Moje storczyki - Anna

Zablokowany
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak Aniu to są zwykłe drożdże piekarskie w małej kostce .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusiu dziękuję, po świętach kupię drożdże i zrobię według Twojego przepisu , potem zastosuje do swoich storczyków. ;:80
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję pięknie wszystkim za życzenia świąteczne. ;:113 Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jak tam twoje botaniczne Phal.? kwitną ci jakieś teraz? masz chyba prawie wszystkie moje wymarzone. mogłabyś napisać coś o ich uprawie? jak się uda, może któregoś z wymarzonych kupię na wystawie...
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu w tej chwili kwitnie eqestris wystawowy( pokazałam 2 strony wcześniej), drugi wypuszcza pędzik ale jeszcze nie widać pączków. Violacea Borneo ma już maleńki pączek więc zaglądam , by zobaczyć jak się rozwija. Jakieś 2 tygodnie temu przesadziłam do nowej doniczki phal. bellina alba ale na razie nic się nie dzieje. Poza botanicznymi kwitnie mi 6 phalaenopsisów, 1 paphiopedlium, reszta ma albo pędziki albo już rozwijające się pąki. U Liodoro pędzik rośnie jak na drożdżach, codziennie widać różnicę. ;:33 ;:33 ;:33 Ania
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mój pędzik liodoro też rośnie bardzo szybko. zazdroszczę pędzika na bellinie (violacea borneo to to samo, co bellina, obydwie nazwy są poprawne). moja jeszcze nie ma... tylko listek puszcza, ale nie ma żadnego nowego korzonka ani pędzika. equestrisa chciałabym mieć. w sumie obojętnie jaki kolor, żeby tylko był i kwitnął. jak będę na wystawie, chciałabym kupić któregoś z moich wymarzonych, oczywiście najlepiej kwitnące, ale z pędami też mogą być. obecnie mam chyba 7 wymarzonych, wszystkich na pewno nie kupię, bo to niestety rzadkie storczyki, nawet na wystawach.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skoro to dwie nazwy a jeden gatunek, to moja bellina alba wypuszcza nowy listek , to pewnie na pędzik sobie poczekam. Ale to nic, skoro doczekałam się pędziku na eqestrisie hodowanym od maleńkiej sadzonki to tu też poczekam. :tan Ania
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a ten drugi to zwykła bellina? bo są zwykłe belliny i belliny alba, a przynajmniej o takich wiem. zwykła jest żółto-różowa. taką mam. niestety nie nacieszyłam się długo jej kwiatem, ale gdzieś znalazłam fotkę belliny i narysowałam sobie. pokazać ci rysunek belliny?
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu jedną mam alba czyli biała a druga żółto-różowa. ;:77 Ania
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

na pewno obydwie są śliczne. już ci kiedyś kwitły? a ten co masz w avatarku to jacqueline? też bym go chciała, bo podobno pachnie, a ja pachnące bardzo lubię. ostatnio poczułam, że pachnie ten najnowszy i ten żółty. ale i tak najbardziej podoba mi się zapach liodoro. właśnie dlatego go kupiłam. już wychodziłam z wystawy, z 5 storczykami, ale dostrzegłam to liodoro. miało 1 kwiatek, ale wiedziałam, co to za storczyk. powąchałam go. pachniał cudnie. kupiłam go, a wkrótce potem puścił nowy pędzik, który kilka miesięcy póżniej zakwitł. botaniczne lubię dopiero od niedawna. wcześniej były mi obojętne, teraz chciałabym je mieć.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu kwitł mi żółto-różowy, alba jeszcze nie, bo kupiłam go jako maleńką roślinkę. W avatarku jest phal. Jacqueline, pięknie pachnie i obecnie ma 3 kwiatki. Jeśli go zobaczysz na wystawie nawet nie kwitnącego śmiało kupuj, warto za ten cudny zapach. Mi botaniczne podobają się dłuższego czasu ale bałam się ,że nie podołam im wymaganiom. Ale kupiłam pierwszego botanicznego, gdy mu było dobrze tzn. wypuścił listek i korzonki to pomyślałam, że może dam rade i tak się zaczęło. ;:6
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja nie mam wielkiego doświadczenia z botanicznymi, ale myślę, że mają podobne wymagania co hybrydy. ale niestety pewnie będzie problem z kupieniem, bo albo nie będzie albo będą za drogie. a ja nie lubię dużo dawać za storczyki... z moich 7 wymarzonych na wystawie widziałam tylko equestrisa, białego z mazami na wystawie kwiatów, a te pozostałe tylko na zdjęciach. bellinę pierwszy raz zobaczyłam na oczy w chwili kupienia. w moim wątku wypisałam wszystkie wymarzone. gdybym miała więcej miejsca, chętnie kupiłabym białą lub bordową Vandę.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu storczyki kosztują, a szczególnie te botaniczne. Można kupić sadzonkę wtedy będzie taniej ale trzeba długo czekać na kwitnienie. :lol: Ania
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no i sadzonka jest delikatniejsza, więc może paść. gdybym miała orchidarium, to może prędzej, ale mam tylko parapety i musze kupić dorosłe rośliny. najchętniej kwitnące, żebym się mogła nacieszyć kwiatami.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sadzonki röwniez nie sa trudne w ich utrzymaniu. Trzeba jednak im wiecej uwagi poswiecic i wszystko sie uda.
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”