Moje endorfiny w kolorach tęczy

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje endorfiny w kolorach tęczy

Post »

Tak mam pomidorki do dziś się nimi zajadam bez chemii smakują wyśmienicie. ;:138
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wandziu pomidorki miałaś pod folią czy uprawiane były "pod chmurką " ?
Ten sezon dla nich łaskawy ale widok oszałamia - perfekcja w każdym calu ;:138
Mnie już się kończą własne ... mam ostatnie 2 sztuki i nie wiem czy zjeść ... czy patrzeć na nie ? :;230
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Krysiu, przed chwilką skończyłam wpis w pomidorowym wątku opisowym na akcję. Zerknij tam na nie. Mam więcej tych zdjęć ale mi się wymieszały i nie mogę dopasować do odmian. Na drugi rok zrobię to inaczej. Pod chmurką miałam 80 i kilka krzaczków oraz 8 w malutkim foliaczku. Z ostatniego sezonu jestem bardzo zadowolona, użarłam się pysznych pomidorków jak jeszcze nigdy w życiu, gdzie jedna odmiana smaczniejsza od drugiej, a odmian 42. Kilka wyleciało bezpowrotnie, reszta to pyszności.

Zjeść czy patrzeć na nie? Zrób im zdjęcie i na nie popatrój w zimowe wieczory :;230 a pomidorki zjedz ze smakiem. Ja mam jeszcze z kilogram dojrzałych i z kilogram zielonych, z których chyba nie wszystkie dojdą. Nad ostatnim chyba będę wzdychać jak Ty.
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W kalendarzu mam już 2016 rok a w wątku :oops: jeszcze 2015. Przebiegając troszeczkę miniony czas popatrzmy jak to było wtedy.
Obrazek

Pigwa. Obrazek
Pierwszy raz obrodziła tak obficie. Jest młodziakiem dlatego myślę, że od teraz będzie już tylko lepiej. Wyprodukowałam sok do zimowej herbatki i naleweczkę.

Tę naleweczkę to chyba jakoś żle zrobiłam, bo strasznie wietrzeje, to znaczy znika niczym kamfora ;:306 ;:306

Obrazek

Nagietek. Obrazek
Niektóre jego kwiaty miały dodatkowe pąki wyrastające z szypułki, pod płatkami, na cienkich 4-5 cm ogonkach, w ilości 3 - 4 szt. W rozkwicie były nieco mniejsze, ciekawie to wyglądało. Pierwszy raz coś takiego widziałam, a nagietki uprawiam od zawsze.

Obrazek

Co to jest? Obrazek

Obrazek
Bardzo bym chciała wiedzieć co to za drzewo. Wiem,że parkowe. Przepięknie się przebarwia, mam dwa i każde inaczej, a przecież są tym samym gatunkiem. A może to są dwie płcie i na wzór np barwnych ptaków mają tak różne "upierzenie".

Na dziś byłoby tyle, następną odsłoną będą chryzantemy, ale to już jutro.
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzisiaj obiecane chryzantemy. Zaprezentują się w fazie pąków i pełnego rozkwitu.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kupiłam ją niziutką kwitnącą w doniczce,po przezimowaniu w domu w gruncie wyrosła 90 cm.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Resztę moich ulubieńców pokażę jutro. Tymczasem dobrej nocki życzę ;:19
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Witaj Wandziu w Nowym Roku, dużo zdrowia szczęścia pomyślności.... ;:196
Pięknie się drzewko wybarwia niestety nie pomogę.Kolory są przecudne a nagietki tak po prostu maja lubią zaskakiwać. ;:333
Piękne kolory chryzantem, swoje przycinam do lipca i są niskie. :wit
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Wandziu w nowym roku ;:196
Piękne masz chryzantemy ;:333 ;:333 Takie słoneczka :D w sam raz na taką mroźną pogodę ;:63
Kiedy te mrozy się skończą ???
Pozdrawiam :wit :wit
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu, ja dotąd bałam się przycinania w obawie przed opóżnieniem kwitnienia. Wszystkie wysokie odmiany tak załatwiasz? Na pewno wypróbuję tę metodę, bo niektóre są naprawdę za wysokie. Ta pomarańczowa to akurat nie najwyższa u mnie.

