Storczyki Storczykowej cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Storczyki Storczykowej cz. 3

Post »

Wspaniały jest ;:111 Dzięki za fotkę z całą rośliną. Czy podlewasz go częściej niż zwykłe hybrydy?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Staram się go podlewac cześciej, bo jak jest za rzadko podlewany, podobno może zrzucać pąki. Może jutro go znowu podleję...
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusiu śliczna sesja tetraspisa ;:138
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ale wielki ten Tetraspis i jak cudnie z tymi, dwoma pędzikami wygląda ;:108
Dusiu, naprawdę Masz ślicznego tego botanika...do pozazdroszczenia...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Uroczy, piękny, cudowny brakuje mi określeń bo naprawdę jest co podziwiać :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:)))
Tetraspisik rzeczywiście jest bardzo duży jak na botanicznego, jest wielkości sklepowej hybrydy. Te 2 najnowsze listka puścił już u mnie, ma 4 pędy, 2 kwitną, jeden rośnie i jeszcze jest jeden stary, co jest nadlamany na końcu i raczej już nie urośnie. Dzisiaj w słonku jego kwiatki leciutko pachniały. Są wyjątkowo piękne i jakby trochę większe niż ten kwiatek, z którym go kupiłam, mają ok. 4,5 cm.

A niebieska Vanda puszcza PĘDZIK!!! Dzisiaj go niechcąco znalazłam, po prostu coś mnie tknęło, zeby zajrzeć jej w liście, bo rok temu też kwitła 2 razy, wiosną i jesienią, więc pomyslałam, że teraz też może... Miała jeden pędzik jeszcze latem, ale zasechł, może ten wyrośnie.
Pędzik na Phal. penang girl rośnie powolutku, ale najważniejsze, że rośnie :).
Equestrisy ilocos alba puszczają nowe korzonki i listka. Są maleńkie jak siewki, trudno mi uwierzyć, że są już zdolne do kwitnienia...
Phal. schilleriana ma ładne nowe listko i puszcza 2 nowe korzonki i przedłuza stare.
Niedługo pewnie zaczną się ukazywać pędy na hybrydach, nie umiem się doczekać :).
efcia111
200p
200p
Od: 3 cze 2010, o 15:28

Post »

No to widać, że jesień się zbliża :D Wszystkie roślinki ruszają z kopyta ;) Gratuluję, że wszystko tak ładnie ci rośnie.
Pozdrawiam, Ewa :)

Moje storczyki :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No niedługo powinny być pędziki :). Na razie tylko ta Vanda ma, tetraspisik i penang girl, ale trochę hybryd teraz kwitnie, a te, co nie kwitną, mogą czasami puścić pędziki.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tetraspisik zaczyna otwierać następny pąk :). Pędzik Vandy jest, nie umiem się doczekać kwitnienia. mam nadzieję, że te inne zakwitną w przyszlym roku, zwłaszcza te, ktore u mnie jeszcze nie kwitły.
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Z całego ;:167 gratuluję pędzika na Vandzi a Tetraspisik cudo ;:180
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Kolejna Vandzia szykuje kwiatuszki? No, no...gratuluję pędziku ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
iwonetta
200p
200p
Od: 20 sie 2010, o 09:34

Post »

Storczykowa przepiękne storczyki , widać że masz rękę do kwiatów ;:180 .Vandy są po prostu prześliczne bardzo się cieszę , że znowu Ci kolejna zakwitnie :tan
Serdecznie Pozdrawiam Iwona
Kwiatowo iwonetty
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=52&t=38150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo się cieszę :). Pędzik na Vandzi niebieskiej jest, nie umiem się doczekać kwiatów, mam nadzieję, że zakwitnie. Bardzo lubię tą roślinę, bo chętnie kwitnie, jest okazała i ma dobry system korzeniowy. Nie wiedziałam, że będzie taka ładna, bo jak ją kupiłam, miała blade, błekitne kwiaty, a przy powtórnym kwitnieniu byly już intensywnie niebieskofioletowe, z wyraźną kratką, wielkie na 12-13 cm. Jak dotąd kwitla mi 3 razy, nie licząc kupnego kwitnienia. Inne może będą kwitły na wiosnę, bo na razie tylko ta niebieska ma pęd.
A przed chwilą przesadziłam Liodoro do większej doniczki, ponieważ bardzo często spada mi z okna, to cud, że jeszcze się nie połamał. Dzisiaj wchodząc do pokoju znalazłam go w wiaderku pod oknem, woda rozprysla się na wszystkie strony, gdy ten olbrzymi Phalaenopsis wpadl do wiadra. Mial morke liścia, więc się martwię, żeby czasem nie zgnił. Teraz wygląda dość stabilnie, więc może nie spadnie, bo w doniczce 12 cm wyglądal dość śmiesznie, bo ma ogromne liścia. Dałam mu trochę świezego podłoża, tego grubego z kamykami z LM. mam nadzieję, że przesadzanie mu nie zaszkodzi. Ten Phal. teraz kwitnie, ale na szczęście kwiaty są całe, co jest bardzo dziwne, biorąc pod uwage fakt, że już z 5 razy spadał z tego okna do wiadra.
efcia111
200p
200p
Od: 3 cze 2010, o 15:28

Post »

Bardzo wytrzymały ten twój Phal :D Ale ja też takiego mam. Liście duże i to tylko z jednej strony doniczki więc bardzo przewrotną ma naturę ;)
Pozdrawiam, Ewa :)

Moje storczyki :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

On właśnie ma wszystkie na jedną stronę, bo "leży" w doniczce, a ze względu na ich ogromne rozmiary, nie może stać inaczej, więc liście zwisają z parapetu i go ciągną w dół. A gdy go się choćby lekko ruszy, może spaść. Mam nadzieję, że już więcej nie spadnie, bardzo mi na nim zależy i chcę, żeby był w całości.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”