Mój ogród niepokazowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród niepokazowy

Post »

Dzień dobry Aniu :wit
Dziś u mnie od rana słoneczko, więc przesyłam Ci parę promyków ;:3 ;:3 ;:3
Ciekawe co to za czarne muszki zadomowily się na Twoim klonie. Uważaj żeby nie złożyły jaj, bo larwy mogą klonik objeść ;:14 może trzeba profilaktycznie prysnąć jakimś środkiem, albo chociaż roztworem sody oczyszczanej albo wywarem z wrotyczu.
Te pomidorki to chyba taka odmiana. Mam też Abruzzo i one są wyższe i wiotkie.

Obrazek

Obrazek

Udanego weekendu ze słońcem ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Halszko, moje pomidory pod chmurkę też jeszcze czekają na wysadzenie, a wraz z nimi sadzonki selerów i bazylii. Jednak jeszcze żaden nie pokazał kwiatka.
Ogród masz bardzo kolorowy, ;:215 pięknie oddziałujący na zmysł estetyczny. ;:138 ;:138
Oczywiście dużo pracy wymaga utrzymanie go w tak pięknym stanie, ;:131 coś o tym wiem, ;:108 choć mój działkowy malutki, a ja już ledwo powłóczę nogami. ;:7

Pozdrawiam cieplutko. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko :wit wreszcie wsadziłam pomidory. Będą pod chmurką, ale w dużych donicach. Zawsze mam nadzieję, że tym razem uniknę zarazy ziemniaczanej, a w końcu przegrywam walkę z tym dziadostwem ;:223 Pod nóżki dałam im pokrzywy i trochę obornika granulowanego. Mam zamiar podlewać je drożdżową miksturą. Może jakoś będzie.
W ogrodzie powoli kończą kwitnienie tulipany, co rusz któreś gubią swoje kolorowe płatki, ale w porównaniu do lat ubiegłych to i tak długo cieszą oczy.
Dzisiejsze fotki :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję Lucynko za miłe słowa o moim ogrodzie, niestety muszę przyznać, że to tylko na zdjęciach tak wszystko pięknie wygląda, w rzeczywistości jest mnóstwo miejsc niezbyt atrakcyjnych, wymagających zmiany, odświeżenia, posprzątania ;:7 a człowiek ma tylko dwie ręce :wink: Mąż nie jest entuzjastą ogrodu, coś tam pomoże, ale nie za wiele, zresztą jeszcze pracuje, więc prawdę mówiąc czasu nie ma zbyt dużo. Cieszę się, że chociaż koszenie wziął na siebie.

Dobrej nocki, miłego weekendu ;:168
Pozdrawiam, Halszka
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczne iryski,tulipanki.Widzę,że masz sporo niezapominajek.U mnie też jest zawalenie,wyrywam ,wyrzucam a one i tak są i to już wszędzie.
Pozdrawiam. ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halszko, naprawdę długo i pięknie kwitną Ci tulipany! ;:215 ;:138
Z tego, co widać na zdjęciach, nie tylko późniejsze w pełni kwitnienia, wczesne też jeszcze bardzo witalne. ;:303 ;:303
U mnie już tylko pojedyncze, nawet te późniejsze powoli kończą swój pokaz. Na szczęście zaczynają inne roślinki rozwijać pąki i raczej pusto na działce nie będzie. ;:333
Ja też dzisiaj wsadziłam pomidory i liczę na to, że słoneczko będzie je dopieszczało.
Do pomidorków lepsza będzie mikstura pokrzywowa. Zalej wodą pokrzywy, a będziesz miała nie tylko idealny nawóz, ale też idealny oprysk i to nie tylko na pomidory. ;:63

