Smaki dzieciństwa
-
Mcin
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 10 lip 2019, o 22:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Smaki dzieciństwa
O Małgosiu-to mam podobne smaki! Zawsze wieczorem ten kubek z ciepłym mlekiem krowim... A na obiad jeszcze biały barszcz z królika z ziemniakami lub pierogi z jagodami. Na kolację podsmażone na smalcu ziemniaczki, ach. Albo pieczony chleb lub drożdzowiec z masłem i do tego dżemik z jabłek oraz z borówek (czerwonych) z lasu. Miód wybierany z pasieki , w plastrach żuty jak guma przez dzieci... Kolejno owoce dzikie i ogrodowe z zapomnianych dziś odmian, np jeżyny czarne i popielice. Owoce: węgierki, jabłka i gruszki suszę nadal w suszarce do grzybów, - dzieci się już uzależniły od nich więc szybko znikają. Jeszcze wiele wyrobów ze świniobicia - dziś zakazanego. Otwiera się cała księga wspomnień.
Pozdrawiam
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A gęsi smalec ze skwarkami i chleb w tym maczany? Nikt dzisiaj by tego nie tknął...
No i twaróg wiejski... Mój syn, to nie mógł najeść się tego twarogu
Moi dziadkowie królików nie hodowali i jakoś na dziadkowej wsi króliki nie były popularne, więc do niedawna nie wiedziałam, jak królik smakuje
Drożdżówkę z jabłkami i kruszonką wczoraj robiliśmy z M. On mieszał ciasto, ja obierałam nasze jabłka - z 1,5 kg tych jabłek wepchnął w ciasto i przysypał kruszonką, mniam... ale tyle masła i cukru potem w boczkach się odłoży
No i twaróg wiejski... Mój syn, to nie mógł najeść się tego twarogu
Moi dziadkowie królików nie hodowali i jakoś na dziadkowej wsi króliki nie były popularne, więc do niedawna nie wiedziałam, jak królik smakuje
Drożdżówkę z jabłkami i kruszonką wczoraj robiliśmy z M. On mieszał ciasto, ja obierałam nasze jabłka - z 1,5 kg tych jabłek wepchnął w ciasto i przysypał kruszonką, mniam... ale tyle masła i cukru potem w boczkach się odłoży
- karool
- 200p

- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Ponieważ jestem już dość wiekowa to sporo Waszych smaków znam z doświadczenia.
Chleb polany wodą posypany cukrem to była codzienność .Rozpusta, jeżeli zamiast wody trafiła się śmietana,mniam!
Małgosiu,smalcuszek z gęsiny wyszedł mi kilka dni temu.Mam jeszcze w zamrażarce czysty ,czasami używam do niektórych przepisów kulinarnych.
W moim rodzinnym domu się nie przelewało i często bywała też potrawa pt."chleb drobiony".To nic innego jak zalany mlekiem pokrojony w kostkę chleb i na słodko.
Oj,było tych atrakcji co niemiara,dzisiaj to najczęściej tylko ckliwe wspomnienia.
Chleb polany wodą posypany cukrem to była codzienność .Rozpusta, jeżeli zamiast wody trafiła się śmietana,mniam!
Małgosiu,smalcuszek z gęsiny wyszedł mi kilka dni temu.Mam jeszcze w zamrażarce czysty ,czasami używam do niektórych przepisów kulinarnych.
W moim rodzinnym domu się nie przelewało i często bywała też potrawa pt."chleb drobiony".To nic innego jak zalany mlekiem pokrojony w kostkę chleb i na słodko.
Oj,było tych atrakcji co niemiara,dzisiaj to najczęściej tylko ckliwe wspomnienia.
pozdrawiam
Alicja
Alicja
- Szczurbobik

- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chleb w kosteczkę zalany mlekiem to jedna z ulubionych "potraw" mojej córeczki lat 7. Niech nowe pokolenia też znają 
Pozdrawiam Lucyna
-
gienia1230

- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Oj, to dla wcale nie smak dzieciństwa. I moich dzieci też . Dziś , gdyż mnie boli gardło i jedzenie musi być mięciutkie to sobie poszarpie w drobne kawałeczki grahamke , zaleje mlekiem, podgrzeje się i to się delikatnie przełyka.
Pozdrawiam! Gienia.