Pomidory-choroby i szkodniki cz.19
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.19
Za dużo wszystkiego, na dokładkę za wysokie pH, stąd jest ta chloroza.
Chyba bym zakwasiła podłoże, np kwaskiem cytrynowym łyżka stołowa na 10 l i podlewała,
żeby mogły wreszcie jakoś przejadać to co mają.
Chyba bym zakwasiła podłoże, np kwaskiem cytrynowym łyżka stołowa na 10 l i podlewała,
żeby mogły wreszcie jakoś przejadać to co mają.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 cze 2020, o 19:46
Jak często podlewać kwasem i w jakich ilościach pod krzak? Do spadku pH w glebie? Żebym znowu nie przesadził!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Polecę kwasy humusowe , dzięki nim roślina będzie bardziej tolerancyjna na
pH gleby . Kwaskiem nie tak łatwo zakwasić podłoże .
pH gleby . Kwaskiem nie tak łatwo zakwasić podłoże .
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Podlej raz, a porządnie i zobaczymy co się będzie dziać, jakie będą nowe liście wierzchołkowe.
Nie usuwaj wilków, bo może się znowu tak stać, że jak będą mieć dobrze mokrą glebę
to składniki pokarmowe, których jest naddatek skręcą je totalnie.
Zamelduj się po kilku dniach
, a w międzyczasie czytaj, korzystając ze Spisu treści, dla ułatwienia.
Anula, kwasek, nie jest zły, tylko krótkotrwały, ale działa szybko i jest w każdym domu na ogół no i jest tani.
Kwasy humusowe jak najbardziej.
Nie usuwaj wilków, bo może się znowu tak stać, że jak będą mieć dobrze mokrą glebę
to składniki pokarmowe, których jest naddatek skręcą je totalnie.
Zamelduj się po kilku dniach

Anula, kwasek, nie jest zły, tylko krótkotrwały, ale działa szybko i jest w każdym domu na ogół no i jest tani.
Kwasy humusowe jak najbardziej.
-
- 0p - Nowonarodzony
Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio./ jokaer
Czytam wszystko co mi się nawinie korzystam ze spisu i wszystkich waszych wytycznych. Tak się składa że kwasu u mnie dostatek jestem lodziarzem w trzecim pokoleniu i używam go do zaprawiania owoców w produkcji lodów gdyż robimy wszystko na naturalnych owocach. Będę informował na bieżąco dzisiaj wieczorem wykonam pierwszy zabieg.
Czytam wszystko co mi się nawinie korzystam ze spisu i wszystkich waszych wytycznych. Tak się składa że kwasu u mnie dostatek jestem lodziarzem w trzecim pokoleniu i używam go do zaprawiania owoców w produkcji lodów gdyż robimy wszystko na naturalnych owocach. Będę informował na bieżąco dzisiaj wieczorem wykonam pierwszy zabieg.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
Venator- niedobrze podlewać pomidory na wieczór, a masz je w tunelu.
Jeśli to wczesnym popołudniem, albo rano.
Wieczorne podlewanie generuje dużo wilgoci i zaproszenie do szarej pleśni, brunatnej zgnilizny itd.
Jeśli to wczesnym popołudniem, albo rano.
Wieczorne podlewanie generuje dużo wilgoci i zaproszenie do szarej pleśni, brunatnej zgnilizny itd.
-
- 0p - Nowonarodzony
Dziękuję za uwagę. Jeszcze dużo czytania przede mną. Myślałem że podlewanie kropelkowe nie generuje tak dużo wilgoci.
Czy jak mam niedobór fosforu to mogę zasilać nawozem wieloskładnikowym (dolistnie) czy lepiej kupić coś wybiórczego z większa ilością fosforu? (Uprawa amatorska w donicach)
A może są jakieś domowe/apteczne specyfiki z fosforem które mogę użyć skoro potrzebuje tego malutko?
A może są jakieś domowe/apteczne specyfiki z fosforem które mogę użyć skoro potrzebuje tego malutko?
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Przy pomidorze (rośnie przy drzwiach tunelu) Giulietta F1 na jednym liściu zaobserwowałem lekkie więdniecie i zwijanie. Przy drogim przebarwienia przy krawędzi liścia. Jaka to przyczyna. Inne pomidory a jest ich w tunelu 28 są zdrowe.

