Zakochałam się w niej.... jak gdzieś znajdę to na pewno kupię.damapi pisze:Terayon -Twoje storczyki są piękne![]()
Chciałabym przedstawić dość chyba jeszcze mało rozpowszechnioną roślinkę doniczkową- mam ją już trzeci rok ale wciąż jestem pod wpływem jej ogromnego uroku
Jej polskie nazwy, to Niewinna miłość, Krwawiące serce lub Krzew przeznaczenia
inaczej - klerodendrum Thomsona. Wszystkie te romantyczne nazwy tłumaczy wygląd kwiatów, ale co tu opowiadać, zobaczcie sami:
![]()
![]()
![]()
![]()
Klerodendrum kwitnie ponad trzy miesiące - najpierw kwiaty są śnieżno białe z krwisto czerwonymi języczkami, po dwóch miesiącach przebarwiają się na różowo. Śliczne są nawet nasiona tej rośliny, wyglądają jak pomarańczowo-czarne żuczki- podobne do nasion strelicji.
Jeżeli kogoś zainteresowała moja sympatia, chętnie napiszę o niej coś więcej
Masz u siebie sporo moich chciejstw
a nowe jeszcze doszły, takie jak: brodia, klerodendrum czy mydlnica
I co z tego że wiem że nie powinnam chodzić po cudzych ogrodach bo zawsze się tak samo kończy: lista się powiększa i powiększa.....
Gdybym miała w ogrodzie miejsce na zagajnik brzózkowy to i mój Tomek pokochałby ogród... a tak to tylko się śmieje z mojego szaleństwa
Nogi już bolą od tego łażenia... a piszesz że szykują się duże zmiany w Twoim ogrodzie.... bardzo ciekawa jestem jakie.....