Działka korzo_m cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 4

Post »

Wiolu u mnie dopiero tak na dobre pada od wczoraj, owszem w ciągu tygodnia przechodziły burze, ale więcej straszyło niż napadało. Wiem co to znaczy mieć działkę gliniastą, uprawiałam na takiej. Do dziś pamiętam popękane skorupy, nie zliczę ile noży połamałam chcąc wyrwać jarzynę. Teraz na nowej działce mam inny problem, ciągły brak wody przy piaskowej ziemii, wszystko zwiędnięte, a jak się podlewa, to tak jak w przysłowiu "apetyt rośnie w miarę jedzenia" trzeba ciągle podlewać, bo roślinki o wodę wołają :;230 Na szczęście od wczoraj fajnie pada, także ja się cieszę :heja :heja :heja
Nie znam nazwy dzwonków, miałam kiedyś biały brzoskwiniowolistny, był wysoki ale znikł.
Za chwilę jadę w miasto :lol: i chyba wskoczę do ogrodniczego, może kupię nasionka wysokich dzwonków ogrodowych (kilka lat temu wysiewałam, były cudne) no i poszukam przetacznika różowego. Tak na niego zachorowałam, niepotrzebnie widziałam go u Ciebie :cry: i teraz za mną łazi :;230

lilie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
różyczka okrywowa
Obrazek
margaretki
Obrazek
rudbekia jednoroczna w pełni kwitnienia
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko, w takim razie życzę udanych łowów.

To zdjęcie z widoczkiem w tle jest cudowne. Widać na nim jak ładnie jest u Ciebie :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Dorota,zaklepuje dla ciebie białego dzwonka brzoskwinolistnego.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu To właśnie jest przed domkiem, teraz jak kwitnie większość kwiatów wspaniały widok.
Z tymi łowami to chyba będzie ciężko, przed chwilą mąż mnie spionizował i powiedział, że po mieście nie będzie jeżdził. A ja liczyłam, oj głupia :evil: chyba chłop dba o swój portfel.
A tak naprawdę celem głównym mojej wyprawy jest spotkanie z koleżankami z dawnej pracy. Cieszę się bo poplotkujemy ;:162 no i mam się okazję rozerwać. Póżniej jadę na pierożki z borówkami do mamy, specjalnie sobie zamówiłam, bo jej pierogi najbardziej mi smakują :lol:

Aniu dzięki ;:196 , a czy rozpoznałaś swojego dzwonka z trzeciego zdjęcia.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Z tymi chłopami to tak jest... nie chcą ulżyć naszym zachciankom... :wink:
Dorotko, u mnie leje... dosłownie leje... od trzech dni... no i przymusowo siedzę w domu... :cry:
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Piękna kolekcja lilii tez taką chce :;230
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ciekawa jestem, czy m dał namówić się na wizytę w ogrodniczym.

Wiem jak czasami trudno jest ich uprosić, ale my mamy na nich swoje sposoby
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko sprawdż czy ta marunka to złocień maruna - http://www.ogrodniczka.pl/rosliny/bylin ... aruna.html
Śliczne te dzwonki.
Twoja biała porzeczka aż ugina się pod ciężarem owoców.
Mam nadzieję że deszcze jej nie zniszczą bo tego bym nie przebolała.
Dżem z nich jest tak pyszny, że inne mogą się schować.
Mam dla Ciebie nasionka smagliczki, czy coś jeszcze chcesz do tego ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

