Wszystko o pomidorach cz. 15

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
solaris37
500p
500p
Od: 10 kwie 2014, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 15

Post »

jerry pisze:Solaris37, widzisz woda to jest taka paskuda, że przesiąka przez wszystko, nawet jak nie chcesz ... przesiąknie :wink:
Ile nie wlejesz, wszystko przeleci, no może trochę odparuje po drodze ... ;:224 :;230

A tak poważniej, to starałem się tak to wszystko rozmieścić aby kroplowało w okolicy krzaka.
Jerry co ile masz kroplowniki? bo ja odziedziczyłem taką linię od znajomego i są co 15 cm.
W jakiej odległości masz pomidory na zdjęciu?
Pozdrawiam Krzysiek
maciej39
100p
100p
Od: 31 mar 2016, o 20:03

Post »

kaLo pisze:
Niestety już na jesieni nawiozłem obornikiem, nie ma teraz sensu tego robić.
Bzdura! Nie masz pojęcia ile czego było przed nawiezieniem a teraz wiesz jeszcze mniej. Nawet nie znasz pH od ktorego zależy przyswajanie makroelementów. Masz jeszcze troszkę czasu na analizę. Nawet jeżeli jeśli chcesz robić komerchę to rób to z głową. Skąd będziesz wiedział czym pryskać liście a czym nie?
kaLo, ja amator, 10 mkw, 20 krzaków :)
Po prostu nie uważam że jest to warte zachodu.
Masz rację że to działanie na ślepo, choć pH to sobie zmierzę, mam kwasomierz
W tamtym roku przenawoziłem azotem - na początku byłem załamany, potem pomidory dały radę, i z wyjątkiem dwóch pięter, plony miałem do listopada.

Ale może masz rację, tylko sprawdzę ile się czeka u nas w stacji.
kogucik123
50p
50p
Od: 22 lut 2019, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam co mogłem zrobić źle , zasiałem pomidory 10 dni temu i stoją w miejscu pogrzebałem trochę i nawet kiełka nie puściły
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Nie mają za zimno w miejscu gdzie stoją? Nie przelałeś?
maciej39
100p
100p

Post »

W tamtym roku chciałem zrobić dobrze pomidorom :) i do ziemi do wysiewu dałem humus z castoramy.
Wschody były po tygodniu, a rosło bardzo wolno.
Więc.
-za niska temperatura
-zła ziemia
-złe nasiona (mało prawdopodobne)
-za głęboko wsadzone

W tym roku dałem tylko ziemię do wysiewu z casto, i idą jak burza po 1-2 cm na dobę

-- 1 mar 2019, o 18:33 --

Kalo: a jeśli chodzi o nawożenie dolistne, to jaki preparat? Przecież takie interwencyjne nawożenie to nie zależy od składu ziemi.

Ten Plonvit Kali będzie OK?
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Maciej39, Ty jesz te pomidory i jeszcze nie świecisz ?
Po co tyle nawozów lejesz i to od fazy rozsady ... zostaw w spokoju te preparaty ... ;:oj

Zrób porządną analizę gleby jak Ci radził KaLo z zaleceniami pod uprawę pomidorów i będziesz wiedział czego brakuje.
Dałeś obornik na jesieni to ok., teraz wg analizy uzupełnisz braki, potem zadbaj o równomierne podlewanie w sezonie i będzie ok.
Po co na pałę lać różne nawozy jak mogą być zupełnie nie potrzebne.

solaris37 pisze: Jerry co ile masz kroplowniki? bo ja odziedziczyłem taką linię od znajomego i są co 15 cm.

