Nie wiem, czy dobrze rozumiem.. jeśli miałaś trzy różne odmiany ewentualne zapylenie krzyżowe nie mogło mieć wpływu na smak w tym samym sezonie.mousefishyork pisze:Jestem na etapie wyboru - ale tylko jednej odmiany w tym roku. W zeszłym się pozapylały trzy różne odmiany i wyszło mi miszmasz niewiadomego przeznaczenia i o nieokreślonym smaku.
Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"cz.1
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"
Pozdrawiam, Maciek.
-
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sama nie mam pojęcia o co chodzi.
Trzy odmiany, a jak przyszło zrywać (nie powiem, bo plon olbrzymi) były identycznego koloru i w smaku lepiej nie mówić. Jak gąbka. Dobrze że skusiłam się zrobić trochę sałatki z zielonych pomidorów, która wyszła rewelacyjna, ale nie ucieszyliśmy podniebienia smakiem pysznych słodkich pomidorów. Dwie z tych odmian to - black krim i green zebra, ostatni miał być białym "beefsteak" W ostateczności wszystkie były pomarańczowe. Nawet nie wnikam gdzie leżał problem. Zależy mi na wyborze czegoś co zawsze się uda, ale będzie przede wszystkim słodkie.
Trzy odmiany, a jak przyszło zrywać (nie powiem, bo plon olbrzymi) były identycznego koloru i w smaku lepiej nie mówić. Jak gąbka. Dobrze że skusiłam się zrobić trochę sałatki z zielonych pomidorów, która wyszła rewelacyjna, ale nie ucieszyliśmy podniebienia smakiem pysznych słodkich pomidorów. Dwie z tych odmian to - black krim i green zebra, ostatni miał być białym "beefsteak" W ostateczności wszystkie były pomarańczowe. Nawet nie wnikam gdzie leżał problem. Zależy mi na wyborze czegoś co zawsze się uda, ale będzie przede wszystkim słodkie.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Także na próbę, chciałem posadzić jakiegoś wielkiego cudaka i wysiałem jakąś odmianę amerykańską , a że rozsada rosła rewelacyjnie, to córka mi dosadziła do pół folii. Owoce okazały się porażką o smaku kaszki mannej . I obecnie do takich nowości podchodzę ostrożniej.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 200p
Ekopom, dlatego staram się wybrać coś "normalnego"
Dobrze ująłeś konsystencję jako kaszki manny, właśnie do takowej mogę porównać moją ubiegłoroczną uprawę.
Myślę o jakiejś odmianie brandywine albo o soldackim.
Dobrze ująłeś konsystencję jako kaszki manny, właśnie do takowej mogę porównać moją ubiegłoroczną uprawę.
Myślę o jakiejś odmianie brandywine albo o soldackim.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Ja zaczynałem od carmello, dombello, potem marissa, genaros, to są odmiany dobrych smaków, ale że rynek obecnie preferuje cenowo malinowe, to mam teraz: Vp-1 i 2, a także tomimaru muchoo.
pozdrawiam Ludwik
-
- 200p
problem polega na tym, że mam u siebie niewielki wybór odmian, i małe pole manewru.
Ale muszę w końcu zdecydować.
Znalazłam jeszcze coś takiego - "black from tula"
Ale muszę w końcu zdecydować.

Znalazłam jeszcze coś takiego - "black from tula"
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
A skąd miałaś nasiona zeszłorocznych pomidorów? Musiała zajść jakaś pomyłka
Nie miałem żadnego z tych, które wymieniłaś, więc nie doradzę. Polecam Cherokee Purple, jeśli na niego trafisz, u mnie miał świetny smak.

Nie miałem żadnego z tych, które wymieniłaś, więc nie doradzę. Polecam Cherokee Purple, jeśli na niego trafisz, u mnie miał świetny smak.
Pozdrawiam, Maciek.
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Re: Uprawa pomidorów pod osłonami.
No i za namową (nieświadomą) niektórych kolegów i koleżanek z forum, w poniedziałek zakładam agrotkaninę. Do 20-25 kwietnia ziemia w tunelu będzie się nagrzewać. Do wysadzenia jest 50 sztuk sadzonek 12-13 odmian.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
A co z nawadnianiem,będziecie biegać z konewkami?Nikt nie odświeża tego wątku a mnie to ciekawi ,warto kupić ,zrobić samemu nawadnianie kropelkowe.
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam taką instalację nawadniającą, składającą się z filtra dyskowego, węża PE, kroplowników i kroplospływów, które wbijam w ziemię obok krzaczka. Podlewanie polega na otwarciu zaworu odczekaniu kwadransa, i po sprawie. Bardzo wygodne. 

Kupiłeś na All..?
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Ja, będę lał tradycyjnie z konewki.Mam nadzieję, że rozcięcia wystarczą do rozprowadzenia wody.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
Co do nawadniania to polecam taśmy z otworami co dziesięć cm., tanie bardzo i daje wilgoć na większej powierzchni niż kropelkowe
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Uprawa pomidorów pod osłonami.
Konewka jest najlepszym przyjacielem działkowicza.
Amatorsko uprawiamy pomidory przecież, więc pod osłoną bieganie z konewką nie jest wstydem według mnie, a skupianie się na nawadnianiu innym niż konewkowym, uważam za uciekanie od sedna sprawy.
Konewka jest najlepszym przyjacielem działkowicza.

Amatorsko uprawiamy pomidory przecież, więc pod osłoną bieganie z konewką nie jest wstydem według mnie, a skupianie się na nawadnianiu innym niż konewkowym, uważam za uciekanie od sedna sprawy.