Róże Gosi - w większości nie znane
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róże Gosi - w większości nie znane
Ąnnes od bruzdownicy nie pryskałam ale ostatnio poczytałam poradę pewnego pana i chyba się do niej zastosuje.Naprawdę bardzo mi szkoda moich róż
A tu aby dotknąć i się zacznie
i moje trio w tym roku szału nie będzie bo bardzo objedzone przez bruzdownicę
chyba podsadzę jeszcze szałwie a w przyszłości usunę trawę i będzie więcej róż
A tu aby dotknąć i się zacznie
i moje trio w tym roku szału nie będzie bo bardzo objedzone przez bruzdownicę
chyba podsadzę jeszcze szałwie a w przyszłości usunę trawę i będzie więcej róż
Szkoda, paskudnie objedzone, jak ja sie boję tych wszystkich chorób i pasożytów - szkoda roślin po prostu. Codziennie rano robię 'obchód' działki, zaglądam pod niemal każdy listek, i albo usuwam, albo zaraz pryskam. Uratowałam drzewka owocowe, uwolniłam dławisza od mszyc, ale wiem, że to walka z wiatrakami.
Moje Flammentanze na razie rosną, ale bardzo powoli - gdzie im tam do Twoich nawet tych objedzonych
Moje Flammentanze na razie rosną, ale bardzo powoli - gdzie im tam do Twoich nawet tych objedzonych
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja wiedziałam, że wyleziegosia07 pisze:Oliwko to moja stara nn którą tak karczowałam ale ona bardzo żywotna i zaczyna wyłazić jak perz.W tamtym roku nie kwitła a teraz zaczyna.
Trzymałam za nią kciuki, oby jeszcze wylazła obok jedna , mnie by tam żadna choroba nie odstraszyła od takiego cuda
-
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gosiu jak Twoje róże? widzę że też już wiesz co to bruzdownica i nimułka. Ja się dowiedziałam w tym roku, zawsze były tylko mszyce Trochę za późno to paskudztwo zobaczyłam, dużo pąków zżarły Jaki sposób poznałaś na bruzdownice?
- gosia07
Debra musisz uzbroić się w cierpliwość moje już trochę rosną a twoje muszą się ukorzenić.Moja róża rozpoznana jako Flamentanze jak pamiętam to długo startowała zanim wystrzeliła w górę tylko na początku traktowana była troszkę po macoszemu .Za to teraz obsypana jest pączkami
Aniu powiedz kiedy najlepiej to wykopie kawałek i daj adres to prześlę.
w końcu zakwitła a jak pachnie
Ula róże pomału zbierają się do roboty
A to odnośnie walki z bruzdownicą
Jeżeli chodzi o zamieranie młodych pędów, może to być działanie szkodnika BRUZDOWNICY PĘDÓWKI. W okresie, kiedy zaczynają się tworzyć pąki kwiatowe, wierzchołek wraz z pąkiem kwiatowym w wyniku działania larwy Bruzdownicy Pędówki brunatnieje i zasycha. Wewnątrz nich powinien znajdować się tunelik wyżarty przez tego szkodnika (żółtobiała larwa pędówki). Żerując przedostaje się w kierunku korzenia, aby w połowie czerwca zrobić mały otworek z boku rośliny i spaść na ziemię, a dalszy okres wegetacji odbywać w ziemi wraz z zimowaniem. Na wiosnę wylatuje i dalej uszkadza rośliny.
Uszkodzone końcówki należy wycinać i miażdżyć lub spalić. Jeżeli wystąpiła obficie należy któryś z insektycydów delikatnie posypać wokoło roślin np: Basudin ok 8g/m2 i wymieszać z cienką warstwą ziemi, czynność tę powtarzamy w drugiej połowie czerwca kiedy larwa z rośliny spada do ziemi. Na przełomie marca i kwietnia w następnym roku tę czynność należało by powtórzyć.
