Borówka amerykańska - 3 cz
Re: Borówka amerykańska - 3 cz
Posadziłam w kwaśnym torfie, podlewam zakwaszona wodą - pH sprawdzam i jest ok. Biohumus byłby na "dokarmienie" 

- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A może znajdziesz jakieś nawozy w płynie do roślin acidofilnych jak nie chcesz proszku do donic sypać, biohumus jest dobry, EM-y pewnie też (nie wiem, nie stosowałem) ale obawiam się że odpowiedniej dawki azotu nie zapewnią, a np. zwykły kompost może za bardzo podnieść pH. Chyba że kompost na bazie czegoś zakwaszającego (np. kory, igliwia).
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Odczyn gleby na pewno jest prawidłowy (prawidłowa barwa), niemniej czemu mają takie pokarbowane liście?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
po zimnych nocach tak sie jej robi na młodych przyrostach 
-- 26 maja 2013, o 21:03 --
a może to nadmiar azotu,na pomidorach objawia sie bomblami na lisciach???

-- 26 maja 2013, o 21:03 --
a może to nadmiar azotu,na pomidorach objawia sie bomblami na lisciach???
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Wydaje mi się, że to nadmiar czegoś. Nie zauważyłam tego nigdy u siebie.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 100p
- Od: 22 lip 2012, o 09:11
Co sądzicie o macie pod borówki? Koszenie trawy pomiędzy krzakami doprowadza mnie już do szału. Teraz są wyściółkowane korą pod każdym krzakiem. Jednak wygodniej będzie jak na całym pasie, w którym posadzone są borówki dam jakąś mate. Czy to dobry pomysł? Jak borówka sobie radzi pod takimi matami i jak były by najlepsza?
Ja w zeszłym roku przesadzałam borówki z kilku powodów
aby utrzymać wilgoć
aby nie zarastały trawą
aby wygodnie zabezpieczyć owoce przed ptakami. na rury wodociągowe w odpowiedniej porze zostanie założona siatka
Posadziłam je w jednym pasie wyłożonym matą i na to kora- dla mnie sposób się sprawdził

aby utrzymać wilgoć
aby nie zarastały trawą
aby wygodnie zabezpieczyć owoce przed ptakami. na rury wodociągowe w odpowiedniej porze zostanie założona siatka
Posadziłam je w jednym pasie wyłożonym matą i na to kora- dla mnie sposób się sprawdził

Pozdrawiam. Ewa
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 wrz 2012, o 14:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj, w tamtym roku posadziłem borówki w tzw. "donicach", w tym roku z początkiem wiosny przeraziły mnie chwasty które rosły wszędzie i w zawrotnym tempie.. kupiłem więc agrowłókninę, powycinałem dziury o średnicy "donicy", rozwinąłem ją w rzędach i przykryłem korą ok. 5 cm. Między tymi rzędami przejechałem glebogryzarką i wysiałem trawę.paras pisze:Co sądzicie o macie pod borówki? Koszenie trawy pomiędzy krzakami doprowadza mnie już do szału. Teraz są wyściółkowane korą pod każdym krzakiem. Jednak wygodniej będzie jak na całym pasie, w którym posadzone są borówki dam jakąś mate. Czy to dobry pomysł? Jak borówka sobie radzi pod takimi matami i jak były by najlepsza?

-
- 100p
- Od: 22 lip 2012, o 09:11
Dzięki wielkie. Czyli rozumiem, że krzaczki sobie dobrze radzą
Moglibyście napisać co dokładnie tam wsadzaliście? ari007 agrowłóknina, a Ty mewa? To samo, czy mata szkółkarska?

A nie jest to czasem Bluegold?whitedame pisze:niemniej czemu mają takie pokarbowane liście?
Paras Agrotkanina na pewno na dłużej wystarczy niż agrowłóknina - ta ma krótszą żywotność Natomiast agrowłóknina jest tańsza.Wybór należy do Ciebie
Ja mam coś w rodzaju agrotkaniny- Choć rabatę na włókninie też mam i sobie chwalę
-.
Wszystkie rabaty mam zamiar w ten sposób zakładać

Wszystkie rabaty mam zamiar w ten sposób zakładać
Pozdrawiam. Ewa
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
Moje borówki- chyba mają się dobrze?
Zasilam je florovitem do borówek zgodnie z instrukcją na opakowaniu

jan-wojciech2 przygotowałes stanowisko zgodnie ze wskazówkami z forum? głęboki, szeroki dołek, kwaśny torf etc..?
Ja szkoliłam się na tym forum, i w tym roku na pewno spróbuję borówek własnej hodowli

jan-wojciech2 przygotowałes stanowisko zgodnie ze wskazówkami z forum? głęboki, szeroki dołek, kwaśny torf etc..?
Ja szkoliłam się na tym forum, i w tym roku na pewno spróbuję borówek własnej hodowli

pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Bardzo ładne borówki
Ilu letnie krzewy są na tych zdjęciach?

Pozdrawiam, Jacek
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
dziękuję:) 3 sztuki-w tym ta zbliżona na zdjęciu (Patriot) posadzone były w listopadzie 2011 r., reszta-7 sztuk (m.in.Bluecorp, Bluejay,Nelson) wiosną 2012 r., w tamtym roku było na każdej po odrobince owoców, po kilka sztuk, w tym roku zapowiada się więcej
Nie wiem ilu letnie krzewinki kupowałam, były w 2 i 3 litrowych doniczkach, natomiast bardzo ładnie rozrosły się w zeszłym sezonie już u mnie w gruncie, miały metrowe przyrosty

pozdrawiam Asia