Wiejski po przejściach cz.36

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski po przejściach cz.36

Post »

Ładna ta leycesteria. Ostatnia zima była bardzo mroźna momentami, więc skoro jednak przeżyła, to jest duża szansa, że już zostanie u Ciebie w ogrodzie, tylko pewnie ona zachowuje się trochę tak, jak budleja, że wiosną startuje prawie od zera. Grunt, że zdąży zakwitnąć. :)
Piękne floksy, a ten fioletowy, którego kolor przekłamał aparat, to chyba wiem, jaki ma odcień w rzeczywistości. Z niektórymi odcieniami tak jest ? strasznie ciężko zrobić im dobre zdjęcie.
Muszę się przyjrzeć na żywo tej ?Alionushce? u Ciebie, bo ma piękne kwiaty. ;:167
Mnie się raz wysiały cleome i nawet zdążyły zakwitnąć. Ale w kolejnym sezonie już tego nie powtórzyły. Nawet z nasion są trudne do wyhodowania. :?
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu piękne hibiskusy , floksy ;:215
Liriope Ci kwitnie muszę zajrzeć do mojego bo nie zwracałam na niego uwagi :oops:
Pokaz lotniczy super ;:333
Ja też mam taką krzewuszkę od Michała ale jeszcze mi nie kwitła , choć liście jej mi się podobają u mnie nie jest wysoka tak z 50 cm ma .
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Hibiskusy masz cudowne, jaka wielka kępa! ;:oj I jakie fajne kolorki, chyba dwa albo i trzy różne! Czy one rosną takie wysokie, na półtora-dwa metry u nas? I jak długo im to zabiera?
Moje asterki też rozkwitają, a mi szkoda, bo to już jedne z ostatnich kwiatów w ogrodzie ;:131 Jeszcze tylko chryzantemy, zimowity i koniec :?
Chyba nigdzie nie oglądam takich ciekawostek roślinnych, jak w Twoim ogrodzie, jak ta liriope z lawendowym kwiatkiem i trawkowatymi liśćmi ;:oj
A propos wojaży, podziwiam wasz zwyczaj przywożenia obrazów, musi u Was być ciekawie na ścianach ;:138 A zwyczaj ogrodniczki zwożenia zewsząd kwiatów to naprawdę rozumiem :uszy Chyba też nie oparłabym się tej lilii ;:oj
U nas w górach też są takie alpejskie klimaty i warto, bardzo warto zwiedzać Polskę. Sudety pod tym względem są mniej ciekawe, ale Twoje okolice już tak, a im dalej na południe tym takich unikatów więcej. Ja niestety rzadko jeździłam w wysokie góry, mam lęk przestrzeni i nie czuję się komfortowo, ale w Tatrach byłam dwa razy i wiosną się zakochałam w krokusach w dolinkach, to było dwadzieścia lat temu a dalej je pamiętam, kwitły tysiącami, całym kolorwych dywanem, mimo, że tam gdzie góra od wschodu zasłaniała słonko leżał jeszcze na nich szron i nie mogły się otworzyć.
A to kaczuchy nie wyrabiają z ślimakami, za to pewnie rosną jak na drożdżach, karmy im nie brakuje :D U mnie w tym roku ze śliamkami zaczyna się robić nieciekawie, jeden jeż już tego nie ogrania. Może oczko wodne zwabiło by żaby i ropuchy, ale gdzie to wszystko zmieścić na 11 arach ;:131 ?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, mam krzewuszkę variegata, która kwitnie bladoróżowymi kwiatkami. Może być tak, że one też mają kilka odmian. ;:108
Kolekcję floksów masz zaiste imponującą. ;:63 ;:63 Wszystkie śliczne! ;:333
Ketmia od Ciebie ma trzy pączki, więc pewnie zobaczę jej kwiatki. :tan
A szczególnie cudna jest Twoja lilia przytargana z podróży. ;:215
Płock jest piękny ;:138 i jeśli tylko zdrowie pozwoli, z radością powitałabym Was w moim mieście. ;:180
Zdrówka. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Liriope cudnie kwitnie. I krzewuszki nieźle się sprawują. ;:215 Moje wymarzły niestety.
Marysiu, a jak tam biegusy, coś nie widzę ich fotek. A może są takie szybkie, że trudno je złapać w kadr.???? ;:306
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!
Dzisiaj już odstawiłam taniec z wężem, bo widzę że rośliny w kiepskiej formie. Floksy migiem przekwitają jak nigdy ;:oj Róże zgubiły liście i mimo nawiezienia po kwitnieniu jakieś słabiutkie. Wczoraj uporządkowałam jeden zakątek. Wycięłam sporo gałęzi bzu koralowego bo jemu obecna pogoda chyba bardzo pasuje! Musiałam wyrwać mnóstwo pokrzyw przechodzących od sąsiadów, bo przy siatce nie plewią roundapem ;:oj Przycięłam wierzbę pogiętą, ale od strony sąsiadów nie dałam rady bo tam dopiero pokrzyw rośnie! Cała w bąblach wyrwałam zbędne trawy i podwiązałam sporo roślin. Chryzantemy szaleją więc poszły w pęczki. Na koniec zebrałam pomidory i podlałam tunel, borówki i żurawinę. Dzisiaj od rana podlałam kfioteczki! Obrazek

