Ogródek gagawi cz.2
- gagawi
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2446
- Od: 20 gru 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Witajcie dziewczyny :P właśnie skończyłam narabiać z piernikami, ledwo powłóczę kulasami, nie mówiąc już o gnyku
Wczoraj córka wygłupiała się z zarobionym ciastem

jutro zapraszam na pierniczki ( wymagają dekoracji
)
Jolu - jutro , będą do kawki i mówię już teraz są przepyszne
Ewuś - dziękuję za komplementy
Stroik pokażę, jak będzie gotowy, naiwna... myślałam że dzisiaj wyrobię się ze wszystkim, hi, hi.
Piernik staropolski? hmm jestem zainteresowana
Tess - rozbroiłaś mnie z leżakowaniem ciasta, hahahaha ale numer
Lecę teraz do Liski na wróżby
Wczoraj córka wygłupiała się z zarobionym ciastem

jutro zapraszam na pierniczki ( wymagają dekoracji
Jolu - jutro , będą do kawki i mówię już teraz są przepyszne
Ewuś - dziękuję za komplementy
Stroik pokażę, jak będzie gotowy, naiwna... myślałam że dzisiaj wyrobię się ze wszystkim, hi, hi.
Piernik staropolski? hmm jestem zainteresowana
Tess - rozbroiłaś mnie z leżakowaniem ciasta, hahahaha ale numer
Lecę teraz do Liski na wróżby
- gagawi
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2446
- Od: 20 gru 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Proszę bardzo,
Pierniczki wycinane( 180*C~10’ )
( z zamku pszczyńskiego)
Ja zrobiłam z połowy
5kg mąki ( królewska, z Brzegu, nie może być tortowa )
2kg cukru kryształ
1kg masła
2kg miodu sztucznego ( sztucznego prawdziwego są twarde )
10 jaj
10 paczek przyprawy do piernika ( Dr Oetker )
na 1,5 kg mąki – 1 łyżka sody
2-3 łyżki trochę zmielonej kawy
szczypta pieprzu ( na koniec łyżeczki )
5 paczek goździków ( zmielonych )
6 paczek cynamonu
2 paczki migdałów – płatki – rozdrobnione
skórka z 1 pomarańczy ( oparzonej) starta
skórka z 1 cytryny „ „
9 łyżek ciemnego kakao
1/3 łyżeczki imbiru ( zmielony )
1/3 łyżeczki gałka muszkatołowa ( starta )
1/2 szklanki orzechów rozdrobnionych
1. Mąkę przez noc trzymać w ciepłym pomieszczeniu-przed zarobieniem ciasta przesiać do miski
2. Jajka rozbełtać i wlać do dołku zrobionego w mące
3. Lekko mąkę przemieszać z jajami
4. Sodę rozpuścić w 1 łyżce wody i wlać do mąki- oraz lekko przemieszać
5. Wlać całą zawartość garnka ( dość ciepłą) do dołka zrobionego w mące i zasypać mąką, która jest po bokach, zarabiać ciasto ok. 0,5 godziny
Ciasto nie może się kleić do ręki, musi być gładkie i lśniące
Do miski nie można wlać zimnej zawartości garnka, bo nie można wyrobić ciasta.
Gdyby było mało mąki ( ciasto klei się do rąk ) można dosypać trochę mąki i dodać 2-4 łyżki oliwy ( po wyrobieniu ciasto odchodzi od ręki )
Podgrzewamy na lekkim płomieniu ( nie wolno zagotować )
Do garnka dać : masło-jak się rozpuści wsypać cukier, wlać miód, przyprawy piernikowe, kawę, pieprz, goździki, cynamon, orzechy, orzechy, migdały, skórkę pomarańczową, cytrynową, przesiać kakao, imbir, gałkę muszkatołową- stale mieszając ( aby się nie przypaliło nie dopuścić do zagotowania.
Ten syrop powinien być dość ciepły, gdyby się przegrzał-ostudzić.
Wlać do mąki
Po wyrobieniu ciasto włożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ściereczką, odstawić na 1 lub 2 dni do ciepłego pomieszczenia.