korzo_m pisze:Aniu dzięki ;:196 , a czy rozpoznałaś swojego dzwonka z trzeciego zdjęcia.
Tak podejrzewałam,że to dzwonek ode mnie. :D
Niestety jest jaśniejszy niż miał być. :roll:
Zainteresowała mnie ta biała porzeczka,jaki ma smak w porównaniu do innych porzeczek?
Ja mam tylko czarną.
Żółte lilie masz chyba takie sama jak moje.
Ja tam wolę sama robić zakupy roślin,chłop nie może za dużo wiedzieć. :;230
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Dorotko nie mogę uwierzyć, że to ten sam ogródek, w którym byłam jesienią :shock: Nie podejrzewałam, że masz tak wiele bylin i cebulowych...no widzisz zapomniałaś ukopać sobie u mnie smagliczki. Jeżeli nasiona od Grażynki nie wzejdą, to sadzonki w ogródku czekają :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabrysiu masz całkowitą rację, chłopy są niereformowalni, widzą tylko własne potrzeby.
U nas wczoraj była przerwa od deszczu, ale dziś znowu pada, a ja się z tego cieszę :tan

andrzejek zakwitły następne lilie, ale jak tu wyjść w deszcz z aparatem.

Wiolu owszem odwiedziłam dwa centra ogrodnicze, nawet M nie stawiał większych oporów. W jednym znalazłam to co szukałam, ale zrezygnowałam nie kupiłam. Chyba jestem jeszcze normalna :uszy jak zobaczyłam cenę tego przetacznika, za małą doniczkę 25,5 zł zrezygnowałam będę podziwiać w Waszych ogrodach.
Kupiłam w innym sklepie dwa skalniaczki i dwie torebki nasion dzwonków.

Grażynko dziękuję za nazwę moich kwiatuszków, czyli dobrze jarzyłam coś od marunki :D
Ja właśnie wczoraj obierałam moje krzewy owocowe, mam trzy duże porzeczki sadzone dwa lata temu ( pozostałe trzy krzaczki, ukorzenione z Twoich gałązek jeszcze małe, miały tego roku po kilka owoców), byłam zaskoczona z jednego krzaku białej uzbierałam 3/4 dużego wiadra, a z dwóch czerwonych tyle samo. Bardzo obficie zaowocowała moja biała "Bianka" :heja :heja Właśnie z mieszanki owocowej: porzeczka czerwona, biała, czarna, agrest zrobiłam wczoraj dużo soków.
Cieszę się na smagliczkę, kupowałam dwa razy nasionka, no i nic nie wykiełkowało. Na starej działce miałam jeden krzaczek, wiosną jak zakwitał to się zachwycałam.

Aniu ja stwierdzam, że często kolory na zdjęciach są przekłamane, dzwonek i tak jest piękny mnie się podoba :lol:
Porzeczka biała ma dla mnie taki sam smak jak czerwona. Jak chcesz to przykopię Ci jej gałązkę, fajnie się ukorzenia, już jedną przysypałam na wiosnę, ale to dla sąsiadki już jest ukorzeniona.
Te żółte lilie kupowałam kilka lat temu na targu, miały być białe św. Józefa no i okazało się, że zostałam oszukana. Tego roku chyba mi chciały pokazać, że są piękne, bo w zeszłym roku tyle im nagadałam ;:14 no i postarały się, są tak wysokie na łodyżkach niektórych naliczyłam 20 pąków. Już je przeprosiłam, rozmowa upominająca im pomogła :;230, ale przecież one nie winne, tylko sprzedający.
Jeżeli chodzi o różowego przetacznika to sprawdzałam ceny w internecie nawet z przesyłką wychodzi taniej, ale jedną roślinkę się nie opłaca. Ten link, który mi podałaś to u nich kupowałam sadzonki fuksji. Na razie wszystkie zakupy roślinne muszą być wstrzymane, wczoraj mieliśmy awarię trzeba było wezwać fachowca, pan przyjechał z kolegą , maszyna popracowała pół godziny, a jak mnie pan skasował to mi się słabo zrobiło :twisted:

Iwonko no bo jesienią ogródek już był w lekkim uśpieniu, a teraz rozkwita, czerwiec i lipiec to według mnie najpiękniejsze miesiące dla kwiatów.
Jak nasionka Grażynki nie wykiełkuję to wiem u kogo rośnie w ogródku smagliczka ;:196 dziękuje

Jeszcze mam kilka zaległych zdjęć liliowców, nie wiem czy się nie powtórzę z kwiatami, więc wybaczcie
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dorotko, cena faktycznie zaporowa.
Ja za swoje płaciłam po 18 zł a i tak wydawało mi się że to dużo :roll:

W tym roku niech się te moje korzenią, a jak ładnie przezimują i się rozrosną, to podeślę Ci sadzoneczki.

