaje.
Małgosiu - pokażę Ci moją najpiękniejszą różyczkę, która stoi przy papageno ( całego krzewu to nie widać, ok 3/4). Zdjęcie oprócz obrazu tej najurodziwszej ze wszystkich kwiatów, może pokazać wielkość Papageno - ona jest naprawdę duża.

Obrazek

A tu Shafira Asma, dużo ciepłych słów pod jej adresem przeczytałam na Forum. Powiem tak, kwiaty ma rzeczywiście ładne, ale ani słońca ani deszczu one nie lubią. Robią się brzydkie. Dość szybko też przekwita. Zapach ma mocny i ładny, to fakt, ale żeby pachniało muszą być kwiaty! Moja ma dopiero 2 sezon, może dlatego stosunkowo krótko kwitła w tych niesprzyjających ostatnio warunkach atmosferycznych?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu cudowna Róża! Pewnie teraz sporo czasu będzie u Ciebie w ogrodzie spędzać, bo ma wakacje :)
Pozdrawiam, Basia.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”