Witaj Kasiu! dziękuję za nazwanie krzewuszki i piszesz, że masz ogród po wiejsku, ale chyba nie masz wątku? a szkoda bo ja kocham takie ogródki ;:167 Zapraszam i miło że się odezwałaś Obrazek

Ewelinko potwierdzasz nazwę, to dobrze! muszę wbić znacznik bo moja pamięć coraz krótsza. Nie byłam przygotowana na pokazy, chociaż w linii prostej mieszkam niedaleko lotniska....za rok się poprawię! Niestety nie znam nazwy floksa, bo większość floksów jest nn. Zresztą wiele kupowałam jako floks z oczkiem, albo fioletowy Obrazek
Jesień...nie chcę jeszcze ;:185 Dziękuję i Tobie miłego dnia :wit

Aniu bo czysto niebieskiego floksa to chyba nie ma, ale wierz mi kolor tego jest bardzo ciekawy!
Koniecznie zrób zdjęcia i póki nie pracujesz rozruszaj wątek Obrazek

Ewciu ewarost to następnym razem wyślę biało kwitnącą i variegatę i pewnie siewkę hibiskusa. Zaraz sprawdzę ile się wysiało, bo jedną już wiem że wyplewiłam nim się zorientowałam ;:306

Mariolko dalia biała rozczochrana bardzo mi się podoba i muszę na wiosnę kupić Obrazek Wszystkie rośliny inaczej rosną, niektóre chorują inne usychają a jeszcze inne maja jakby zahamowana wegetację :)

Ewuniu 7 jak będą malutkie to wykopię i do doniczki wsadzę a jak większa to na jesień jak liście spadną! ;:215

Dario budleja przez 10 lat nie wymarzała a w tą zimę myślałam że przepadła ale odbiła i nawet ładnie kwitnie, a leycesteria otulona i niestety musiała odbić bo góra ususzona na pieprz! Zostawiam resztki kwiatków na floksach żebyście mogli zobaczyć jakie mają rysunki na kwiatkach ale bardzo szybko przekwitły jak nigdy!
Alionushka to nowy nabytek i jestem nią zachwycona ale nie wiem czy w dobrym miejscu rośnie ? Wysiana cleome i u mnie chyba nawet nie zakwitła a o nasionach to już w ogóle nie ma co marzyć, ona lubi lekką glebę. U Marty taką ma i dlatego kwitnie i się rozsiewa.