Tereniu, mrozy się dopiero wychyliły a Ty już chcesz je przepędzać? Niech trochę pobędą żeby nam w kwietniu nie załaziły za skórę.

Chryzantemy dziękują za zauważenie ich urody. Zachęcone pochwałami zgłosiły się na kolejną sesję.
Obrazek

Sliczny kameleonObrazek

Obrazek

Trochę różu Obrazek

Obrazek

Obrazek

Znów kameleon Obrazek

Obrazek
Mówię na nią kameleon, bo w czasie trwania kwitnienia nieustannie się "przebiera" ( przebarwia) i w każdym bardzo jej do twarzy. A kwitnie baaardzo długo.
aniap56
200p
200p
Od: 6 cze 2014, o 21:43

Post »

:wit
Prześliczne wszystkie te chryzantemy.
Co tu zajrzę to lista chciejstw się powiększa :oops:
Co prawda powiększyłam troszkę areał na chryzantemy, ale i tak nie wiem czy się pomieszczą ;:145
Najchętniej przygarnęła bym je wszystkie. ;:306 ;:215
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu, witaj w moim wątku. Każda ilość chryzantem wskazana. Niektóre odmiany rozrastają się że aż miło, ale niektóre potrafią tylko znikać, a w najlepszym przypadku obdarować wcale nie zadowalającym przyrostem :(

Zobaczymy jak przezimują moje chryziuchny, szczególnie boję się o te nowonabyte jesienią.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękny ten Kameleon ;:138 ;:138 czy na pierwszym zdjęciu to też on ???
Czy będziesz miała go w nadwyżkach ???
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tereniu, to nie jest kameleon, ta jest niska, ma ze 30 cm. Tu wygląda tak:
Obrazek

To wyjątkowe skąpiradło w przyrastaniu. Kwitła u mnie dwa sezony. Jesienią przenosiłam ją w inne miejsce a przy okazji, myślę, podzielę na dwie. Po obejrzeniu bryły korzeniowej zrezygnowałam z podziału w obawie utraty odmiany. Spróbuję ukorzenić Ci zaszczepkę gdy tylko zaobserwuję taką możliwość.

Mam jeszcze jedną delikwentkę, to ta żółta na ostatnim zdjęciu poprzedniej strony. Ma jedną jedyną łodygę, która dopiero na wysokości ok. 7 cm się rozgałęzia. Żadnych przyrostów korzeniowych. Zrobiłam z niej zaszczepki.
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Witaj Kochana ;:196 Przychodzę z rewizytą- moi chłopcy w końcu pozwolili mi prześledzić cały Twój wątek :D Lubimy podobne klimaty, ślicznie jest u Ciebie. Urzekły mnie chryzantemy a jeszcze bardziej pigwowiec- uwielbiam naleweczki z tej roślinki. Ja też muszę go mieć u siebie, koniecznie ;:108
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Okej ;:108 już się cieszę ;:138 ;:138
Wandziu ja też mam takie skąpiradła .
Kiedy ona zaczyna kwitnąć ???
Kameleon też piękny ;:333
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tereniu, ta chryzantemka nie należy do wczesnych, przy opóżnionej zimie to nawet jest nieżle, natomiast kameleon czyli Yellow Tea jest wczesną odmianą.

Andziu, ten pas, który mnie tak u Ciebie intryguje oczami wyobrażni widzę obsadzony między innymi właśnie chryzantemami. To rośliny, które są piękne od wiosny do zimy. Mówię o zadbanych. Najpierw dają śliczne tło innym roślinom, a póżnym latem, gdy zaczyna się robić nieciekawie w ogrodzie i pousuwamy wszystko zwiędłe i przekwitłe wtedy one same się wyeksponują. Zagrają taką feerią barw, że szok. Trzeba je tylko odpowiednio dobrać pod każdym względem.

Zanim zrobisz miejsce na pigwowca uważnie i krytycznie szukaj dobrej odmiany. Szczytem doskonałości byłoby zdobyć owoc takowej i z pestek wyhodować krzaczki. Trochę to potrwa w czasie, ale Ty możesz sobie na to pozwolić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”