Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

Zuziu, piękne lilie, ja się szykuję na kilka białych do kompozycji, ale nie zdecydowałam jeszcze się na odmianę, Twoje są bardzo ładne, może takie? ;:218
co do pogody, patrzyłam na długoterminową i zimy u nas w Wielkopolsce specjalnie nie zapowiadali, a czytając "sezonową" też raczej ciepło, bez przewidywanych "nawrotów zimy" więc jest nadzieja, że już tylko lepiej będzie :wink:
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No nie pomyślałąm, ale faktycznie kalafior moze też ciekawie na takiej rabacie wyglądać ;:oj
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Też liczę na to, że kalafior będzie przyciągał wzrok ;:306
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

sweetdaisy pisze:.
Dorotko, Smooth Ballerinę głabnęłam w OBI jako dodatek do Edenki i Ascota. Do końca nie byłam przekonana, bo na fiszce była dużo ciemniejsza, prawie jak Papageno. Dobrze że w realu jest taka jaśniutka z białym, jak lody malinowe ;:333 Pochodzi z kolekcji Panted bodajże Jacksona & Perkinsa. W szkółkach też jej nie widziałam, może i w tym roku w OBI powtórzą.
Nie pozostaje mi w takim razie nic innego jak się na nią zaczaić. Tym bardziej, że OBI mam rzut beretem...Że też ja jej jakoś nie zauważyłam w zeszłym roku ;:223 , a przecież kupiłam tam właśnie Edenkę.

Fajne lilie wybrałaś ;:333 Ja też już zamówiłam i mam z głowy. Nie będą mnie kusić. Teraz skupiam się na rozach ;:167

A wióry są doskonałe. Stosuję od kilku lat. Wiosną wysypuję bezpośrednio na rabatach i zagrabiam. Moje psy może i się interesują, ale jakoś nie przejawiają skłonności do pożarcia ziemi wymieszanej z wiórami :;230 A czochrać się nie mają jak, bo tam wszędzie kolczaste pannice, a spotkanie z ich kolcami do przyjemności nie należy.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oho! To będzie biała rabata! ;:138
W takim razie życzę powodzenia. ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Iwonko, Dorotko, u mnie dziś +10, powietrze ciepłe, wiosenne. Oby taka prawdziwa zima już nie wróciła ;:202
Ewelina, to tak jak u mnie, też większość nasion pójdzie do gruntu. Ale nie byłybyśmy ogrodniczkami, jak byśmy co roku nie capnęły czegoś nowego z nasion choćby na próbę co nie? ;:198
Aniu, no mam nadzieję że mi się żółte gratisy nie dostaną Obrazek, choć z moim szczęściem to nic nie wiadomo...
Grażka, no masz rację, te dwie lilie zapachem robiły za całe to towarzystwo ;:108 Pierwszy płatek odwinęły i już cudny zapach owiewał całą rabatę Obrazek
Karolcia, i Ty też już wystartowałaś z sianiem ;:oj To ja niedługo zostanę ostatnia na Fo z tym procesem. Czekam luty/marzec, a girkami przebieram niemiłosiernie ;:65
Madzia, jadąc z eMem przejechaliśmy kiedyś kitę wiewiórce. Wtedy też miałam traumę, choć ona sama pokicała na drzewo. Nie wiem jak bym długo musiała odchorowywać kota, a o sarnie to nawet nie myślę ;:185
Lucynko, no dla ciebie to szacunek za te mikrokiełki do pikowania ;:180 Nie wiem jak można takie maleństwa pikować i ich nie uszkodzić ;:173
Anita, czekam z niecierpliwością na Twoje hortensjowe szpalery ;:65 Szkoda że ja nie mam tyle miejsca, na pewno bym sobie tez taki sprawiła, cudne są Obrazek
Soniu, pełne lilie faktycznie pokrojem tych zwykłych nie przypominają. Ale ja i tak je lubię. Ja w ogóle lubię wszelakie pełne czuprynki w kwiatach, jeżówki tez takie wolę, i dalie... ;:224
Marlena, lilie lubię, a ich zapach... ;:167 Kup kilka 'na próbę' może i Ciebie weźmie na nie ;:198 A, to Ty jeszcze będziesz "białą" tworzyć. Masz już konkretne rośliny pod nią wypatrzone? Pamiętam że też chciałaś hortensje, piwonie i chyba trawy?
C.D.N.
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

