Nowy ogród Jacka cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Jacuś !
Współczuję z netem, mi z kolei siadła klawiaturka.
Piękne fiolety takie eteryczne kwiatuszki !
Kwiaciorki w ciepłych barwach też sympatyczne !

:D :) :P
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Cieszę się, ze udało mi się wstawić zdjęcia, bo mój wątek ożył :) Oczywiście miło mi Was gościć :)
Grzesik, ten krokus jesienny to zupełny przypadek, bo nie wiedziałem, co sadzę. Zanka dała mi jakąś cebulkę, która nie przypominała nic nam znanego. No i faktycznie - nie znałem tego kwiatka. U Ciebie kwitnie w październiku? To u mnie już on przekwitł, bo zdjęcie chyba z czwartku.

Grzechu77, dziękuję Wam za pozdrowienia :) No niestety internet radiowy potrafi czasem wyprowadzić z równowagi. Nadrabiam zaległości forumowe z tygodnia :?
Dziwię się trochę, jak czytam u innych, że już jesień. To fakt - dużo opadłych liści muszę zbierać, ale jeśli chodzi o ilość kwiatów, to tyle ile w sierpniu. I dużo jeszcze w pąkach.

Geniu, u mnie nie ma zimowitów. Może coś skubnę ze starego ogrodu. A dziś właśnie zakwitł od Ciebie biały zawilec japoński i tojad. Obydwa wyglądają zjawiskowo. Zawilec to biel kredowa więc bije po oczach.

JoluG, zimowity na pewno się znajdą, jak zakwitną :wink: Właściwie to krokusy jesienne do nich podobne więc dużo nie tracisz, mając tylko zimowity.

Marcin, to tylko jeden krokusik, bo i jedną cebulkę mam. Twoje na pewno zdążą zakwitnąć, bo czytam, że kwitną normalnie w październiku.

Cynthio, aksamitka chyba nie mutant, bo wszystkie z tej paczki są takie, jakby im połowę płatków wyrwano :) Fajnie, że kupiłaś krokusy jesienne.

Witaj Dawid :!: Krokosmia to dość popularna cebula więc rozejrzyj się na wiosnę. Miałem jeszcze żółtą ale przemarzła. Za to czerwone ładnie porosły w starym ogrodzie. Nie wykopuję ich.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pelagia72 pisze:Witaj Jacuś !
Współczuję z netem, mi z kolei siadła klawiaturka.
Piękne fiolety takie eteryczne kwiatuszki !
Kwiaciorki w ciepłych barwach też sympatyczne !

:D :) :P
Z netem Agnieszko trochę lepiej, za to antena stoi w ogrodzie od ulicy i nie wiem, czy jej ktoś nie buchnie.
Dzwonek dalmatyński się zadomowił, bo w końcu kwiatki wyrosły na kłoskach i jest ich sporo. Ten ich fiolet jest taki czysty, że aż miło patrzeć :)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Dzwonka dalmatyńskiego nie znam.
Możesz coś więcej o nim napisać albo pokazać ?
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, dużo masz tych krokosmii? Mnie one strasznie się podobają, ale coś nie mam do nich szczęście, albo mi wyrośnie 2 na 10, a jak już wyrosną to słabo kwitną. Może bulwy za małe kupuję?
A co do krokusa jesiennego to jest to ciekawa roślina! :)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku szkoda że nie mówiłeś jak byłeś u mnie że nie masz zimowitów to wysłałabym Ci biały i różowy pojedynczy bo one się rozrastają teraz musisz czekać do przyszłego roku.
Genia
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Wiecie co...do tej pory myślałam,że krokus jesienny i zimowit-to to samo....a z Waszych "rozmów" wnioskuję że jednak nie :wink:
więc zaraz jutro jadę ...może upoluję krokusy jesienne :lol:
Jacku-dzwonki Ci znowu kwitną :shock: :?: niesamowite :shock: a ten żółtek fajny jest....taki inny... :wink:
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku pięknie zakwitł Ci dzwoneczek, aksamitka faktycznie śliczna, taka niespotykana budowa kwiatu :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich :!: Jakbym miał mało problemów, wczoraj wysiadł mi prąd i dopiero dziś jestem na forum.