Pozdrawiam Andrzej.
-
- 50p
- Od: 22 cze 2019, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy Amistar powinien być bardziej skuteczny na alternariozę niż Curzate?
Pryskałem Curzate kilka dni temu, ale w sumie efektów nie widzę...
Jeszcze prysnę tym Amistarem tylko zastanawiam się czy powinno się poczekać kilka dni na następny oprysk czy można to robić od razu.
Pryskałem Curzate kilka dni temu, ale w sumie efektów nie widzę...
Jeszcze prysnę tym Amistarem tylko zastanawiam się czy powinno się poczekać kilka dni na następny oprysk czy można to robić od razu.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Emejcz, alternarioza to taka choroba z którą najłatwiej sobie poradzić. Jeżeli nie ma dużego nasilenia, ot parę liści ,to zerwać i zutylizowac i można się tak bawić całe lato o ile nie zaatakują inne choroby.
Ja już usunęłam ze szklarni już 5 liści. Ale bywa, że choroba szybko postępuje i może zaatakować owoce - oo, no to już nie ma żartów.
Masz do wyboru na alternariozę:
-amistar (zapobiegawczy) - działa - wgłębnie i systemicznie
-curzate Cu (zapobiegawczo-interwencyjnie) - działa wgłębnie i kontaktowo.+zaraza, septorioza, bakteryjna cętkowatość, (na ogórki- mączniak rzekomy, bakteryjna kanciasta plamistość)
-mildex (zapobiegawczo- interwencyjny,- działa systemicznie + zaraza ziemniaczana. (na ogórki - mączniak rzekomy).
- acrobat (zapobiegawczo - interwencyjny),- działa- wgłebnie i kontaktowo , + zaraza ziemniaczana, antraknoza. (na ogórki - mączniak rzekomy).
- signum (zapobiegawczo - interwencyjny), - działa - systemicznie +zaraza ziemniaczana, szara pleśń, ( na ogórki - mączniak rzekomy).
- tanos (zapobiegawczo interwencyjny), - działa -wgłębnie i kontaktowo, + zaraza ziemniaczana, szara pleśń, (na ogórki - mączniak)
- revus (zapobiegawczo - interwencyjny), -działa - wgłebnie i kontaktowo, +zaraza ziemniaczana.
Może są jeszcze jakieś środki, nie jestem na bieżąco. Ale i tak masz wybór duży!
Moje notatki pochodzą sprzed kilku lat, podobno teraz jest jakiś inny amistar, nie mam go i nie znam szczegółów.
Można to sobie jeszcze uzupełnić z etykiet o substancję czynną przy każdym preparacie .
Ja już usunęłam ze szklarni już 5 liści. Ale bywa, że choroba szybko postępuje i może zaatakować owoce - oo, no to już nie ma żartów.
Masz do wyboru na alternariozę:
-amistar (zapobiegawczy) - działa - wgłębnie i systemicznie
-curzate Cu (zapobiegawczo-interwencyjnie) - działa wgłębnie i kontaktowo.+zaraza, septorioza, bakteryjna cętkowatość, (na ogórki- mączniak rzekomy, bakteryjna kanciasta plamistość)
-mildex (zapobiegawczo- interwencyjny,- działa systemicznie + zaraza ziemniaczana. (na ogórki - mączniak rzekomy).
- acrobat (zapobiegawczo - interwencyjny),- działa- wgłebnie i kontaktowo , + zaraza ziemniaczana, antraknoza. (na ogórki - mączniak rzekomy).
- signum (zapobiegawczo - interwencyjny), - działa - systemicznie +zaraza ziemniaczana, szara pleśń, ( na ogórki - mączniak rzekomy).
- tanos (zapobiegawczo interwencyjny), - działa -wgłębnie i kontaktowo, + zaraza ziemniaczana, szara pleśń, (na ogórki - mączniak)
- revus (zapobiegawczo - interwencyjny), -działa - wgłebnie i kontaktowo, +zaraza ziemniaczana.
Może są jeszcze jakieś środki, nie jestem na bieżąco. Ale i tak masz wybór duży!
Moje notatki pochodzą sprzed kilku lat, podobno teraz jest jakiś inny amistar, nie mam go i nie znam szczegółów.
Można to sobie jeszcze uzupełnić z etykiet o substancję czynną przy każdym preparacie .
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 100p
- Od: 22 maja 2018, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem co dzieje się z moimi pomidorami w foliaku. Wyglądają tak :

SA to pomidorki różnych odmian. Nie rosną obok siebie. Nie wszystkie jeszcze tak wyglądają dlatego bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Agnieszka.
Agnieszka.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
To jest klasyczna sucha zgnilizna ,,.. niedobór wapnia .Cytat ?Trzeba zrobić oprysk chlorkiem wapnia, saletrą wapniową lub innymi specjalistycznymi preparatami z dużą zawartością wapnia. Bardzo ważne, aby zabieg opryskiwania został wykonany starannie, bardzo dokładnie należy pokryć preparatem szczególnie wierzchołkowe części rośliny i zawiązki owocowe ? podsumował wykładowca?
Asia
Asia
-
- 100p
- Od: 22 maja 2018, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Asiu bardzo dziękuję za odpowiedź ale bardzo proszę jeśli wiesz jaki środek na to kupić i jak rozrobic pomóż proszę.
Pozdrawiam.
Agnieszka.
Agnieszka.
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Jeśli dobrze pamiętam, to takich porażonych owoców nie powinno się zrywać, bo powoduje to pogłębianie się efektu niedoborów na pozostałe owoce. One dojrzeją i nawet nadają się do spożycia.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.