C.D.
Olcia, nawet nie myślałam, że sarna może tak blisko podejść do naszych zabudowań :shock: Ok, mam las za rogiem, ale nigdy żadne zwierze tak blisko nie wyszło. Aż do teraz... ;:144 Sama teraz ostrożniej jeżdżę, nie wyobrażam sobie potrącić takiego zwierzaka ;:185
Kasia-mymysteryy, widzę że idziesz pełną parą ;:215 A i słyszę że rabata będzie ozdobno - warzywna ;:306 No takiego pomysłu to jeszcze nie było ;:oj Koniecznie rób fotorelację z jej tworzenia ;:108
Malvinko, ucieszyłaś mnie ta zapowiedzią pogodową :tan Hmmm, a jak by było fajnie jak wiosna przychodziłaby już od lutego na stałe do ogrodów... Obrazek
Kasia-vimen, dopiero było rozprawianie o czosnkach i cebulach na rabatach, hah, a teraz już kalafiory i pomidory na nie trafiają... ;:219
Dorotka, no to życzę Ci udanego polowania ;:108 Sama jestem ciekawa czy powtórzą :roll: Ale z moich spostrzeżeń wynika że w OBI mają najciekawszą ofertę różana z tych wielkogabarytowych marketów. W LM i Ciasto takich fajnych nie widuję ;:185 Szkoda że ja to mam właśnie do OBI daleko ;:151 Wiórów jeszcze troche mam, ale na wiosną i tak kupię. W tym roku to chyba i warzywnik dostanie ;:333
---------------------------------
Wczoraj oblazłam mój ogródek, bo jak usłyszałam że dziewczynom żonkile, tulipany i krokusy wyłażą, to poszłam popatrzeć i u siebie. No więc u mnie na szczęście nie zaobserwowałam kiełkujących oznak wiosny, za to wypatrzyłam, że kiełkujący pąk kwiatowy od mojego sadzonego w zeszłym roku ciemiernika pełnego fioletowego jakby zagniwał ;:144 Jest wysoki na jakieś 5-7 cm, a połowa łepka od góry jakaś taka ciemnobrązowa się zrobiła i miękkawa. W zeszłym roku w ziemi nie kwitł i tak się cieszyłam jak zaczął wypuszczać pąk na ten sezon a tu takie coś ;:145 Czy ktoś zna może przyczynę takiego stanu rzeczy? Za mokro?, a może jak posypałam sproszkowanymi skorupkami jajek to coś popaliło? Wie ktoś coś?
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Dopiero widzę ten kalafior ;:oj . Ty to masz głowę z pomysłami ;:215 . Biała rabatka będzie piękna, ja myślałam o takiej białej z domieszką fioletu ale z wieloletnich roślin ;:131 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cha cha, Ewelinko, pomysł choć przedni, niestety nie mój. To Kasieńka będzie swoją białą rabatę upiększać kalafiorem i pomidorami ;:oj
Niemniej dopinguję ją serdecznie ;:215
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Zuza wybacz, ale gafa ;:oj . Faktycznie ! Kurdę bo tak to właśnie jest jak nie czyta się do końca tylko pobieżnie :oops: . :;230 :;230
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Muszę się jednak najpierw podszkolić jak z kalafiorem postępować, bo jeszcze nigdy nie uprawiałam :wink: . No ale skoro już wpadł do koszyka razem z białymi kwiatami, to muszę mu dać szansę zaistnieć wśród białych koleżanek :;230. Z białym pomidorem to się jeszcze zastanowię .... bo to już byłaby duża ekstarwagancja, a poza tym nie wiem, czy kwiaty polubią takie towarzystwo :lol:.

U nas też dzisiaj cieplutko, +11. Byle do wiosny ;:215
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Dobrze, że wiewióra przeżyła. Nie to co kot. No takie te nasze serca są wrażliwe. Wczoraj u mnie było +11. Wspaniałe powietrze. Choć brakowało mi słoneczka to czułam się fantastycznie. Gdyby nie to, że trzeba wracać do domu i sprzątać po remoncie to bym spacerowała wczoraj pół dnia. Dzisiaj rano przymrozek i ziiiimno. Ale za to słonecznie. Chciałabym już wiosnę, ale zdrowy rozsądek mówi mi, że wszystko powinno iść swoim torem. Gdy teraz przyjdzie wiosna, w maju będzie albo lato albo totalna zimnica. Jak to ostatnio się często zdarza. Od co najmniej dwóch lat, majówka jest brzydka. Chyba wolę już przemęczyć się do tego marca żeby potem cieszyć się pełnią wiosny.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Zuziu u nas nie ma Obi,jedynie do Poznania musiałabym jechać na zakupy....no trudno,muszę się zadowolić Ciastoramą i LM.
W Lidlu można dostać wiosną ciekawe byliny w kapersach i wspomniane przez Dorotkę wióry rogowe ;:333
Wczoraj w Biedronie kupiłam w doniczce rozmaryn i dziś planuję go przesadzić do większej donicy,ale ziemi brak,muszę podjechać do ogrodniczego.

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani ZACZĘŁO SIĘ :tan :tan :tan
Popatrzcie cóż moim oczętom ukazało się wczoraj na zakupach spożywczych w Auchan ;:oj ;:oj

Obrazek
Oczywiście spożywcze stały się spożywczo - ogrodniczymi ;:198 ;:215 :heja

Obrazek

Kasia, pomidor na rabacie byłby może i fajnym dodatkiem, ale tak jak mówisz, on potrzebuje duuużo papu i mógłby "wyżerać" z ziemi dobroci innym roślinom. No i podwiązywanie, paliki, sznureczki - to juz może niezbyt efekciarsko wyglądać :|
Madzia, taka wczesna wiosna jak teraz w środku zimy mile łechce nasze łapki do grzebania w ziemi, ale jak tu coś pogrzebać jak człek nie wie czy -15 jeszcze nie wróci. Pogoda gra sobie z nami w kulki i ćwiczy naszą cierpliwość ;:124
Aniu, ja też mam do OBI daaaleko i bardzo tego żałuję, bo tam chyba najlepsza oferta roślinna ;:151 W Lidlu będę wypatrywała gipsówki w kapersach, Aneczka pisała że od nich niższe są, nie wybujają jak te z Biedry. No i wióry - pozycja obowiązkowa. Dostałaś świeży rozmaryn ;:oj muszę iść do B.
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

No to pięknie się zaczyna ;:224 Do Auchan mam blisko,pewnie zajdę na stoisko z ofertą.
Widzę,że kupiłaś dalię Alauna Clair Obscure,ja zakupiłam swoją w Lilypolu ;:108
Kilka lat wstecz kupiłam kilka dalii właśnie w tym sklepie i każda się zgadzała ;:333
Gipsówka z Lidla i u mnie rosła,nie była wysoka,także polecam ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”