pięknie kwitnie mirt.Czy kwiatuszki wydzielają zapach
Moje zieloniutkie i nie tylko
-
marzena 63
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Aniu
Oliwka bardzo ładna
Moja coś zrzuca listki ,ale wypuszcza dużo młodych gałązek .Też są takie długie jak u Ciebie i nie wiem czy można już je przyciąć.Klonik ma super kolor.U mnie tak nie zmieniają barwy
jak przekwitają a fajnie to wygląda.Śniedek też śliczny,mój już dawno przekwitł i nie wiem co dalej robić z cebulką. 
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
-
balbinka1772
- 200p

- Od: 29 lis 2008, o 18:59
Marzenko,moja oliwka straciła może ze trzy listki
.Trzyma się dzielnie.Stoi na południowym balkonie. http://www.cytrusik.pl/index.php/Hodowl ... ejska.html .Tutaj jest dużo ciekawych informacji.
Czy mirt pachnie?I to jeszcze jak!!!Mi kojarzy się z wanilią.
O śniadku wyczytałam,że bardzo trudno doprowadzić do ponownego kwitnięcia.Radzili wyrzucić,ale czy nie warto poeksperymentować i nie przechować go w lodówce tak jak tulipany i hiacynty do pędzenia.
Czy mirt pachnie?I to jeszcze jak!!!Mi kojarzy się z wanilią.
O śniadku wyczytałam,że bardzo trudno doprowadzić do ponownego kwitnięcia.Radzili wyrzucić,ale czy nie warto poeksperymentować i nie przechować go w lodówce tak jak tulipany i hiacynty do pędzenia.
-
marzena 63

Aniu
ja śniadka na pewno nie wyrzucę tylko przechowam go do następnego roku,muszę z nim poeksperymentować
.Zakupiłam kolejne cebulki tego pomarańczowego śniadka .Na razie rosną ,ale pąków jeszcze nie widać.Coś tam pisało że to trzeba czekać na kwiat kilka tygodni od wsadzenia do ziemi.Zobaczymy co mi z nich wyjdzie
A co do mirtu to tak myślałam że on pachnie wanilią :P
ja śniadka na pewno nie wyrzucę tylko przechowam go do następnego roku,muszę z nim poeksperymentować
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
-
balbinka1772
- 200p

Marzenko,czy ty masz mirta?To,że kwiatki pachną to jeszcze nic.Pachną też listki po roztarciu i jako,że mirt jest znany od dawna przez gospodynie domowe,to listki były używane jako przyprawa do mięsa.Zapach ma dziwny, kojarzący się może z liściem laurowym wymieszanym z tymiankiem.Sama nie wiem.A jak przekwitnie,to zostają na krzaczku owocki podobne do jałowca.
-
marzena 63

Aniu
mirta nie mam,ale kojarzy mi się że moja babcia miała go na parapecie.Przypominają mi się te białe pachnące kwiatuszki i jagódki na krzaczku.Miała taki duży krzaczek.Ale że był używany jako przyprawa to nie wiedziałam
mirta nie mam,ale kojarzy mi się że moja babcia miała go na parapecie.Przypominają mi się te białe pachnące kwiatuszki i jagódki na krzaczku.Miała taki duży krzaczek.Ale że był używany jako przyprawa to nie wiedziałam
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
-
balbinka1772
- 200p

-
Anaka

- Od: 21 maja 2009, o 14:28
Aniu, bardzo się cieszę,że trafiłam do Twojego wątku
Podobają mi się różne Twoje rośliny. A zwłaszcza muchołówki, dzbaneczniki, mirt..., wymieniać można dalej
Widać,że lubicie się wzajemnie.
Pozdrawiam. Ania :P
Podobają mi się różne Twoje rośliny. A zwłaszcza muchołówki, dzbaneczniki, mirt..., wymieniać można dalej
Widać,że lubicie się wzajemnie.
Pozdrawiam. Ania :P
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
marzena 63

- Zgredo
- -Moderator Forum-.

- Od: 1 maja 2008, o 15:42
Mnie też marzy się oliwka, choć póki co muszę dokończyć organizację miejsca dla roślinek ;) Mirt jest super - ale to już Ci pisałam - za to śniadek zrobił na mnie wrażenie.
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
-
Krystyna.F
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cuda-cudeńka, aż dech zapiera!!!!
Po obejrzeniu wszystkich stronek na których pokazujesz swoje roślinki,aż mi mowę odjęło,a w płucach z wrażenia tchu zabrakło.Cuda-cudeńka,aż mi oczy na wierzch wychodzą z podziwu na takie okazy!!!
łłłłłłłoooooooołłł
Gdybym miała takie żyworódki jak masz tyyyy..............hmmmmmm-pełnia marzeń.Często będę tu wracać,bo widok tej kolekcji jest oszałamiająco-zachwycający!!!
Gratuluję okazów.

- karolaipiotr

- Od: 5 lut 2009, o 20:29
-
balbinka1772
- 200p

I znowu mnie długo nie było,ale muszę się czymś pochwalić
.Po pierwsze Karolina nieświadomie przegoniła mnie przez Malbork na rowerze w poszukiwaniu bambusa(nie znalazłam
),w zamian mam to

Na imieniny dostałam to i to z jednego źródła.

Potem obejrzałam dzbanecznika i ujrzałam śpiewaka

A jak byłam w szklarni po ogórki to znalazłam to
.Widzicie go w lewym dolnym rogu.Nawet nie wiem jak się nazywa ta roślina.Dostałam w marcu szczepkę z wymiany.

Na imieniny dostałam to i to z jednego źródła.

Potem obejrzałam dzbanecznika i ujrzałam śpiewaka

A jak byłam w szklarni po ogórki to znalazłam to

- karolaipiotr

- Od: 5 lut 2009, o 20:29
Aniu śliczności,spóźnione ale najserdeczniejsze życzenia imieninowe
Aniu a to drzewko to pistacja z Kauflandu?Mi strasznie się spodobało, ale cena mnie odstraszyła
Tyle prezentów

Aniu a to drzewko to pistacja z Kauflandu?Mi strasznie się spodobało, ale cena mnie odstraszyła
Tyle prezentów
Karolina
Moi zieloni przyjaciele-część 1
Moi zieloni przyjaciele-część 1