Kroić po kawałku, rozwałkować na stole posypanym lekko mąką grubości ~ ½ cm i foremkami wykrawać , kłaść na blachę natłuszczoną margaryną Kasią
Pierniczki wycinane( 180*C~10’ )
( z zamku pszczyńskiego)
Ja zrobiłam z połowy
5kg mąki ( królewska, z Brzegu, nie może być tortowa )
2kg cukru kryształ
1kg masła
2kg miodu sztucznego ( sztucznego prawdziwego są twarde )
10 jaj
10 paczek przyprawy do piernika ( Dr Oetker )
na 1,5 kg mąki – 1 łyżka sody
2-3 łyżki trochę zmielonej kawy
szczypta pieprzu ( na koniec łyżeczki )
5 paczek goździków ( zmielonych )
6 paczek cynamonu
2 paczki migdałów – płatki – rozdrobnione
skórka z 1 pomarańczy ( oparzonej) starta
skórka z 1 cytryny „ „
9 łyżek ciemnego kakao
1/3 łyżeczki imbiru ( zmielony )
1/3 łyżeczki gałka muszkatołowa ( starta )
1/2 szklanki orzechów rozdrobnionych
1. Mąkę przez noc trzymać w ciepłym pomieszczeniu-przed zarobieniem ciasta przesiać do miski
2. Jajka rozbełtać i wlać do dołku zrobionego w mące
3. Lekko mąkę przemieszać z jajami
4. Sodę rozpuścić w 1 łyżce wody i wlać do mąki- oraz lekko przemieszać
5. Wlać całą zawartość garnka ( dość ciepłą) do dołka zrobionego w mące i zasypać mąką, która jest po bokach, zarabiać ciasto ok. 0,5 godziny
Ciasto nie może się kleić do ręki, musi być gładkie i lśniące
Do miski nie można wlać zimnej zawartości garnka, bo nie można wyrobić ciasta.
Gdyby było mało mąki ( ciasto klei się do rąk ) można dosypać trochę mąki i dodać 2-4 łyżki oliwy ( po wyrobieniu ciasto odchodzi od ręki )
Podgrzewamy na lekkim płomieniu ( nie wolno zagotować )
Do garnka dać : masło-jak się rozpuści wsypać cukier, wlać miód, przyprawy piernikowe, kawę, pieprz, goździki, cynamon, orzechy, orzechy, migdały, skórkę pomarańczową, cytrynową, przesiać kakao, imbir, gałkę muszkatołową- stale mieszając ( aby się nie przypaliło nie dopuścić do zagotowania.
Ten syrop powinien być dość ciepły, gdyby się przegrzał-ostudzić.
Wlać do mąki
Po wyrobieniu ciasto włożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ściereczką, odstawić na 1 lub 2 dni do ciepłego pomieszczenia.
Kroić po kawałku, rozwałkować na stole posypanym lekko mąką grubości ~ ½ cm i foremkami wykrawać , kłaść na blachę natłuszczoną margaryną Kasią
Tess moja pierwsza wigilia...Tess pisze:a jakie potrawy gotujesz- polecam rybkę z rodzynkamiliska pisze:Grażynko dawaj przepis na te pierniki ... ja wigilię robie po raz pierwszy i coś musze miec
dajcie co macie dziewczyny byle nie na słodko
Grazynko zobaczyła, 5 kg mąki sie przeraziłam... to dla półku wojska????????
p.s. u mnie 1 kg cukru stracza na 1,5 do 2 lat ...
Grazynko zaraz jeszcze raz pzremyśle Twój przeps
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- jollla500
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 10625
- Od: 26 cze 2008, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Lisko obdarujesz pół miasteczkaliska pisze:Tess moja pierwsza wigilia...Tess pisze:a jakie potrawy gotujesz- polecam rybkę z rodzynkamiliska pisze:Grażynko dawaj przepis na te pierniki ... ja wigilię robie po raz pierwszy i coś musze miec![]()
dajcie co macie dziewczyny byle nie na słodko![]()
Grazynko zobaczyła, 5 kg mąki się przeraziłam... to dla półku wojska????????
p.s. u mnie 1 kg cukru stracza na 1,5 do 2 lat ...
Grazynko zaraz jeszcze raz pzremyśle Twój przeps
a może rybka po grecku ? szybka potrawa i pyszna







