W cieniu brzóz

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re:

Post »

damapi pisze:Terayon -Twoje storczyki są piękne :)

Chciałabym przedstawić dość chyba jeszcze mało rozpowszechnioną roślinkę doniczkową- mam ją już trzeci rok ale wciąż jestem pod wpływem jej ogromnego uroku :)
Jej polskie nazwy, to Niewinna miłość, Krwawiące serce lub Krzew przeznaczenia
inaczej - klerodendrum Thomsona. Wszystkie te romantyczne nazwy tłumaczy wygląd kwiatów, ale co tu opowiadać, zobaczcie sami:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Klerodendrum kwitnie ponad trzy miesiące - najpierw kwiaty są śnieżno białe z krwisto czerwonymi języczkami, po dwóch miesiącach przebarwiają się na różowo. Śliczne są nawet nasiona tej rośliny, wyglądają jak pomarańczowo-czarne żuczki :) - podobne do nasion strelicji.
Jeżeli kogoś zainteresowała moja sympatia, chętnie napiszę o niej coś więcej :)
Zakochałam się w niej.... jak gdzieś znajdę to na pewno kupię.

Masz u siebie sporo moich chciejstw :D np. eszeweria, przetacznik czy niebieski len
a nowe jeszcze doszły, takie jak: brodia, klerodendrum czy mydlnica
I co z tego że wiem że nie powinnam chodzić po cudzych ogrodach bo zawsze się tak samo kończy: lista się powiększa i powiększa..... ;:223 Ale jak się tylko wstąpi na chwilkę to nie sposób zwiedzić całego ogrodu....

Gdybym miała w ogrodzie miejsce na zagajnik brzózkowy to i mój Tomek pokochałby ogród... a tak to tylko się śmieje z mojego szaleństwa ;:224

Nogi już bolą od tego łażenia... a piszesz że szykują się duże zmiany w Twoim ogrodzie.... bardzo ciekawa jestem jakie.....
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
rico62
500p
500p
Od: 19 lip 2010, o 20:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: W cieniu brzóz

Post »

WITAM NIEDZIELNIE :D PIEKNE KWIATY :D będę NA NIE POLOWAĆ
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Ja przestałam się zachwycać brzozami,bo z jednej strony działki mam lasek brzozowy za płotem i ciągle sprzątam nie swoje śmieci.Liści pełno na całej działce,nie sprzątniete w pore powoduja,że trawa placami gnije,a jak zaczyna sie pylenie nie idzie otworzyc okien , bo w domu tego pełno,taras na okrągło można zamiatać i ciągle syf,który wnosi sie do domu.W tym roku to pylenie było całe lato.Na pewno sa piekne,ale przy ciagłej robocie mam ich dosyc.
Awatar użytkownika
damapi
500p
500p
Od: 15 gru 2008, o 09:13

Post »

Witam niedzielnie :) jak miło, że wpadliście ;:196

Danuśka - zgadzam się z Tobą w 100% :)

Jagusiu - cieszę się, że podoba Ci się klerodendrum, na szczęście jest dość łatwe do rozmnażania, jeżeli uzbroisz się w cierpliwość, uhoduję Ci je :) eszeweria niestety jest dość kłopotliwa, nie może zostawać na zimę w ogrodzie, trzeba ją co rok wykopywać i przenosić do domu
o przetaczniku i mydlnicy przypomnij proszę bliżej wiosny :)

Ryszard - miło Cię widzieć :)

Małgosiu - doskonale wiem o czym mówisz :) wiosną taras jest żółciutki, a jesienią mam co robić przez dwa tygodnie przy grabieniu liści, ale lubię tę pracę a liście wykorzystuję na kompost - coś za coś Małgosiu :)

-- N 08 sty 2012 17:13 --

Tak się złożyło, że październik w tym roku spędziłam w Holandii, oczywiście biegałam na targi kwiatowe na barkach :) niestety nie zrobiłam zakupów, wtedy jeszcze dalsze istnienie mojego ogrodu stało pod wielkim znakiem zapytania, ale nic straconego, następnym razem to nadrobię :D Piszę o tym, ponieważ widziałam tam coś, co bardzo mi się spodobało a nie znam tej roślinki. Może ktoś wie, co to jest?

