Nie wiem o które białe chodzi... ale to u góry to jest psianka jaśminowa (Solanum jasminoides) zwana u nas na Śląsku potocznie w sklepach ogrdniczych jasminem pnącym. Dobrze nadaje się do wiszących donic, ma małe kwitki ale mi osobiście się bardzo podobają. Można ja ponoć bez problemu zimowac w piwnicy.
To niżej natomiast to rozwar wielkokwiatowy (platycodon grandiflorus), krewny popularnego dzwonka. Istnieja odmiany kolorstyczne: biała, różowa i niebieska. Ma bardzo charakterystyczne pączki kwiatowe w postaci kulek z wzorem koperty. Spokojnie zimuje w naszych warunkach. Ponoć ma bardzo ciężkie kwiaty w wyniku czego w momencie wzmożonego kwitnienia jego pędy zaczynają opadać w dół na płożąco - postanowiłem ten fakt sprawdzić i posadziłem go również w wiszącej donicy z nadzieją, że pędy zwisną. W jednej donicy skomponowałem białego i niebieskiego w celu poprzeplatania pędów i pomieszania kolorów... niestety niebieski jeszcze nie kwitnie.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Powojniki:
"Matka Siedliska" - bardzo słabo zniosła przesadzenie na inne miejsce z powodu przygotowań pod budowę altany, ma jak na swoje możłiwości bardzo maciupkie - choć nadal urokliwe - kwiatki
"Julka"
"Omoshiro"
"Betty Risdon"
"Josephine"