Leśny ogród Moni68 cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko i Tula - dzięki za odpowiedź w sprawie lawendy. Zrobiłam mały błąd - nie napisałam dokładnie na czym polega problem. Ona świetnie przezimowała tylko zrobiła się brzydka i niekształtna. Poszła dziś pod "nóż" - dla zdrowia i urody :wink:
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Monia ja papuzich tez już nie kupię ,nie warto.Ładne są jak kwitną pierwszy rok ,potem tracą swoją urodę.U mnie susza :? nie nadążam z podlewaniem :? Od jutra będa zimniejsze dni ,oby to nie była zapowiedz zimnych ogrodników :!: Pozdrawiam i życzę udanych majówek :D
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tu.ja moje posadzone jesienią wyglądają, jakby je ufo przeczochrało :) Takie niziutkie biedactwa, że mi je chwasty całkiem zasłoniły :) Ale już odkryłam i puszczają nowe, zieloniutkie pędy :)

Monika, jak się mają leśne poziomki ? U mnie całe obsypane kwiatkami. Oby tylko nie przymroziło którejś nocy :?
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Kochani, witam Was serdecznie :D :D

Wczoraj nie zrobiłam zdjęć, jakoś nie pomyślałam o tym :? , dzisiaj się poprawię :) Znowu dzisiaj bezchmurne niebo i chyba będzie cieplej niż wczoraj. Mam nadzieję, że już nie będzie przymrozków, bo wysadziłam już wszystkie letnie cebule. Zostały mi trzy begonie i szczerze mówiąc nie wiem, co z nimi zrobić. Pięknie przezimowały, puszczają pędy... muszę chyba kupić mniejszą doniczkę i postawić je w bardziej słonecznym miejscu. W zeszłym roku w cieniu miały piękne liście, ale nie zakwitły.

Jolu, jesienią postanowiłam dokupić więcej narcyzów, bo coraz bardziej mi się podobają :) Do tej pory tulipany papuzie oglądałam tylko na zdjęciu, w rzeczywistości nie podobają mi się, dlatego tak napisałam :lol: Zawiodłam się na nich.

Halinko, dziękuję :D Niebieskawe prymulki mam w dwóch odcieniach, wydawało mi się, że są popularne :) Widziałam u Ciebie tego rh kanadyjskiego- właśnie pod taką nazwą go kupiłam i nic więcej na etykiecie nie było. Aster krzaczasty, aster dumosus, ma podobne kwiaty, ale inne liście i nie jest uprawiany z cebul. Rzeczywiście kwitnie sporo później, zwróć więc uwagę na liście. Miałam dwie duże kępy, ale oddałam- astry lubią lekko wapienne podłoże i mimo podsypywania dolomitem i słonecznego stanowiska słabo u mnie kwitły.

Aguś, dziękuję :)

Majko, już niedługo zakwitną :lol:

Ewo, po przeczytaniu Twojego postu sprawdziłam- też już coś zaczyna wychodzić :D Rzeczywiście bardzo długo to trwało, myślałam, że nic z achimenesa nie będzie :lol: :lol:

Marysiu, bardzo dziękuję :) Hosty jeszcze małe, ale to tylko kwestia czasu :D

Rysiu, bardzo dziękuję :) Podpisuję rośliny, bo może ktoś będzie chciał mieć te same, więc łatwiej będzie znaleźć. Pozdrowienia dla Małżonki :)

Izo, mam nadzieję, że Twoja lawenada ładnie odbije :)

Iduś, widzę, że mamy takie samo zdanie w sprawie tulipanów :lol: :lol: U mnie też potwornie sucho, codziennie podlewam rododendrony, a całość co drugi dzień- z reguły do 22 :lol: :lol:

Uleńko, część leśnych poziomek obsypana jest kwiatkami, część dopiero się rozrasta. Powinno być dużo jagód i poziomek, oby tylko nie było przymrozków. Cieszę się, że Twoje jakarandy przeżyły :D :D
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Moniko, ja już tez prawie wszystko powsadzałam do gruntu i mam nadzieję, że nie będzie przymrozku, bo nie byłabym w stanie tego pookrywać.
Czytałam kiedyś, że morwa nie wypuszcza liści jeżeli jeszcze mają być przymrozki - moja morwa już ma liście. :lol: :lol:
Posadziłam incarvilę ale nie wiem czy nie za głęboko. Mozesz mi podpowiedzieć czy ta bulwa powinna być wkopana równo z gruntem czy może być zagłębiona?

