Ogród Leszka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Leszka

Post »

Poliwęglan ułożony na wiacie ;:108 ;:108 :tan :tan

Nie powiem ... było to stresujące zajęcie... wiszenie 3.5m nad betonowym brukiem na mocno przezroczystym kawałku uginąjącego się plastiku bez możliwości zapięcia linki asekuracyjnej to jakoś było na granicy mojej wytrzymałości. Ale udało się, płyty ułożone, uszczelki powsadzane... jutro tylko pozostanie obrobić całość aluminiowymi boczkami.... i gotowe :D

Ponieważ kończyłem już po ciemku.. to zdjecia może uda mi się zrobić jutro.

W międzyczasie przygotowałem roślinki do powieszenia pod daszkiem w wiszących donicach

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jeszcze sunadwila (dipladenia).. zdjęcia chwilowo zabrakło
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Leszku co to jest to białe takie ładne :?: cytrusik :?: Kolorowe też cudne cukiereczki :D
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem o które białe chodzi... ale to u góry to jest psianka jaśminowa (Solanum jasminoides) zwana u nas na Śląsku potocznie w sklepach ogrdniczych jasminem pnącym. Dobrze nadaje się do wiszących donic, ma małe kwitki ale mi osobiście się bardzo podobają. Można ja ponoć bez problemu zimowac w piwnicy.

To niżej natomiast to rozwar wielkokwiatowy (platycodon grandiflorus), krewny popularnego dzwonka. Istnieja odmiany kolorstyczne: biała, różowa i niebieska. Ma bardzo charakterystyczne pączki kwiatowe w postaci kulek z wzorem koperty. Spokojnie zimuje w naszych warunkach. Ponoć ma bardzo ciężkie kwiaty w wyniku czego w momencie wzmożonego kwitnienia jego pędy zaczynają opadać w dół na płożąco - postanowiłem ten fakt sprawdzić i posadziłem go również w wiszącej donicy z nadzieją, że pędy zwisną. W jednej donicy skomponowałem białego i niebieskiego w celu poprzeplatania pędów i pomieszania kolorów... niestety niebieski jeszcze nie kwitnie.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Powojniki:

"Matka Siedliska" - bardzo słabo zniosła przesadzenie na inne miejsce z powodu przygotowań pod budowę altany, ma jak na swoje możłiwości bardzo maciupkie - choć nadal urokliwe - kwiatki

Obrazek

"Julka"

Obrazek

Obrazek

"Omoshiro"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

"Betty Risdon"

Obrazek

"Josephine"

Obrazek

Obrazek
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Leszku jak zwykle piękne portrety clematisków, a ja pożądam od dosyć dawna Josephine :oops:
Ciekawa jestem nowych fotek altany, ale dobrze, że już skonczyłeś te ekwilibrystyczne wyczyny :;230
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Potwierdzam zdolność psianki do przetrwania zimy - w moim przypadku na nieogrzewanej klatce schodowej. Ładnie się odradza wiosną po wniesieniu do ciepłego pomieszczenia i wznowieniu podlewania...
Widzę, że z obawy przed ruchami górotwórczymi pospieszyłeś się z montażem zadaszenia :;230
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

"Josephine" ;:167 ;:152 WOW ale cudny :?: Mało oryginalnie ale jestem zachwycona ;:138
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Wszystkie clematisy cudne, ten pełen szczególnie! Czy Julka jest podobna do Niobe?
Awatar użytkownika
tomko34
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 21:07

Post »

Leszek,ale Ci pięknie kwitną clematisy,wisteria też cudo ,ja ma różową,ale tego roku kwitnie słabo ,ledwo 15 kwiatów,pozdrawiam
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dkny pisze:Wszystkie clematisy cudne, ten pełen szczególnie! Czy Julka jest podobna do Niobe?
Julka jest fioletowa z ciemnoczerwona pręgą, Niobe niestety nigdy nie miałem ale wygląda mi po zdjeciach raczej po prostu na czerwony.
Z opisów w necie wynika, że ma podobną aksamitną fakture kwiatów.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak wam się podobają mebelki pod wiatę ?

Obrazek
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wypasione... i kolor poduch jaki praktyczny :wink:
Ach... biorę się za zamawianie ławy i ławki :roll:
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Full wypas, że tak powiem :wink:
Miłego posiadywania życzę :)
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiata ... jako altana

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jako carport

Obrazek

Obrazek

I jako plac zabaw - bo sąsiedzi się śmiali, że trochę za szeroką tą zjeźdżalnie Julce zrobiłem :;230
No ale chyba od razu widać że to trzy osobowa jest.. więc nie wiem o co im chodzi ;)

Tylko drabinki do wchodzenia na czubek zapomniałem.. ale cicho sza

Obrazek

------------------------------------------------------------------------------------------

i pergolowe kwiatki .. na razie wiszące doniczkowce

Obrazek

Obrazek

Prezent od Mżonki dostałem na otwarcie wiaty:

Obrazek

Obrazek

Jest też i pierwszy lokator..... przyłapałem go na urządzaniu lokum

Obrazek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zjawiskowa altana, wiatą nie powinno się nazywać tak artystycznie stworzonych ogrodowych budowli ;:14
Podziwiam za pomysł, wykonanie i całokształt ;:180 Niech prezent od Mżonki zdrowo rośnie :uszy
To masz już kwiatki na tunbergii?
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzieci są baaardzo kreatywne ;:224 więc i bez drabinki... za czas jakiś... strzeż się :;230
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gorzata76 pisze:Dzieci są baaardzo kreatywne ;:224 więc i bez drabinki... za czas jakiś... strzeż się :;230
No tak, o tym nie pomyślałem..... pora zmienić koncepcje obsadzenia.... jaka jest najbardziej kolczasta róża pnąca ?
pamelka pisze:Zjawiskowa altana, wiatą nie powinno się nazywać tak artystycznie stworzonych ogrodowych budowli ;:14 Podziwiam za pomysł, wykonanie i całokształt ;:180 Niech prezent od Mżonki zdrowo rośnie :uszy
Przepraszam... jakoś brakuje mi dobrej nazwy, ale chyba faktycznie zostanie altana :)
pamelka pisze:To masz już kwiatki na tunbergii?
Tak ;:108 chociaż w tym roku nie sadziłem z nasion, za dużo zamieszania było z tą altaną, więc - przyznaje sie bez bicia - poszedłem na łatwiznę i kupiłem gotowce. 2 dni sadzonki posiedziały w szklarni i już zakwitły.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”