Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
- Marmarelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
Jak długo można trzymać w takich 8x8x10cm po przepikowaniu? czy lepiej od razu pikować do większych?
8x8x10 to 0,64 litra. To więcej niż kubek po jogurcie. Trudno mi ocenić jak szybko rosną korzenie papryki przy tak wczesnym siewie. Z przesadzaniem papryki do większych pojemników chodzi o to, że rozsadzie papryki przetrzymanej zbyt długo w ciasnym pojemniku starzeją się korzenie i często przy wysadzaniu do gruntu są one brązowe a nie białe. Z takiej rozsady nie można się spodziewać za bogatego plonu.
Jeśli sadzi się więcej rozsady papryki dobrze jest jedną roślinę wsadzić do kufla plastikowego do piwa. Można wtedy obserwować wzrost korzeni i wyczaić moment, kiedy rozsada zaczyna się dusić w pojemniku.
Jeśli sadzi się więcej rozsady papryki dobrze jest jedną roślinę wsadzić do kufla plastikowego do piwa. Można wtedy obserwować wzrost korzeni i wyczaić moment, kiedy rozsada zaczyna się dusić w pojemniku.
- Tournesol
- 200p
- Od: 3 maja 2012, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzis chcialam Wam pokazac moje papryki 2013 co prztrzymuje na parapecie (z POLSKI notabene
)
Na razie zyja
Cheiro Recife

Bellingrath Garden Purple

Pink Habanero

Frontera sweet

Filius Blue

Aji Panca

Peru Scarlet Lantern

Na razie zyja

Cheiro Recife

Bellingrath Garden Purple

Pink Habanero

Frontera sweet

Filius Blue

Aji Panca

Peru Scarlet Lantern

Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
Nie wiem jak w tego typu pojemnikach, ale w "jogurtowych" ~0,5l przy letnim świetle i przewiewnym podłożu to około 8 tygodni. Korzenie są jasne i gęste, ale nie na tyle, by napierały na ścianki. Pikując w styczniu/lutym myślę, że można założyć te 10 tyg.Marmarelka pisze:Jak długo można trzymać w takich 8x8x10cm po przepikowaniu? czy lepiej od razu pikować do większych?
forumowicz, a czy znasz dobry sposób na utrzymanie korzeni w dobrej kondycji w przypadku wieloletniej papryki, która trafiła do docelowej np. 7.5l donicy ? Czy akceptowalne jest podcinanie starszych lub dłuższych korzeni ?forumowicz pisze:Z przesadzaniem papryki do większych pojemników chodzi o to, że rozsadzie papryki przetrzymanej zbyt długo w ciasnym pojemniku starzeją się korzenie i często przy wysadzaniu do gruntu są one brązowe a nie białe. Z takiej rozsady nie można się spodziewać za bogatego plonu.
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Tournesol trzymam mocno kciuki, co by Twoje okazy dobrze Ci przezimowały
Jeśli masz możliwość zrobienia sobie growboxa, to jak najbardziej polecam. Jak zaczniesz doświetlać którąś z tych papryczek, to ani się obejrzysz a będziesz mieć na krzaczku dojrzewające papryczki 

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Tournesol - po co ta folia aluminiowa na doniczkach ?
- Tournesol
- 200p
- Od: 3 maja 2012, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziunia,
Tez trzymam kciuki
A moje papryki to przezyja na parapecie, jeszcze dobry miesiąc i już idą pod tunel.
Comciu,
Jak Wprowadziliam papryki do domu w listopadzie to było trochę mszycy, muszek itd. Dałam radę z muszkami tym sposobem. Pod tunelem to zdejme tą folię.
U nas w tym roku jeszcze nie było mrozu...
Tez trzymam kciuki

A moje papryki to przezyja na parapecie, jeszcze dobry miesiąc i już idą pod tunel.

Comciu,
Jak Wprowadziliam papryki do domu w listopadzie to było trochę mszycy, muszek itd. Dałam radę z muszkami tym sposobem. Pod tunelem to zdejme tą folię.
U nas w tym roku jeszcze nie było mrozu...
Tournesol
Dziunia to ja Tobie dziękuje za nasionka
Gdyby coś było trzeba to zawsze możesz pisać/ dzwonić
Mam pytanko od nośnie papryczek do gruntu. Które z tych nadają się do gruntu ?
Hebenerki raczej odpadają ale jak nadają się to proszę napisać, może jestem w błędzie.
Piri-Piri, Cayenne, Morouga Yellow, Buth Jolokia, Bolivian Rainbow
Rokina i Cyklon z tego co wiem to się nadają ;)
Dziękuje za pomoc

Mam pytanko od nośnie papryczek do gruntu. Które z tych nadają się do gruntu ?
Hebenerki raczej odpadają ale jak nadają się to proszę napisać, może jestem w błędzie.
Piri-Piri, Cayenne, Morouga Yellow, Buth Jolokia, Bolivian Rainbow
Rokina i Cyklon z tego co wiem to się nadają ;)
Dziękuje za pomoc

Pozdrawiam Sudzio ;)
- Dziunia87
Sudzio z tych co dostałeś to śmiało w gruncie możesz hodować chili czerwone i żółto-pomarańczowe
Habanerki to fakt odpadają... a o Yamaican Hot Yellow nie mogę za bardzo się wypowiadać, ponieważ nie hodowałam jej jeszcze, ale wydaje mi się, że też odpada...
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Yyyy ja miałam Habanerki w gruncie
najlepiej owocowało Big Sun i jak na niewielki krzaczek miał sporo owoców...
Jeżeli jest szklarnia do dyspozycji to wiadomo ,że plony będą o wiele większe ... ale mi z gruntu w zupełności ilość wystarczyła , tym bardziej że robię susze z mixów a nie pojedynczych odmian.

Jeżeli jest szklarnia do dyspozycji to wiadomo ,że plony będą o wiele większe ... ale mi z gruntu w zupełności ilość wystarczyła , tym bardziej że robię susze z mixów a nie pojedynczych odmian.
- Dziunia87
A jakoś szczególnie wcześniej te gruntowe Habanerki wysiewałaś? Bo w sumie w minionym sezonie moje habanerki też były na grządce, tyle tylko, że nie zdążyły pokazać na co je stać 

- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
W połowie lutego wysiewałam z tego co pamiętam ... dlatego w tym roku postanowiłam zrobić to o miesiąc wcześniej 

- Marmarelka
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Kontakt:
Czy ktoś z Was moi mistrze papryczkowi mógłby spróbować trochę uzupełnić ten wątek
?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 25&start=0
Szukam informacji o poszczególnych odmianach i wymaganiach dla nich a na tym wątku trudno znaleźć dokładne info o samych cechach różnych odmian

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 25&start=0
Szukam informacji o poszczególnych odmianach i wymaganiach dla nich a na tym wątku trudno znaleźć dokładne info o samych cechach różnych odmian

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Tutaj jest sporo ,może coś znajdziesz dla siebie.Co prawda w języku obcym ale może dla Ciebie nie,tłumacz nieźle sobie radzi. http://www.ortomio.it/guide_2013/guida_peperoncini.pdf