Mój M działkę wprawdzie kocha, ale głównie ze względu na możliwość hodowli swoich ulubionych gołąbków.
Jednak od czasu do czasu w czymś mi pomaga, przede wszystkim w cięższych pracach, np. kopaniu czy koszeniu trawy, no i drzewa oraz krzewy owocowe to jego domena. Pomidory mieliśmy sadzić razem, ostatecznie padło na mnie. ;:7
Na szczęście ja lubię sadzić, plewić, przesadzać i nawet cieszę się, że M nie wtrąca się do moich poczynań. :tan

Dobrej, słonecznej niedzieli, Halszko. ;:196 ;:3 ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne masz tulipany, jednak mnie urzekło twoje zdjęcie "łąki" z niezapominajkami, makami? i zawilcami. Piękne, takie sielskie. ;:63
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Halinko piękne masz tulipany i jak się jeszcze dzielnie trzymają ;:215 u mnie już końcówka ;:145
Irysy też są cudowne ;:333 Hosty atakują ślimaki, trudno upilnować te malutkie bez domków. Moje oberwały trochę przez grad w tym tygodniu i te z delikatniejszymi liśćmi podziurawił, a z większych cann pozostały strzępy ;:145
Pozdrawiam cieplutko i życzę ;:3 dnia ;:196 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Prześliczna kolekcja tulipanowa. ;:63 ;:63
co jeden to piękniejszy.
U mnie też ślimaki już zaczęły dziękować hosty. I nie tylko hosty. :twisted:
Te pomidorki to do gruntu pójdą oczywiście ?
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:204 Dzień dobry w niedzielę :wit
Po wczorajszym deszczowym wieczorze dziś rano pięknie zaświeciło słońce. Tak lubię ;:138 Raniutko poszłam do ogródka uzbrojona w rękawiczkę gumową, butelkę po mleku i starą łyżkę zbierać te bezdomne żarłoki. Doszłam do wniosku, że już wolałam te duże ślimory, których w tym roku jakby mniej znajduję niż te drobne 1-2 cm, które są mniej widoczne, przynajmniej dla mnie :roll:
Oczywiście mimo codziennego zbierania i wysypania punktowo niebieskich granulek i tak znalazłam pełno tych paskud i śladów ich obżarstwa ;:124

Danusiu, dziękuję, niezapominajki to takie kwiatki, którymi można się wcale nie przejmować, usuwać zbędne, wyrwać wszystkie po przekwitnięciu, a one niezawodnie sie pojawią w odpowiednim czasie. Bardzo je lubię.

Obrazek

Iryski te niskie szybko się rozrastają ;:333
Obrazek

Lucynko, dziękuję Ci bardzo za porady i miłe słowa o moich kwiatkach ;:180 Zainspirowałam się Twoimi gazaniami i też sobie kupiłam dwie na ryneczku, ale to chyba jeszcze nie koniec ;:306
Obrazek

W tym roku, tulipany później zaczęły to i dłużej kwitną ;:333 niektóre jeszcze całkiem dobrze się trzymają, przez co cynie i dalie z Twoich nasionek muszą grzecznie czekać w doniczkach, bo mają zająć miejsca po nich ;:7

To dzisiejsze fotki
Obrazek

Obrazek

Nawóz z pokrzywy się robi ;:108

Edwardzie, dziękuję Ci bardzo, ta sielska łąka, jak to nazwałeś, to fragment rabatki a "maki" to kukliki :D

Halinko współczuję gradu ;:174 u mnie wczoraj też zapowiadali, ale na szczęście skończyło się na deszczu. Tulipany trzymają się jak nigdy, to chyba rekompensata za tę chłodną aurę tej wiosny :D Dziękuję za cieple słowa o nich ;:196

To też fotki z dzisiejszego poranka :)
Obrazek

Obrazek

Zaczyna kwitnąć irysek botaniczny
Obrazek

Aniu, dziękuję ;:168 tulipany rzeczywiście trzymają jeszcze fason :tan dobrze, bo gdyby nie one, trochę mniej kolorowo byłoby na rabatkach.