OPRYSKI
Wszelkiego rodzaju insektycydy np:
Fastac 10 EC
Rufast 150 EC
Primor 25 DG
Primor 50 WG
Basudin 10 GR
szkoda że Gartentrame tak zwiesza główki
Aniu powiedz kiedy najlepiej to wykopie kawałek i daj adres to prześlę.
Ula róże pomału zbierają się do roboty
A to odnośnie walki z bruzdownicą
Jeżeli chodzi o zamieranie młodych pędów, może to być działanie szkodnika BRUZDOWNICY PĘDÓWKI. W okresie, kiedy zaczynają się tworzyć pąki kwiatowe, wierzchołek wraz z pąkiem kwiatowym w wyniku działania larwy Bruzdownicy Pędówki brunatnieje i zasycha. Wewnątrz nich powinien znajdować się tunelik wyżarty przez tego szkodnika (żółtobiała larwa pędówki). Żerując przedostaje się w kierunku korzenia, aby w połowie czerwca zrobić mały otworek z boku rośliny i spaść na ziemię, a dalszy okres wegetacji odbywać w ziemi wraz z zimowaniem. Na wiosnę wylatuje i dalej uszkadza rośliny.
Uszkodzone końcówki należy wycinać i miażdżyć lub spalić. Jeżeli wystąpiła obficie należy któryś z insektycydów delikatnie posypać wokoło roślin np: Basudin ok 8g/m2 i wymieszać z cienką warstwą ziemi, czynność tę powtarzamy w drugiej połowie czerwca kiedy larwa z rośliny spada do ziemi. Na przełomie marca i kwietnia w następnym roku tę czynność należało by powtórzyć.
OPRYSKI
Wszelkiego rodzaju insektycydy np:
Fastac 10 EC
Rufast 150 EC
Primor 25 DG
Primor 50 WG
Basudin 10 GR
szkoda że Gartentrame tak zwiesza główki
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
gosia07 pisze:Aniu powiedz kiedy najlepiej to wykopie kawałek i daj adres to prześlę.
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Gosiu - u mnie też tak zwiesza - od ciepła, dobrze że nie zrobił się bardziej srebrzysty.
Dzięki za pocieszenie - skoro ma się ukorzenić, to nie może zbyt szybko rosnąć, ale ostatnio jakby nieco ruszyła. Kiedy one będą takie jak Twoje
Opis bruzdownicy przerażajacy. Dzięki za opis zasad walki z tym paskudztwem, może się nie przyda, ale dobrze wiedzieć jakie są objawy.
Opis bruzdownicy przerażajacy. Dzięki za opis zasad walki z tym paskudztwem, może się nie przyda, ale dobrze wiedzieć jakie są objawy.
- gosia07
Aniu w tym tygodniu nie dam rady chyba bo mamy imprezę rodzinną ale na pewno będzie.
Gosiu troszkę szkoda jak tak zwieszają dzisiaj ją solidnie podlałam i wybaczam jej bo lubię ten zapach.
Debra będą będą nawet się nie spostrzeżesz u mnie rośnie w złym miejscu tz ma go tam za mało.
Gosiu troszkę szkoda jak tak zwieszają dzisiaj ją solidnie podlałam i wybaczam jej bo lubię ten zapach.
Debra będą będą nawet się nie spostrzeżesz u mnie rośnie w złym miejscu tz ma go tam za mało.
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Gosiu, dziś kupiłam kwitnącą Gartentrame, ale zapach. Można się w niej zabujać od razu.
Co, to za roża na ostatnich zdjęciach?
Co, to za roża na ostatnich zdjęciach?
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Powtórzę się: cudeńko
Nie wiem , jak jest do końca z tym Basudinem, ale trzeba by sprawdzić, czy go czasem nie wycofali ze sprzedaży.
Nie wiem , jak jest do końca z tym Basudinem, ale trzeba by sprawdzić, czy go czasem nie wycofali ze sprzedaży.
- patkaza
- Od: 22 cze 2010, o 23:13
za te co mają zamiar...oby tak pieknie
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga