Kompost cz.1

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
maalpunia
50p
50p
Od: 1 mar 2014, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kompost

Post »

W końcu udało mi się ściągnąć zdjęcia z telefonu na latopa. Ten gad nie chce przyjąć do wiadomości, że ma podpięte dodatkowe urządzenie pod usb ;:124. Przesyłam instrukcję z kurzego wiaderka ;) według którego nadaje się do wszystkiego oprócz zjedzenia ;:306. Swoją drogą, poczytałam jeszcze trochę w tym temacie i faktycznie taki wysuszony kurzy obornik nadaje się praktycznie do wszystkiego, a angielskie poradniki ogrodnicze polecają w szczególności po garści na warstwę kompostu :shock: .

Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Będąc kiedyś ,,blokersem" kupowałam taki nawóz dla roślin balkonowych i domowych. Garść wsypywałam do pojemnika 5 L. i pozostawiałam na parę dni. Plusem było to ,że przy podlewaniu nie śmierdzi jak typowy kurzeniec. Kupiłam nawet ostatnio suchy kurzeniec w worku o zapachu waniliowym ;:oj .

Jeśli chcesz użyć do kompostu to wg mnie warto tą garść namoczyć aby namnożyć te ,,mikrobki" które mają pracować i tym podlać kompostownik.

Któregoś roku nie chciało mi się rozdrabniać łodyg ze słonecznika i inne twarde odpadki które wylądowało na kompostowniku z myślą ,że może za 3 lata coś z tego będzie bez obracania. Aby wspomóc proces ,,przerabiania" kupiłam saszetki do szamba w którym pisało ,że rozkłada celulozę i po namoczeniu zawartości wylałam na kompostownik. Muszę stwierdzić ,że po półtora roku wszystko było pięknie rozłożone. Teraz też się nad tym zastanawiam bo ostatnio obracałam kompost jesienny i bardzo dużo liści było zbitych. Wychodzi saszetka taniej niż pudło z zaszczepioną sieczką.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Jolek pisze:... Kupiłam nawet ostatnio suchy kurzeniec w worku o zapachu waniliowym ;:oj ....
Cóż dziwnego z tym zapachem - wiesz z czego robi się cukier wanilinowy, który pachnie wanilią?

"W 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Wytwarzanie tego związku tą metodą jest tańsze, niż pozyskiwanie go z wanilii[1]. Odkrycie to przyniosło Mayu Yamamoto nagrodę Ig Nobla w roku 2007"

źródło:
http://www.eioba.pl/a/1u7d/spisek-zdrad ... anilinowym

To kupa i tamto kupa...
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Smacznego !
Dla amatorów lodów "waniliowych" z popularnych marketów !
ania156
200p
200p
Od: 2 kwie 2013, o 10:35

Post »

Można kompost zacząć podkładać np. pod drzewka owocowe ?
Mąż Ani
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Jeśli dobrze przerobiony, to myślę, że już zdecydowanie można. Jeśli masz możliwość możesz lekko przemieszać z glebą.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

ostatnia szansa pisze:
Jolek pisze:... Kupiłam nawet ostatnio suchy kurzeniec w worku o zapachu waniliowym ;:oj ....
Cóż dziwnego z tym zapachem - wiesz z czego robi się cukier wanilinowy, który pachnie wanilią?

"W 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Wytwarzanie tego związku tą metodą jest tańsze, niż pozyskiwanie go z wanilii[1]. Odkrycie to przyniosło Mayu Yamamoto nagrodę Ig Nobla w roku 2007"

źródło:
http://www.eioba.pl/a/1u7d/spisek-zdrad ... anilinowym

To kupa i tamto kupa...
Bez histerii - o wiele wcześniej większość waniliny na rynku była produkowana syntetycznie. Jak podaje choćby Wikipedia, w 2001 roku na 12 000 ton tylko 1 800 ton pochodziło z ekstraktu z prawdziwej wanilii. A syntetyczną wanilinę po raz pierwszy wyprodukowano już w 1875 roku.

Nie sądzę żeby w tym momencie jakiś ogromny procent waniliny na rynku wytwarzały krowy.
No a jeśli nawet, to chyba dobrze dla tych wszystkich zakręconych na spożycie jedynie naturalnych roślinnych składników, nie? :twisted:
Zielonym do góry!!!
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Zwolennicy eko żywności na pewno wolą tę z kupy
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Mój ślubny po takich rewelacjach przestał kilka lat temu jeść swój ulubiony serek! ;:224

A ja jakoś tak wymanewrowałam, że jak co roku miałam sporo kompostu do wykorzystania, to w tym mam zero! ;:223
Już się nawet rozglądałam nad jakimś przyspieszaczem, ale i tak mnie to nie uratuje, więc dałam spokój i muszę cierpliwie czekać do jesieni... :evil:
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Chyba przesadziłam z kurzeńcem lub deszcz był zbyt obfity bo dżdżowniczki wyszły na powierzchnię kompostu.Teraz tylko patrzę pod okrycie kompostu czy zechcą zadomowić się mrówki czy inne robale. Te to dopiero dają ,,kopa,, kompostowi.
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

U mnie po zimie miałam całą taczkę pięknego kompostu.Poszedł pod pelargonie.
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

Na jesień rozłożyłam na grządki warzywne dobrze przerobiony kompost i teraz moje pytanie czy jest sens sypnąc jeszcze azofoskę na te grządki gdzie bedą warzywa?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Sensu nie ma, z dwóch powodów.
Po pierwsze - kompost się będzie rozkładał i odżywiał
Drugi powód - mało masz chemii to jeszcze będziesz sypać sobie nawozy npk ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

robertP2 dziękuję za odpowiedż :) Kto pyta nie błądzi.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy na kompost można wyrzucać papierowe wytłoczki po jajkach? Bez tych kolorowo drukowanych naklejek :wink: Przekopaliśmy stary kompostownik do samego dna i właśnie okazało się że poprzedni właściciel wrzucał tam sporo papieru. Nie mam sita żeby to przesiać a po drugie i tak pewnie sporo papieru się w nim rozłożyło
Pozdrawiam Jola
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”