Rozstaw krzaków i kroplowników mam co 0,5 m.
Wiem, że ciasno ale nie narzekam, bo tak miało być 8-)
U Ciebie jak masz rozstaw co 15 cm, to proponuję Ci krzaki rozstawić co 60 cm.
Pozdrawiam
Jerry
maciej39
100p
100p

Post »

Tylko u mnie jest dość specyficznie. Szklarnia jest na dole działki, gdzie jest dość podmokły teren. Jest wymieniona ziemia do ok pół metra, może 70 cm, ale to i tak za mało.
Tensjometr rzadko kiedy pokazuje że jest sucho. W sezonie to podlewam rzadko, raz na tydzień może, w upały dwa razy.
Po prostu mi te składniki nawozowe szybko uciekają.
Nie, nie świecę. Azot, Fosfor i Potas nie są promieniotwórcze.
Dwa lata temu dałem tylko obornik pod krzak, i okresowo byłą magiczna siła do podlewania - pomidory były marne, szybko zwiędły.
W tamtym roku była azofoska plus regularne nawożenie konewką - z odmiany Church jak pisałem miałem ponad 10-20 kg kg pomidora z krzaka.

Moje pytanie brzmiało o nawożenie dolistne w okresie dużych upałów, bo rok temu ewidentnie tak stracieł mdwa piętra - kwiaty nie zawiązały i opadały, jak upały minęły to zaczęły znowu zawiązywać.

Gdzieś wcześniej ktoś pisał że w upały to trzeba lać nawóz dolistnie.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Ubiegły rok był upalny i straty w zapyleniu mogły być właśnie z tego powodu. Jeżeli masz podmokły teren to lepiej było zrobić na 50 cm podniesione grządki niż wymieniać na metra pół w głąb ziemię. Taki teren to lubią ogórki , inne dyniowate i kapustne bo mają płytki system korzeniowy.
Kalo: a jeśli chodzi o nawożenie dolistne, to jaki preparat? Przecież takie interwencyjne nawożenie to nie zależy od składu ziemi.
Błąd!. Nawożenie dolistne to nawozenie interwencyjne. Dostarczamy to, czego brakuje lub nie może być pobrane z ziemi. Niemożność pobrania wynika z braku danego pierwiastka, ze złego pH lub nadmiaru jednego ze składnikow (antagonizm pierwiastków) . Dlatego dobrze zrobić analizę gleby.

Obrazek
Pobieranie poszczególnych pierwiastków w zależności od odczynu gleby było prezentowane kilkadziesiąt razy. Poszukaj sam to lepiej zapamię :D .tasz
maciej39
100p
100p

Post »

Czyli jak jest upał to żadne nawożenie czy preparaty dolistne nie ograniczą straty w zapylaniu?

-- 1 mar 2019, o 21:05 --

Inaczej: czy jak jest upał to nie jest tak że korzenie przestają pobierać jakiś składnik i dlatego jest brak zapylania?
solaris37
500p
500p
Od: 10 kwie 2014, o 20:11

Post »

solaris37 pisze: Jerry co ile masz kroplowniki? bo ja odziedziczyłem taką linię od znajomego i są co 15 cm.

To tak będę musiał zrobić żeby jeden z kroplowników wypadał przy krzaku. Ciekaw czy u mnie też wejdą 3 rzędy :roll:
Między pomidorami masz 50 cm, a między rzędami?
Pozdrawiam Krzysiek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak są upały to pyłek wysycha i nie kiełkuje. Żadne nawożenie nie pomoże tylko zwiększenie wilgotności i obniżenie temperatuyry.
maciej39
100p
100p

Post »

OK, czyli w upały bez siatki cieniującej się nie objedzie.
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12

Post »

solaris37 pisze:

To tak będę musiał zrobić żeby jeden z kroplowników wypadał przy krzaku. Ciekaw czy u mnie też wejdą 3 rzędy :roll:
Między pomidorami masz 50 cm, a między rzędami?
Najlepiej zakupić taśmę z rozstawem emiterów co 10 cm. Ma swoje plusy ziemia cała w rzędzie równomiernie nawodniona, krótszy czas podlewania, mniejsze wypłukiwanie składników pokarmowych w głąb gleby
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Albo położyć równolegle drugą taśmę przesuniętą o połowę modułu. Wyjdzie niemal na to samo.
kogucik123
50p
50p
Od: 22 lut 2019, o 19:53

Post »

A czy jeżeli przelalem je to da się je jakoś odratowac ?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”