Tereniu dziękuję Obrazek
Liriope ma kłosy kwiatowe między tymi trawkami dlatego też rok temu o mało ja nie przegapiłam. Krzewuszka u mnie też jest nie wysoka, ale rozłożysta. Jak pamiętam u Michała tez była niewysoka.
Pozdrawiam i fajnie że jesteś na FO Obrazek

Agusiu ale się u Ciebie dzieje dziewczyno! Obrazek
Moje hibiskusy to siewki od koleżanki z działki i maja pewnie ok. 12 lat przywiezione w doniczkach u mnie rosną ponad 10. Mocno je tnę a i tak mają ponad 2,5 metra! Niestety rosną w cieniu i tych kwiatów jest mniej ale parę roślin przesadziłam do słońca po wycięciu modrzewi i będą pięknie kwitnąć.
Lubię obrazki na ścianach i najlepiej różne stare i nowsze, w ogóle mam sporo zbieraczy kurzu i mycia przed świętami ;:306 i na pewno nie mam sterylnego domu :oops: Aguś lilia pięknie kwitnie i wszystkie kwiaty są w dobrym stanie a zapach goździkowy jest upajający! Cieszę się że ją kupiłam!
Ja tez mam lęk w przestrzeni i coraz mniej wysokości pokonuję, na wieżę Eiffell'a nie wjechałam za nic chociaż to było bardzo dawno, a teraz stojąc nawet na śluzą miałam lęk że mi aparat wpadnie do wody ;:223
Kaczuchy coś zbierają, ale z ogrodu dostawcą ślimaków jestem ja a one dławiąc się zjadają ;:306 Obchodzą ograniczony rewir i dobrze bo trochę depczą po kwiatkach. Te nagie ślimaki to chyba nie wszystkie zwierzęta jedzą, więc może poczytaj nim grządki zamienisz w staw Obrazek

Lucynko krzewuszkę varieg. też mam i kwitnie ale ta jest zupełnie inna. Ma liście jak bazylia z obrzeżonym liściem na biało. Odmian nawet u mnie w ogrodzie jest już kilka ...może nawet 10!
Ketmia pojechała do Ciebie już kwitnąca wcześniej stąd wiedziałam, że kwitnie na biało i mam nadzieję że taki kwiat pokaże ;:131 Lilia jest obłędna, ale nie zapamiętałam co pan mówił o nawożeniu więc muszę poczytać, żeby zawsze tak kwitła ona i pozostałe!
O Płocku poczytałam i bardzo chciałabym go zobaczyć, pewnie gdyby nie Twoje ostatnie problemy namówiłabym M na wycieczkę do Płocka zamiast Torunia. Ściskam cieplutko bo upał idzie ;:4 Obrazek

Maryś no co TY krzewuszki Ci wymarzły ;:oj ;:oj
Biegusy głównie idą przede mną albo wylegują się to i zdjęć nie robię ;:306

strasznie marnie przyrasta o właściwie nie przyrasta, a nawet myślałam że go już nie ma!

Obrazek

takie maleństwo varieg.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

jedyny!
Obrazek

spodobała mi się!

Obrazek

o zachodzie
Obrazek

i o wschodzie!

Obrazek

Spokojnego dnia!
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Nieba jak zwykle pięknie uchwycone ;:63
Lilia piękna. I mnie w tym roku ona nie kwitnie. Hortensje piękne. Iksja ladniutka. I ta róża za róża za nią ale ma duuzo pakow. Będzie widok piękny może na weekend.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Lirope piękne, ale kapryśne z tego co wiem :?:
Astry jednoroczne masz swoje :?:
Floksy przepiękne, u mnie już ciemnofioletowy przekwitł.
Zdjęcie ze wschodem jest niesamowite :!: :D
Krwiściąg już kwitnie, u nas jakoś nieśmiało.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Piękne zachody i wschody słońca...
Aksamitka tylko jedna? Toż to niemożliwe! I słonecznik... U mnie ich cała masa...
Za to nie mam wielu roślin, które są u Ciebie i bilans wyrównany :;230
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu ;:168 zdjęcia "niebowe" jak zawsze fascynujące ;:215 , ta aksamitka niespotykana , a co to za królewna tak ci zapączkowała ;:333
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Maryś skąd przytargałaś tego cudnego floksa ...aż mi się oczy zaświeciły. ;:oj Chodzi mi o ten biały z różowiejącymi smugami...coś pięknego.
Kochana a ta krzewuszka o która pytałaś to o ile dobrze widzę 'Caricature'. Mam ją w swoim ogrodzie i właśnie niedawno przycięłam jałowca coby na nią nie właził. :wink:
Z tego co pamiętam kwiaty były blado różowe ale ostatnio mi nie kwitła.
Pamiątki z podróży a zwłaszcza takie malowane naprawdę godne uwagi tak jak widoczki, które nam serwujesz. :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Marysiu, cudne ujęcie nieba zarówno o wschodzie i o zachodzie słońca. ;:63 ;:63
Ciekawa ta aksamitka, taka nietypowa. ;:333 To jej odmianowa uroda, czy cud natury? :roll:

Ty uskuteczniasz tańce z wężem, a mnie niebo w nocy tak podlało, że po południu jeszcze błotko na rabatkach siedziało. ;:204

Nie strasz upałem, ;:202 bo mam przygotowane roślinki do wysłania. Nie może być gorąco po niedzieli. ;:185 U mnie ma być załamanie pogody od soboty, to może i u Ciebie upału nie będzie... ;:218

Dobrej nocki, kochana. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!

Aniu to nie iksja tylko belamkanda o tyle wygodniejsza, że nie trzeba wykopywać :D Lilie cudownie pachnie i mnie cieszy i u mnie nie kwitła w pierwszym roku posadzenia. Róża to nn okrywowa ;:333

Agnieszko nie zauważyłam kapryszenia liriope ale kwitła dopiero po jakimś czasie, a teraz już co roku. Astry niestety kupowane bo moje chyba nawet nie wykiełkowały...no chyba że coś je zjadło ;:oj Krwiściąg chyba o tej porze kwitnie, a inny w ogóle nie widziałam bo mnie nie było :wink:

Mariolko aksamitek wyjątkowo więcej ale ta oryginalna! Słoneczniki od dwóch lat nie chcą rosnąć...może skład gleby? nie wiem? Ważne że nam coś rośnie i cieszy :D

Ewciu ;:168 aksamitka taka inna ale z nasion dostanych to nie wiem czy taka miała być :D Róża to kupowana jako okrywowa czerwona, czyli nn!

Elżbietko nie wiem o którym floksie piszesz ale jak o tym z podróży z lilią to z Kazimierza Dolnego :D Mam jednak więcej takich miźniętych różem! Dziękuję za potwierdzenie nazwy mojej krzewuszki, bo śliczne ma liście.
Zaczęliśmy dość dawno zwozić obrazki, ale nie zawsze pamiętamy i szukamy, natomiast jak jest sklep czy toisko z obrazkami to od razu szukam coś gustownego! Najpierw był to taki kącik ale teraz zaczynamy kupować też większe rozmiary. Kiedyś może sfotografuję obrazki i pokażę w drugim wątku....może zimą ;:306

Lucynko nie wiem czy aksamitka taka miała być czy efemeryda bo nasiona dostałam i nawet nie wiem od kogo, bo miałam z paru źródeł :D
Dzisiaj była duża rosa ale przez ostatnie dni podlewam. Wczoraj porządkowałam kawałek ogródka i posadziłam parę roślin to lałam wodę bo ziemia pylista!
Nie straszę tylko czytam i słucham, ale to już nie te upały, bo chociaż w dzień upalnie to po południu przyjemnie a wieczorem wręcz chłód!
Życzę takiej pogody jak sobie życzysz i niech jeszcze będzie lato ;:196 ;:196

Ja na sobotę zamawiam dobrą pogodę i błagam bez burzy, bo co spotkanie u mnie to z ogrodu uciekamy z całym majdanem przed deszczem ;:oj Niech raz będzie ładnie ogrodowo bo tam miejsca jest pod dostatkiem!

taka piękność delikatna!

Obrazek

malwy powoli kończą

Obrazek

nie lubię takich bulw ;:185 chyba pójdzie w pole ;:65

Obrazek

Dobrego piąteczku i pogodnego weekendu!
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu Twoje malwy kończą ,a moje zaczynają :D
Wzajemnie ;:167
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Maryś bywam tu nocą i podziwiam cudowne roślinki a i widoki ogródków z Kazimierza.
A rybka jest mi znana :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”