Męczennica,Passiflora - cz.1 uprawa,pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Panchoi

Re: Passiflora

Post »

Tak ,tak podlewać w zimie ale tak jak inne rośliny co półtora tygodnia trochę wody ,mi tylko citrina ładnie rośnie w domu ale ona nie była wynoszona na balkon ,ta od Ciebie o pięknych listkach niestety się nie ukorzeniła :cry: .,Kasiu moja znajoma kładzie pasiflorki na ziemi przy drzwiach balkonowych,bo w zimie się prawie nie wychodzi na balkon i pięknie jej w tym miejscu zimują ,może u Ciebie też się znajdzie miejsce przy dzwiach balkonowych :?: .
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oto moja passiflora "Purple rain"
Rośnie w ogrodzie,wkrótce zakwitnie :D na razie zliczyłam 40 pąków.. :lol: Zrobię zdjęcia kwiatów :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piękna jest :D
Jak bardzo bym chciała tak móc prowadzić swoją... :P
Czekamy na kwiaty to, bedzie widok ;:333
Aniu czy u Ciebie nie ma zimy????
:shock: :D
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

KaRo pisze:Aniu czy u Ciebie nie ma zimy????
Nie ma:

Kod: Zaznacz cały

Tam śnieg i mróz są rzadkością, Wyspy Brytyjskie są ogrzewane przez ciepły prąd zatokowy i zim znanych w Polsce tam po prostu nie ma.
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Karo zimy są bardzo łagodne :D W tamtym roku tylko przez dwa dni padał śnieg :roll:
Moja passiflora ciągle w pąkach..zaczynam się niecierpliwić :lol: Kupiłam ją w tym roku wiosną,w przecenie..miała trzy suche badylki i pięć zeschniętych listków,nie spodziewałam się że aż tak się rozrośnie :shock: :shock:
Oto dzisiejsze zdjęcie pąka:

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To będzie już za moment Aniu! :heja
Strasznie jestem ciekawa tego kwiatu...
Może nawet jutro ... o rany lecę zobaczyć swoją
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

a moja passiflora w doniczce zaczęła marnieć, zrzuca liście i jest już prawie łysa :( co jej się mogło stać? przeniosłam ją z podwórka jakiś miesiąc temu do domu i stała na parapecie wschodniego okna
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58

Post »

Wysiana z nasion pasiiflora quandragularis wreszcie wzeszła. Na razie jedna roślinka. Martwi mnie tylko jedno, bo w biuletynie Ogrodu Botanicznego w Powsinie piszą, że minimalna temperatura dla tej rośliny to 30 stopni. Czy to oznacza że poniżej tej temperatury nie będzie się prawidłowo rozwijała?. :?:
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Alicjo, ile czekałaś na jej wzejście?
Interesuje mnie to bo w mojej mnożarce po dwóch tygodniach wzeszła tylko cinabarina (stan na poniedziałek, jutro wracam do domu więc będę wiedział czy coś się zmieniło).
Rzeczywiście quadrangularis jest typowo tropikalną passiflorą i lubi wysokie temperatury (ja doczytałem o 25-28) oraz dużą wilgotnośc. Istnieje tez prawdopodobieństwo ze Twoja quadrangularis to w rzeczywistości alata lub edulis (dużo łatwiejsze w uprawie). Jest to jeden z bardziej popularnych przekrętów gatunkowych handlarzy nasionami. Jeżeli pamiętasz to sprawdź czy nasiona wyglądały tak:
http://passiflora.keep.pl/pquangrangularis1.jpg
stoper
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 wrz 2009, o 18:01

Post »

Alicja46:
Mam jedną pasiiflorę quandragularis - zdaje się, że faktycznie jest ciepłolubna... - od momentu wysiewu (styczeń 2009) do maja bardzo słabo rosła, ale po wystawieniu na balkon południowo-zachodni (temp nawet 40 stopni) bardzo ładnie odbiła :)
W zasadzie nie można jej pomylić z inną passiflorą (charakterystyczne "kanciaste" pędy i zupełnie inne liście).
Myślę, że "pod przykryciem" spokojnie Ci do lata podrośnie :)
Awatar użytkownika
mely
200p
200p
Od: 7 lip 2009, o 18:25

Post »

aledra7 nic się nie martw to że passi zrzuca na zimę liscie to normalne moja caerulea jest łysa już od kilku tygodni zobacz fotkę kilka postów wcześniej, niech stoi w miarę chłodnym miejscu (chyba że jest ciepłolubna), podlewaj ją rzadziej a na wiosnę zobaczysz masę nowych liści :uszy
ania.1 - ja też się nie mogę doczekać aż Ci zakwitnie :)
stoper alata też ma "kanciaste" pędy :D
pozdrawiam, Gosiek
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58

Post »

pEtr pisze:Alicjo, ile czekałaś na jej wzejście?
Kupiłam nasiona u zaufango sprzdawcy na allegro. Nasionka były zaopatrzone w etykietę z nazwą oraz instrukcję wysiewu. Wysiałam je ok. 20 września trzymałam doniczkę na parapecie w kuchni przykrytą folią. Jednak w instrukcji wysiewu pisało że temperatura podłoża niezbędna do wykiełkowania nasion to ok. 20 stopni zdecydowałam się postawić je na kaloryferze. Stoi więc na takim kaloryferze konwektorowym, który nigdy nie jest gorący ale wydziela dużo ciepłego powietrza. Zdjęłam folię z obawy aby nasionka się nie ugotowały i pilnowałam żeby miały umiarkowaną wilgość. Podlewałam głównie na podstawkę. Kilka dni temu ukazała się jedna roślinka. Dzisiaj chyba wypuszcza drugie listki. Spróbuję zrobić fotkę , mam tylko komórkę więc jak się uda takie zrobić, że będzie coś widać to wkleję zdjęcie. Obrazek niestety nie udało mi się zrobić lepszego zdjęcia. Wydaje mi się że nasionka wyglądały jak u gatunku, chociaż nie mogę przysiąc bo tak naprawdę specjalnie nie przywiązywałam do tego wagi. Stopper dziękuję za rady. Trzymam ją w cieplutkim miejscu i będę o nią dbała. Zobaczymy co z niej wyrośnie.
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Ciesze że że opisałaś. Właśnie wróciłem do domu i widzę że oprócz dwóch P.Cinnabarina wykiełkowały także trzy P.Quadrangularis, także jesteśmy chyba towarzyszami doli/niedoli. Niestety nawet druga para liści nie do końca nam wyjaśnia co to za gatunek, bo u passiflor dopiero po jakimś czasie wytwarzane są liście "dorosle".
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p
Od: 7 lut 2009, o 16:54

Post »

Słuchajcie, kilka miesięcy temu kupiłam sadzonkę quadrangularis, która została wyhodowana z nasiona, miała liście sercowate i wszystko było ok, obecnie urosła do ok. 70 cm i 5 najnowszych liści jest trójpalczastych, ale niepodobych do żadnego gatunku passi jakie mam. Wygląda, że jest ciepłolubna. Co to może być? :shock:
Pozdrawiam, Kasia.
Awatar użytkownika
mely
200p
200p
Od: 7 lip 2009, o 18:25

Post »

Katia jak pojawił się liść trójpalczasty to raczej to nie jest quadrangularis :( ale bez foto trudno stwierdzić :)
pozdrawiam, Gosiek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”