Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1
Re: Dynia - wszystko o odmianach
W różnych artykułach pisze, że dynie uprawia się w pierwszym roku po oborniku. Ale na zwykłej glebie także można spodziewać się dobrych plonów prawda? Jakie nawozy naturalne stosować i kiedy?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hmm.. Myślę ,że pełnym miernikiem dojrzałości dyni jest dojrzałość nasion ( w pełni wykształcone i zdolne wykiełkować ..) . Takie dynie dobrze się przechowują . Ale do celów spożywczych zdatne są już dużo wcześniej , choć bogactwo smaku zyskują z czasemsmonika pisze: A jak poznać czy dynia jest dojrzała? Po kolorze wystarczy?

- Sunrise
- 200p
- Od: 25 sty 2010, o 19:13
Dojrzałość dyniek można też poznać po ogonku, jak zaczyna zasychać to na pewno jest dojrzała. Tylko w żadnym wypadku nie mozna później za ten ogonek ją nosić lub go urwać, bo się będzie szybko psuła. Po zerwaniu dyńki, jeśli mamy zamiar ją dłużej przechowywać, suszymy ją kilka dni na słońcu. 

Nie u wszystkich odmian ogonki zasychają w widoczny sposób. Trzeba patrzeć na owoce dyni, wyłapać moment, kiedy przestają rosnąć i obserwować skórkę, która zaczyna twardnieć. W sumie to szybko się dochodzi do wprawy.
- Sunrise
- 200p
Masz zupełną rację Aniu 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 mar 2010, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
rolnikt
Czy można prosić żebyś opisał jak zaraziłeś ten pieniek?
jestem baardzo zaiteresowana!
mam 20 pienieczków po brzozach!
tylko chyba w innym wątku?
odpowiedz proszę
Hannaa
Czy można prosić żebyś opisał jak zaraziłeś ten pieniek?
jestem baardzo zaiteresowana!
mam 20 pienieczków po brzozach!
tylko chyba w innym wątku?
odpowiedz proszę
Hannaa
Poszło na PRIV, by nie zaśmiecać wątku dyniowego.
Do poczytania również tu: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 4#p1835134
Do poczytania również tu: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 4#p1835134
Dynia świetnie rośnie na pryzmie kompostowej. Wystarczy tylko po wzejściu podlac jednokrotnie 0,5 % rozyworem saletry amonowej lub saletrzaku by ja pobudzic do wzrostu.smonika pisze:Jeśli więc nasypię w dołki a dodatkowo posypię ziemię na grządce i przemieszam, to powinno im wystarczyć?
0,5 % tzn. 5 dkg na 10 l wody.
Ja osobiście używam tylko naturalnych nawozów. Na początku przy sadzeniu granulowany obornik bydlęcy a później pokrzywa
( cudownie pachnąca
) Wiadomo,że takie dynie nie będą biły rekordów wielkości ,ale nie to jest moim celem.
( cudownie pachnąca

Forumowiczka Kasia...;)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U mojej sąsiadki jest taka duza pryzma kopostowa,chyba ją wydzierżawie
Pod tą dynie Gigant
I tak nic nie robi na tej działce ...
Joanna

I tak nic nie robi na tej działce ...

Joanna
Masumicaterina pisze:cudownie pachnąca

Te dynie GIGANTY lubią ziemie kompostową wymieszaną z przefermentowanym obornikiem.
Anglicy-jeśli jest dynia na słonecznym miejscu, przykrywaja je parasolkami, lub buduja maleńkie mini namiociki foliowe, te olbrzymy bardzo lubia ciepło, ale nie bardzo lubią nasłonecznienie. Ja sobie w tym roku też kupiłam takiego giganta i będę eksperymentowała-widziałam tu w UK wiele programów o uprawie tych dyń-zobaczymy. A jak chcecie mikoryzę to kupcie z pól.kg pszenicy, wokół posadzonej roślinki zróbcie jakimś kołkiem dołki na15-20cm tak,żeby ona nie wykiełkowała. Ona sobie-ta przenica przefermentuje w ziemi i mamy gotową mikoryzę. Ta grzybnia jest własnie robiona z przefermentowanej pszenicy.
Anglicy-jeśli jest dynia na słonecznym miejscu, przykrywaja je parasolkami, lub buduja maleńkie mini namiociki foliowe, te olbrzymy bardzo lubia ciepło, ale nie bardzo lubią nasłonecznienie. Ja sobie w tym roku też kupiłam takiego giganta i będę eksperymentowała-widziałam tu w UK wiele programów o uprawie tych dyń-zobaczymy. A jak chcecie mikoryzę to kupcie z pól.kg pszenicy, wokół posadzonej roślinki zróbcie jakimś kołkiem dołki na15-20cm tak,żeby ona nie wykiełkowała. Ona sobie-ta przenica przefermentuje w ziemi i mamy gotową mikoryzę. Ta grzybnia jest własnie robiona z przefermentowanej pszenicy.
-
- 100p
- Od: 6 maja 2009, o 23:30
na alledrogo polecam sprzedawce ankadosasya pisze:Przepraszam za może naiwne pytanie, ale gdzie mogę dostać nasiona właśnie dyni hokkaido?
-
- 100p
- Od: 6 maja 2009, o 23:30
do sunrise
przeslij mi adres na priv-ja niemoge pisac prywatnych odpowiedzi-postaram sie Cin przesłac troche nasion
przeslij mi adres na priv-ja niemoge pisac prywatnych odpowiedzi-postaram sie Cin przesłac troche nasion
- Sunrise
- 200p
Dzięki Oloolosz wysłałam Ci PW