Mariola-Coma, dzwonka dalmatyńskiego właśnie pokazałem i nie mam więcej zdjęć. To niski dzwonek pokroju dzwonka niskiego i rośnie na skalniaku. Ale w przeciwieństwie do niskiego ten nie jest ekspansywny i w ciągu pięciu lat niewiele urósł w starym ogrodzie. Może tu mu będzie lepiej. Jak wszystkie dzwonki skalne lubi szczeliny, czyli chłodno przy stópce. I co mnie zadziwiło - po raz pierwszy wykształcił łodyżki i kwitnie kłosowo.

Piterek, krokosmie czerwone mam w starym ogrodzie, wysoką odmianę 'Lucifer' i rosną tam nieźle bez wykopywania. Tutaj tylko parę cebulek tej pomarańczowej i to jedyny kwiatek. Na wiosnę dokupię żółte, które mi wymarzły.

Geniu, dziękuję Ci :) Tutaj nie mam zimowitów, ale może w przyszłym roku przywiozę ze starego ogrodu, choć białych to chyba nie mam.

Dzięki Grażynko :) Krokusy i zimowity to rośliny spokrewnione i nawet nie wiedziałbym, co mi kwitnie, gdyby nie jego wiosenne kwitnienie. Właśnie po tym rozpoznaliśmy, że to nie zimowit.
Grażynko, dzwonki wszystkie prawie sadziłem w tym roku więc były opóźnione na starcie. Teraz dopiero nadrabiają zaległości. Podobnie ma wiele innych kwiatów u mnie, np. zawciąg, ostróżki, alstromerie, a może i łubiny zakwitną :?: Dzięki temu mam jeszcze bardzo kolorowo :)

Agness, mam nadzieję, że i u Ciebie się przyjmie ten dzwonek. Wiele dzwonków u mnie to maluszki i zakwitły pojedynczymi kwiatkami, np. boloński, wysoki, wspaniały, szerokolistny czy jednostronny. W przyszłym roku powinno być lepiej :)
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Jacku, jakoś szybko Ci zakwitł krokus...
U mnie jeszcze śladu nie ma, zazwyczaj kwitną w październiku.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku jeszcze nie masz ale będziesz miał w przyszłym roku może jeszcze coś sobie u mnie upatrzysz to Ci podeślę i zimowit biały .
Szkoda że pełne zimowity tak się szybko nie rozmnażają
Genia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Gabrysiu :!: Jesteś kolejną osobą, która mi mówi, że krokusy jesienne kwitną później więc już zwątpiłem, czy to na pewno to :? A dziś niespodzianka, bo pojawił się drugi kwiatek :) A od Ciebie zakwitła dziewanna fioletowa (już drugi kolor :) )

Geniu, ;:168 Pomyślę a z zimowitów już się cieszę :)
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

Witaj Jacku, mam bardzo nieostre zdjęcie ale może rozpoznasz tego kwiatka, ma takie śliczne niebieskie kwiatuszki i kwitł prawie całe wakacje

Obrazek
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, u Ciebie też jesień :roll: :roll:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

JacekP pisze:Witaj Gabrysiu :!: Jesteś kolejną osobą, która mi mówi, że krokusy jesienne kwitną później więc już zwątpiłem, czy to na pewno to :? A dziś niespodzianka, bo pojawił się drugi kwiatek :) A od Ciebie zakwitła dziewanna fioletowa (już drugi kolor :) )
Jacku, krokusa od zimowita powinieneś rozróżnić, więc będzie to pewnie krokus skoro tak piszesz.
Chociaż spotkałam się z tym że na zimowity mówią krokus jesienny.
A to są dwie różne rośliny.
Cieszę się że dziewanny Ci kwitną... u mnie kwitną cały czas.
Aż się boję co to będzie na drugi rok, jak się wysieją wszystkie...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”