cebulkę trzeba zblanszować na patelni,dodać łyche koncentratu pomidorowego 2 łyzki miodu,łyżke cukru,pieprz ,octu 1\4 szklanki,można dodać rodzynki.Składników dokładnych nie podaje ,bo ja wszystko na smak i oko robię.Układać na przemian i zalać olejem.Pychota.
Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
ja polecam śledzie po kaszubsku
cebulkę trzeba zblanszować na patelni,dodać łyche koncentratu pomidorowego 2 łyzki miodu,łyżke cukru,pieprz ,octu 1\4 szklanki,można dodać rodzynki.Składników dokładnych nie podaje ,bo ja wszystko na smak i oko robię.Układać na przemian i zalać olejem.Pychota.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
nie pozostaje mi nic innego jak wyruszyc na łowy:)
dziękuję Pestuś
dziękuję Pestuś
- Kochammmkwiaty
- 1000p

- Od: 25 maja 2012, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
u mnie chyba śledzie będą na weekend, no idę szukać przepisu.
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
-
Agapa

- Od: 29 maja 2009, o 21:53
Asiu
ta oliwa od śledzi ma fajny posmak, więc najczęściej zajadamy ją razem ze śledziami i z chlebkiem jak w tej reklamie oliwy
, więc potem zostaje tylko słoiczek do umycia
ta oliwa od śledzi ma fajny posmak, więc najczęściej zajadamy ją razem ze śledziami i z chlebkiem jak w tej reklamie oliwy
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
- asma

tak podejrzewałam,ale czasami cos na takiej oliwie smażę-jajecznicę np:)
Pestuś-jakie śledzie?solone?
szykuje sie śledziowe ,masowe obżarstwo:)
Pestuś-jakie śledzie?solone?
szykuje sie śledziowe ,masowe obżarstwo:)
tak..majtasy
jak to mówi mój M.Czyżby mu się z czymś
kojarzyło

- asma

majtasy
Twój M bije mojego na głowę-mój pełen skojarzeń,ale na majtasy nie wpadł 
- cantati

- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Hihi! Majtasy - dobre
Asiu, Twój przepis na śledziki po hawajsku REWELACJA, wielkie dzięki
Zrobione i spałaszowane ze smakiem
Były poważne problemy z utrzymaniem zawartości słoiczka w lodówce po sporządzeniu przez wymaganą w przepisie ilość czasu, bo co chwilę ktoś się do niej dobierał
Zatem niebawem powtórka 
Asiu, Twój przepis na śledziki po hawajsku REWELACJA, wielkie dzięki
Zrobione i spałaszowane ze smakiem
Były poważne problemy z utrzymaniem zawartości słoiczka w lodówce po sporządzeniu przez wymaganą w przepisie ilość czasu, bo co chwilę ktoś się do niej dobierał
Pozdrawiam, Dorota
- wosiek67
- 500p

- Od: 26 lut 2012, o 14:24
Śledzie, o których piszecie są ok ale ja najbardziej lubię świeże śledzie u nas w Poznaniu nazywa się je zielonymi śledziami.
Niestety ostatnio można je kupić tylko nad morzem od rybaka.
Smaży się je po prostu posolone i obtoczone w mące. Smażę je zawsze dosyć mocno są wtedy takie chrupiące do tego sos koperkowy, ziemniaki i marchewka gotowana z masełkiem palce lizać.

Niestety ostatnio można je kupić tylko nad morzem od rybaka.
Smaży się je po prostu posolone i obtoczone w mące. Smażę je zawsze dosyć mocno są wtedy takie chrupiące do tego sos koperkowy, ziemniaki i marchewka gotowana z masełkiem palce lizać.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Wośku ..czy to zcasem nie nazywają sie PITLINGI LUB PIKLINGI?
Można je jeszcze spotkac w sklepach rybnych prózniowo zapakowane w całości
Jak dla mnie to okropieństwo.Moja babcia zawsz ena Święta takie robiła.Wszyscy się nimi zajadali,a mnie odrzucało.Mam to do dziś 
Można je jeszcze spotkac w sklepach rybnych prózniowo zapakowane w całości
- asma

