Balerinę mam od niedawna (tj. od miesiąca) więc na razie nic o niej nie wiem, a to znalazłam w neciemaakita pisze:Basiu jak zwykle cudowne widoki, ale bodziszek balerina coś cudownego, ciekaw czy jest niewymagający tak jak inne bodziszki. Floksy od Ciebie zaczęły mi kwitnąć - cudo!!! A myślę, że już za jakieś dwa tygodnie do miesiąca będę mogła Ci wysłać prymulki, ładnie mi się rozrosły.
Bodziszek popielaty ‘Ballerina’
Bodziszek ‘Ballerina’ z powodzeniem może pełnić rolę dyżurnego kwiatka, gdyż bez przerwy kwitnie przez wiele miesięcy, od wiosny do końca lata. Możesz go wykorzystać na skalniaku, albo na brzegu rabatki wśród bylin, które szybko kończą kwitnienie. Dzięki ‘Ballerinie’ to miejsce będzie zawsze kolorowe. Ten bodziszek nie jest wysoki, wyrasta od 10 do 15 cm, ale jego łodygi pokładają się i potrzebują miejsca o średnicy około 30 cm. Pamiętaj o tym podczas sadzenia, zwłaszcza na skalniaku, aby nie zakrył małych, kępiastych bylin skalnych. Najlepiej posadź go między większymi kamieniami w pełnym słońcu, w przepuszczalnej, szybko nagrzewającej się ziemi o odczynie wapiennym. Kwiaty ‘Balleriny’ są bardzo oryginalne. Na różowym tle płatków wyraźnie widać ciemnokarminowe prążki, środek kwiatka jest bordowy, a słupek zielonkawy. Urodę kwiatów możesz podkreślić sadząc go na tle zarówno jasnych, jak i ciemnych kamieni, albo podsypując kępę żwirem.
Nazwa łacińska: Geranium cinereum ‘Ballerina’.
Cieszę się, że kwitną Ci floksy. Mam trochę nowych nabytków, ale na razie sama czekam jak zakwitną.
Między innymi BLUE BOYA, sławnego już na forum.
Madziu, prymulki to dopiero jak wrócę z wyjazdu z dziećmi, pod koniec lipca.