Miłego dnia. :lol: :lol:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Moniś to jednak astry,jeśli tak to u mnie im powinno bardzo pasować i mają małe pączki,chyba zakwitną :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
ida74
---

Post »

Monia w trakcie szykowania imprezy zajrzałam :D U mnie dzisiaj był przymrozek -2 :twisted: szedł falami .Pomarzły kwiatki na truskawkach :twisted: na szczęście pomidory w folii i kwiatki na owocowych mają się bardzo dobrze.Coś mi się zdaje,że dzisiaj nad ranem będzie powtórka .Może to zimni ogrodnicy :?: Miłej majówki :D
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

dziewczyny o jakich przymrozkach wy piszecie????? :shock:
u mnie +9 było w nocy...
ida74
---

Post »

Tess u mnie -2 i dzisiaj powtórka :evil: :evil: :evil: :!:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Moniko! Twoje leśne zakątki są urocze i kwiaty się tam dobrze czują. Moje zawilce greckie zawsze się męczyły w gliniastej glebie w starym ogrodzie. Teraz mam nadzieję, że się rozrosną jak u Ciebie :) Posadziłem też pierwszy raz zawilce wieńcowate. A biały narcyz, pełny, wielokwiatowy, to może być 'Cheerfulnes' albo 'Sir Winston Churchil' - dwie dosyć podobne odmiany. Sam nie wiem, którą z nich mam :)
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Na zawilcach wieńcowatych straszliwie się zawiodłam. W zeszłym sezonie (ich pierwszy u mnie) kwitły po 1 kwiatku, w sumie przez cały sezon miały po 4. W tym sezonie wystartowały każdy z 6 pąkami. Zobaczymy jak to dalej pójdzie ale ogólnie marnie wygląda.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, witam Was serdecznie :D :D
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa :) Znowu przepiękna pogoda- słońce i ciepło :) Zapowiadają spore ochłodzenie i deszcze, mam nadzieję, że to się nie sprawdzi, bo wolę już podlewanie niż zimnicę :lol: :lol:

Majko, dopóki cebule nie wykiełkują, nic im nie grozi. Mam jednak nadzieję, że przymrozków nie będzie. Incarvilleę sadzę mniej więcej na głębokości 15 cm- ma dosyć długie pędy kwiatowe, posadzona za płytko lubi się pokładać.

Halinko, zazdroszczę Ci :lol: :lol: Bardzo lubię astry, ale musiałam z nich zrezygnować. Będę podziwiać u Ciebie :)

Iduś, współczuję... Dzisiaj u mnie miało być +3 w nocy, ale prognoza się nie sprawdziła. Wyszłam przed 6.00 na taras i termometr wskazywał +10. Mam nadzieję, że impreza była udana :D :D

Tess, u mnie też było ciepło :) Mimo suszy komarów zatrzęsienie :evil:

Jacku, bardzo dziękuję :) Zawilce greckie na pewno ładnie się u Ciebie rozrosną :) Żeby mieć ładną kępę co roku, jesienią należy dosadzać kilka nowych cebulek- łatwo się rozmnażają, ale zdolność kwitnienia osiągają po 2-3 latach, a same liście nie są specjalnie atrakcyjne :lol: Sprawdziłam obie wymienione przez Ciebie odmiany- piękne :)

Ula, masz rację, one wszędzie słabo kwitną i nie wiem, dlaczego tak się dzieje. Gratuluję Ci sukcesu, bo 6 pąków to bardzo dużo :)
AFRYKA
Mój ogród.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Angelique
Obrazek

Gavota
Obrazek

Niespodzianka, takich tulipanów nie kupowałam :lol: :lol:
Obrazek

Pierwsze kwiaty na dolnej gałęzi :lol:
Obrazek

Zaczyna kwitnąć magnolia
Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
AFRYKA
Mój ogród.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Moniko

powtarzam się,ale Ty masz piękny las.....
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, Tess :) Nie wróciłabym już do centrum :lol: :lol:
AFRYKA
Mój ogród.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”