Obrazek

Jeszcze ostatnie narcyzy kwitną :heja
Obrazek

Życzę wszystkim milej , słonecznej niedzieli ;:4
Pozdrawiam, Halszka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halszko, zakochasz się w gazaniach. ;:167 Twierdzę tak z całą odpowiedzialnością. ;:108
Ja zaczynałam przyjaźń z nimi od pierwszych okazów kupionych na ryneczku. Już nie pamiętam ilu, bo to było dawno. ;:218 Nawet nasion wówczas nie zebrałam, ale kupiłam torebeczkę i od tej pory zawsze je miałam z własnych nasion. W tym roku ani jedno nasionko nie wykiełkowało. ;:222 Pewnie nasiona były już zbyt wyeksploatowane i straciły moc. Z zakupionych w tym roku zbiorę nasiona, ale niezależnie od tego jedną torebeczkę dokupię. Na wszelki wypadek. ;:7
Piszesz, że niskie irysy rozrastają się u Ciebie. Moje nie chcą przyrastać. Kilka lat praktycznie stoją w miejscu, może ze trzy przyrosły. Muszę im zmienić miejscówkę, to może się poprawią. :lol:
Śliczny ten botaniczny irysek! ;:138 A tulipany u Ciebie to prawdziwi mocarze! ;:215 ;:63 ;:63

U mnie też słoneczna niedziela, choć i chmury się zdarzają, jednak bezdeszczowe. ;:333 Tydzień zapowiada się raczej przychylny nam i naszym roślinkom. Niech tak będzie. ;:303
Dobrego tygodnia, Halszko. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Lucynko :wit
Dzisiejsza pogoda sprzyjała pracom ogrodowym więc prawie cały dzień spędziłam w ogrodzie. Posadziłam moje nowe nabytki - gazanie, floksika szydlastego w kolorze "biskupim" i dziurawiec ozdobny. Poplewiłam trochę, wzruszyłam uklepane deszczem rabaty, obcięłam nasienniki białych ciemierników bo wykiełkowało mnóstwo ubiegłorocznych siewek ;:224 Poprawiłam też zwichrowany krawężnik i jeszcze parę dziwnych rzeczy zrobiłam i wieczorem padłam. Nawet zdjęć za wiele nie zrobiłam ;:7

Obrazek
Poznajesz Lucynko? ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy i miłego jutrzejszego dnia ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Och jak ja lubię taką kolorową, bogata wiosnę :)
A te żółciutkie listki trzmieliny są śliczne ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko rabata z niebieskimi iryskami piękna ;:138 chyba i ja muszę o nich pomyśleć :wink:
Dąbrówka też ma piękny kwiatuszek, ;:333 a ja ją zawsze wyrywam i traktuję jako chwast ;:223
Pozdrawiam serdecznie i miłego dnia ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit :wit :wit
No i już się nabyło ładnej pogody :wink: myślałam, że dziś skończę plewienie, a tu znów wszystko mokre, ziemia klei się do narzędzi i do ręki ;:145 Jedynie ślimaki mają raj ;:14 Zrobiłam obchód i kilkadziesiąt znów wpadło do butelki ;:134 najwięcej było na ostróżce.

Aniu, to jest berberys, nie trzmielina. Bardzo go lubię. Wprowadza taki żywy kolor na rabatę.

Obrazek

Jeszcze trochę tulipanów, to już ich ostatnie podrygi :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Halinko, ja dąbrówkę, też usuwam, ale czasem coś tam zostawię. Nawet w trawniku mi się zapleniła, gdyby nie był koszony, to by kwitła. Ale ja nie przywiązuję uwagi do tego żeby trawnik był perfekcyjny, są w nim stokrotki, mniszki, kurdybanek, dabrówka, koniczyna i wiele innych chwastów ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek.

Miłego dnia dla Was ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko piękne zdjęcia i jeszcze kwitnące tulipany ;:138 ;:138
Moje już pościnane i odstawione w ustronne miejsce, zostało jeszcze kilka żółtych ;:131
Pozdrawiam cieplutko i życzę ;:3 ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”