Obrazek
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Bardzo śliczne meduzki ( przynajmniej mnie się z meduzą kojarzą :lol: )
Będzie jeszcze okazja - obkupisz się po pachy :uszy
Awatar użytkownika
damapi
500p
500p

Post »

Witaj Mariolka :wit dobre skojarzenie :;230
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Witaj Dziewczynko :wit
Przeczytałam Twój wątek do końca. ;:132 Bardzo miło, że kontynuujesz.
Mam w Tomaszowie koleżankę. Ona ma działkę w Królowej Woli ( gdzieś w pobliżu tej wsi lub w... nie wiem dokładnie ). Będąc u niej odwiedziłam Niebieskie Źródła i Spałę. Mieszkacie w pięknej okolicy :uszy
Awatar użytkownika
damapi
500p
500p

Post »

Miło mi Cię gościć Mariolka ;:196 Niebieskie źródła to stały punkt programu wszystkich odwiedzających Tomaszów, my zresztą tez tam często chodzimy na niedzielne spacery karmić kaczki i łabędzie :)
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliczna niewinna miłość , meduzki też piękne ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Danusiu :wit ;:196 Weszłam na Twoją stronę i dowiedziałam się wielu ciekawostek.Są wspaniałe i myślę,że wielu osobom by się spodobały.Zachęcam was Forumowicze na Stronę Danusi.O wielu rzeczach nawet nie wiedziałam.Podoba mi się ;:63
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

damapi pisze:Widzę, że nie tylko ja cierpię na brzózkomanię :D ale jak ich nie kochać? :)
Kochamy je bo rosnie u nas taka ilośc o jakiej marzyłysmy choc ja jeszcze dosadzę nad samą wodą.
Gorzej ma malgocha1960 bo w jej wypadku brzozy to spora ilość dodatkowej pracy.
Danusiu brzozy mają dość płytki system korzeniowy i trudniej jest coś pod nimi uprawiać dlatego to miejsce przeznaczyłam na skalniak z małymi wzniesieniami.

Klerodendrum rzadko spotykany bo nigdy nie widziałam go w kwiaciarniach ale wyjątkowo piękny.
Kiedyś zdobyłam Crossandrę kupioną jako Hibiskus domowy - to wyjątkowo piękny kwiat i z moich obserwacji wynika,ze kwitnie dłużej od Klerodendrum

Wygląda tak
Obrazek

a opis i inne zdjęcia tutaj
Awatar użytkownika
damapi
500p
500p

Post »

No i holenderskie "coś" zostało ochrzczone :;230 mogą być meduzki :D

Romciu -cieszę się, że podobają Ci się :)

Gosiu - dziękuję ;:196

Krysiu - Crossandra cudna! nie tylko kwiaty ale i liście ma śliczne, już trafiła na listę poszukiwanych, dziękuję, że nam ją pokazałaś ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Danusiu, w końcu jestem u ciebie. Wiem, wiem, zasługuję na to, żeby mnie potraktować młoteczkiem ;:14 , ale jak wspominałam, ostatnio ledwo się wyrabiam z odpowiedziami.
No cóż, brzoza to od dawna moje ukochane drzewo, począwszy od wczesnej wiosny, a na jesieni kończąc. Opadające liście to żaden kłopot, tylko sama przyjemność. Liście dębu to jest dopiero wyzwanie i problem. Też mam u siebie jedną brzozę zwykłą oraz brzózkę płaczacą Youngii. I obie kocham ogromnie.
Mieszkasz Danusiu w cudownym miejscu. Niebieskie Źródła należą do najpiękniejszych okolic w naszym kraju. Byłam tam dwa razy i zawsze wracam do nich wspomnieniami. Spała jest pięknym czystym miastem, a kiedyś z moim najmilszym M "wpadliśmy na dzień do Tomaszowa". Równie piękny, co Spała.
Z meduzkami także niestety nie pomogę.
Pozdrawiam, Danusiu.
Awatar użytkownika
rico62
500p
500p
Od: 19 lip 2010, o 20:45
Kontakt:

Post »

Och Ta NIEWINNA MIŁOSC ,Cudeńko
Awatar użytkownika
damapi
500p
500p

Post »

Wandziu - żadnych młoteczków :D , ja też nie wyrabiam, a doba nie chce się rozciągnąć ;) cieszę się, że znalazłaś chwilkę ;:196

Igor - właśnie wróciłam od Ciebie :D, podziwiałam Twoje "skromne" zakupy :;230

Ryszard - szkoda, że nie ma wersji ogrodowej niewinnej :) można ją wprawdzie wystawić na taras lub w jakieś ocienione miejsce, ale źle znosi promienie słoneczne i trzeba szukać miejsca, gdzie przez cały dzień jest cień.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”