Chciała Ci jeszcze donieść, ze przegorzan od Ciebie pięknie się rozrósł i ma mnustwo kuleczek, ale niestety bardzo lubią go mszyce i to te czarne :evil: Pryskałam go już 2 razy. Na razie się ich pozbyłam, ale nie wiem na jak długo :roll: Czy Ty też masz z nim taki problem ?

Liliowce masz piękne. Widzę , ze podobnie jak i ja, tez latasz a aparatem po deszczu :lol:
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja kupowałam w tym roku w maju na targach różowego przetacznika Red Fox za 10 zł.
Widzę,że co roku są,moja siostra Kupowała chyba po 8 zł na ostatnich targach.
Dorota mogę ci kupić we wrześniu.Wczoraj oglądałam przetaczniki na stronie fuksjany,ale trochę drogo wychodzi przesyłka. :roll:
Chętnie skorzystam z gałązki porzeczki.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu wiesz ten sklep jest w bardzo bogatej dzielnicy Krakowa, więc i ceny muszą być dostosowane do kupujących. Był to sklep po drodze dlatego wstąpiłam.
Mój przegorzan też łapie mszyce, tego roku chyba jest ich zatrzęsienie u nas królują zielone, a od miesiąca dołączyły do nich czarne. Moje róże już 4 razy pryskałam, co załatwię na wierzchołkach pojawiają się ich nowe kolonie.
Zdjęcia liliowcom robiłam dwa dni temu wtedy było po deszczu, dlatego na płatkach widać kropelki.
Teraz mam wyjść po cebulkę i koperek leje jak z cebra i odwlekam w czasie, no ale muszę :;230 bo inaczej obiadek byłby kiepski.
Wiolu wczoraj zaglądam do moich ogórków gruntowych mam okryte włókniną nawet nie przypyszczałam, że ich tak dużo uzbieram, mam dwie grządki siałam różne odmiany, stwierdzam że Krak są niezawodne i wcześnie wchodzą w owocowanie.

Aniu ostatnio podsłuchałam w sklepie ogrodniczym, że popyt roślin ( może i ceny) dostosowany jest do programów ogrodniczych. Jak pokażą roślinki to w poniedziałek ludzie już o nie pytają, bardzo chwalili program Mai, chociaż ja uważam, że jest to program dla tych których stać, owszem zawsze pooglądać można.
Nie kupuj mi Aniu przetacznika, przecież w Krakowie też są targi, mogę pojechać. A może uda mi się kupić na giełdzie kwatowej w Tychach, mam tam jechać z siostrzenicą kupować dodatki do dekoracji ślubnej koścoła.
Przykopię Ci porzeczkę, może do jesienii się ukorzeni, a jak nie dostaniesz na wiosnę .
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

korzo_m pisze: nazwy tych kwiatów nie znam, dawniej na nie mówiono marunka, ale to chyba jakaś odmiana krwawnika, może ktoś rozpozna
Obrazek
Mam taki sam na działce
http://img30.imageshack.us/i/wrotczynmaruna.jpg/
- to Złocień maruna (Chrysantemum parthenium) nazywany bardziej pospolicie Wrotczyn maruna.
Cała roslina dość intensywnie pachnie a szczególnie przy dotyku.
To roślina ozdobna i zarazem lecznicza ( stosowana przy migrenach i bólach reumatycznych)
Żółto zielone liście przypominają wyglądem paprotkę. Od czerwca do końca sierpnia obsypany jest kwiatami o płatkach białych ułożonych płasko jak talerzyki. Jest kilka odmian różniących się szczegółami ale wszystkie są piękne i mało wymagające.

Pięknie kwitną liliowce u Ciebie i sporo masz odmian - jest na co popatrzeć.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”