Wojciechu;)
tzw zielone śledzie na hali rybnej w Gdyni to abstrakcja-szukałam ich swego czasu do przepisu od znajomej(chyba tego po hawajsku)i-patrzyli na mnie jak na kosmitkę
chrupiące śledziki ,z sosikiem koperk...mniam...szkoda,że moja "ątróbka"źle reaguje na smażone...chrupane śledziki-mniam
cantati-uffff:)kamień z serca:)troszku się bałam czy Ci/Wam podejdzie ten wyrafinowany smaczek;)
córa jak usłyszała,że szykuję się"na hawaje"skomentowała krótko"łeeee,fuj"
-a taka niby wszystkożerna
im dłużej stoją tym są smaczniejsze-wszystko przechodzi sosikiem,który wg mnie i M jest niezwykły.
Może tym razem zamiast sparzać orzechy na sitku to je na 5-10 min zaleję wrzątkiem,a bambusa ciut przesiekam...
spróbuj małą porcyjkę ukryć i daj im 2dni-to dopiero będzie REWELACJA
tzw zielone śledzie na hali rybnej w Gdyni to abstrakcja-szukałam ich swego czasu do przepisu od znajomej(chyba tego po hawajsku)i-patrzyli na mnie jak na kosmitkę
chrupiące śledziki ,z sosikiem koperk...mniam...szkoda,że moja "ątróbka"źle reaguje na smażone...chrupane śledziki-mniam
cantati-uffff:)kamień z serca:)troszku się bałam czy Ci/Wam podejdzie ten wyrafinowany smaczek;)
córa jak usłyszała,że szykuję się"na hawaje"skomentowała krótko"łeeee,fuj"
im dłużej stoją tym są smaczniejsze-wszystko przechodzi sosikiem,który wg mnie i M jest niezwykły.
Może tym razem zamiast sparzać orzechy na sitku to je na 5-10 min zaleję wrzątkiem,a bambusa ciut przesiekam...
spróbuj małą porcyjkę ukryć i daj im 2dni-to dopiero będzie REWELACJA
- wosiek67
- 500p

- Od: 26 lut 2012, o 14:24
Pestko
Pikling to śledź wędzony z wnętrznościami ale być może, że u Was nazywa się tak śledzie świeże.
A te pakowane próżniowo rzeczywiście fuj.
Najlepsze są takie prosto z łodzi
.
Asia
To mnie zaskoczyłaś, że nad morzem nie można kupić świeżego śledzia. Jak nie u Was to gdzie może w Zakopanym
Całe szczęście u nas w pyrlandi na razie z ziemniakami nie ma problemu, dziś na obiad szare kluchy z kapustą i grzybami.
Pikling to śledź wędzony z wnętrznościami ale być może, że u Was nazywa się tak śledzie świeże.
A te pakowane próżniowo rzeczywiście fuj.
Najlepsze są takie prosto z łodzi
Asia
To mnie zaskoczyłaś, że nad morzem nie można kupić świeżego śledzia. Jak nie u Was to gdzie może w Zakopanym
Całe szczęście u nas w pyrlandi na razie z ziemniakami nie ma problemu, dziś na obiad szare kluchy z kapustą i grzybami.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
o masz no.....szare kluchy
mogę do Ciebie na obiadek?????
Ja jutro kopytka planuję.Dzisiaj obrałam gar ziemniaków jak dla wojska żeby na jutro zostało.
Szarek kluchy robie z dodatkiem gotowanych ziemniaków.Są delikatniejsze w smaku ,mniej twarde i mniej do tarcia
Pewnie masz rację z tymi wędzonymi sledziami.....coś mi się pokiełbasiło zapewne...
Ja jutro kopytka planuję.Dzisiaj obrałam gar ziemniaków jak dla wojska żeby na jutro zostało.
Szarek kluchy robie z dodatkiem gotowanych ziemniaków.Są delikatniejsze w smaku ,mniej twarde i mniej do tarcia
Pewnie masz rację z tymi wędzonymi sledziami.....coś mi się pokiełbasiło zapewne...
- asma

śledzie są ,ale o niebieskich nikt nic nie wie 
asmaZIELONE,a nie niebieskie