Cebula dymka, wiosenna i ozima.Cz.1
- ARABELLA
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 mar 2009, o 16:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cebula dymka, wiosenna i ozima.
Moja od pięciu dniu już w ziemi
Zawsze sadzę wcześnie i zawsze wszystko jest ok 
Zastanawiam się czy mógłbym cebulki, które rosną w cieple w garażu od 2 tygodni i mają z 15-20 cm wysokości można teraz przesadzić do gruntu...
Posadziłam dzis po rządku cukrowej i czerwonej, wybrałam te kiełkujące cebulki. W razie powrotu zimy nakryję agrowłókniną.
Jak powstrzymać pozostałe przed puszczaniem szczypioru?
Jak powstrzymać pozostałe przed puszczaniem szczypioru?
- legina
- 1000p

- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tylko poprzez wsadzenie do ziemi w ogrodzie.

Obawiam się jednak przymrozków, w zeszłym roku też w marcu była wiosna, marchewki to siałam nawet w ostatnich dniach lutego. A w majówkę było -8 stopni.
Jeśli teraz je wysadzę, to do maja mogą być za duże na agrowłókninę.
Eksperymentalnie posadziłam troche tylko.
A i dodam jeszcze, że dymkę kupiłam na alleeegrooo...
Bo u nas jest tylko jeden rodzaj, w dodatku rosną takie płaskie, niewygodne w obsłudze, a do miasta daleko... A chciałam ciekawsze odmiany.
Ok. 20-30% cebulek miało szczypior, było trochę spleśniałych, a wiele miało pleśń tylko na wierzchu łuski.
Kupiłam też id tego pana czosnek Jarus, też nie najpiękniejszy.
Jakby co, to pan ma nazwisko kojarzące się z popularnym wiosennym ptakiem, ale przez 'u' otwarte...
Jeśli teraz je wysadzę, to do maja mogą być za duże na agrowłókninę.
Eksperymentalnie posadziłam troche tylko.
A i dodam jeszcze, że dymkę kupiłam na alleeegrooo...
Bo u nas jest tylko jeden rodzaj, w dodatku rosną takie płaskie, niewygodne w obsłudze, a do miasta daleko... A chciałam ciekawsze odmiany.
Ok. 20-30% cebulek miało szczypior, było trochę spleśniałych, a wiele miało pleśń tylko na wierzchu łuski.
Kupiłam też id tego pana czosnek Jarus, też nie najpiękniejszy.
Jakby co, to pan ma nazwisko kojarzące się z popularnym wiosennym ptakiem, ale przez 'u' otwarte...
Moja cebula już wysadzona, ponieważ uprawiam ekologicznie a co roku robale mi cebulę konsumowały zastosowałem patent podpatrzony u kogoś z forum rok temu

Czy należy zaprawiać dymkę przed sadzeniem. Jeśli tak to czym?
Jerzy
- ARABELLA

- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Można zaprawić jakimś środkiem w proszku zapytaj w ogrodniczym 
- Ika2008

- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Po raz pierwszy zaprawiałam w ubiegłym roku właśnie proszkiem w różowym kolorze, nazwy nie pamiętam, jak sprawdzę opakowanie to napiszę.
Pozdrawiam, Marta.
-
Dorcinda
- 500p

- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Radog,
w ubiegłym sezonie też przykryłam dymkę włókniną (no moja konstrukcja nie była taka wypasiona, raptem kilka pałąków z gałęzi jeżyny) i robali było znacznie mniej. W tym roku będę testować miksturę forumowicz na tymolu.
w ubiegłym sezonie też przykryłam dymkę włókniną (no moja konstrukcja nie była taka wypasiona, raptem kilka pałąków z gałęzi jeżyny) i robali było znacznie mniej. W tym roku będę testować miksturę forumowicz na tymolu.
Dorota
Ta mikstura ma na robale działać? Gdzie ten przepis można znaleźć?
PS.
Na dzisiaj to mi konstrukcję śnieg przysypał, mam nadzieję że nie porwie agrowłókniny
PS.
Na dzisiaj to mi konstrukcję śnieg przysypał, mam nadzieję że nie porwie agrowłókniny
Robale i tak sobie ją znajdą:) zaprawa na początek powinna je odstraszyć. Później ewentualny oprysk.
Pozdrawiam, Monika:)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=76198" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=76198" onclick="window.open(this.href);return false;
A ja dymkę już drugi rok zaprawiałam wapnem. Zeszły rok nie było ani jednego robaczka więc mam nadzieję że i w tym roku żaden się nie pojawi. I cebula wysadzona pomiędzy marchewką - to też prawdopodobnie dobrze działa
Pozdrawiam Asia
- adamiec

- Od: 4 mar 2010, o 19:30
Proszę podaj przepis na to zaprawianie wapnem, moją dymkę co roku pożerają robale