Fikusy, kamelia i parę innych
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fikusy, kamelia i parę innych
Ale ładnie! 

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kochana doradź mi prosze bo mój fikus triangularis variegata masowo zrzuca liście
Przesadzałam go w nową ziemię i zmieniłam pokój (ale takie same warunki ma jak przedtem) ale to już jakiś czas temu i jakoś nie wydaje mi się żeby to była bezpośrednia przyczyna.
Nie ruszam, nie obracam, tak samo podlewam jak przedtem.
Co robić?? Może nastraszyć wyrzuceniem na kompost

Przesadzałam go w nową ziemię i zmieniłam pokój (ale takie same warunki ma jak przedtem) ale to już jakiś czas temu i jakoś nie wydaje mi się żeby to była bezpośrednia przyczyna.
Nie ruszam, nie obracam, tak samo podlewam jak przedtem.
Co robić?? Może nastraszyć wyrzuceniem na kompost

- Pelidea
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
Aniu, Henryku, Moniko - dziękuję.
Moniko, a jakieś robale? Może to mu dolega? Albo podlewanie trzeba zmienić? I ja obracam, tak zauważyłam, że jak co 2 tygodnie obrócę, to im lepiej.
A czasami tak jest. Ja z jednym fikusem też tak mam. Jest duży, mieści się tylko przy północnym oknie i to mu nie służy. Zgubił już ponad 60% liści...
Ale poza miejscem nie znalazłam żadnej innej przyczyny, puszcza jakieś nowe liście i wychodzę z założenia, że byle do wiosny... 

Moniko, a jakieś robale? Może to mu dolega? Albo podlewanie trzeba zmienić? I ja obracam, tak zauważyłam, że jak co 2 tygodnie obrócę, to im lepiej.
A czasami tak jest. Ja z jednym fikusem też tak mam. Jest duży, mieści się tylko przy północnym oknie i to mu nie służy. Zgubił już ponad 60% liści...

Ładnie i kolorowo, a prezenty fajne. Hippeastrum ciekawie się zapowiada, już pewnie pokazało całą swoją urodę. One właśnie teraz najbardziej mi się podobają, bo letnie kwitnienia już tak nie cieszą.
- Pelidea
Dziękuję Basiu. Masz rację, teraz hippeastrum wygląda najładniej.
Tylko jeszcze nie wiem, co mam z nim zrobić jak przekwitnie, muszę poczytać.

Grudnik na razie kwitnie wciąż jednym i tym samym kwiatkiem, ale kilka pączków się powiększa, więc chyba jeszcze się rozkręci. I z nim też jeszcze nie wiem jak postępować. Wciąż brak mi czasu na lekturę o tych roślinkach...

Grudnik na razie kwitnie wciąż jednym i tym samym kwiatkiem, ale kilka pączków się powiększa, więc chyba jeszcze się rozkręci. I z nim też jeszcze nie wiem jak postępować. Wciąż brak mi czasu na lekturę o tych roślinkach...

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Śliczne kwiatuszki, doskonałe fotki. Podobają mi się! 

- cokolwiek
- 500p
- Od: 7 wrz 2016, o 12:44
Takie widoki o tej porze roku
cuda Panie cuda

Pozdrawiam! Basia w krainie kaktusów
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Grudniki swoje traktuję cały czas tak samo - zauważyłam, że bardzo wrażliwe są na brak wody, za dużo słońca i ciasną doniczkę. Lubią chłód, ładniej wtedy kwitną. Za to hippeastra kochają słońce, kiedy przekwitną wypuszczą liście. Pod koniec sierpnia lub we wrześniu liście zaczną zasychać lub trzeba je do tego skłonić ograniczając stopniowo podlewanie. Jak uschną, do papierowej torby (z doniczką lub bez) i do piwnicy
Obudzą się same zimą, jeżeli nie, najpóźniej pod koniec stycznia - w lutym przynieść do mieszkania i zacząć delikatnie podlewać. To tak w skrócie 

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- Pelidea
Henryku, Basiu - dziękuję! 
Natalio - serdeczne dzięki za wszystkie podpowiedzi! Przez przypadek grudnikiem nawet dobrze się zajęłam.
Moje Hippeastrum właśnie rozkwita znów czterema kwiatami na drugim pędzie, pierwszy usechł. Liście to ono już ma od początku. Ale jakoś tam postaram się podążyć za Twoimi wskazówkami. 
U mnie zaczyna kwitnąć różowa Azalia, która jest ze mną od 2013 roku, a więc to jej piąta zima u mnie.

Te Kamelie, które są już po kwitnieniu zaczynają wypuszczać świeżutkie listki.

Ogólnie ta zima jest o wiele cięższa dla moich roślinek. Rok temu znosiły ją o wiele lepiej. Tegoroczny brak słońca (u mnie niemal wciąż chmury) doskwiera im ogromnie. Fikusy sypią się na potęgę. Zwłaszcza mój największy Benjamin - wygląda niemal jak w wtedy, gdy go przygarnęłam...
Stracił większość liści i odrzucił dwie gałęzie. Marchewa, która rok temu zrzuciła może dziesięć listków, wyłysiała z jednej strony prawie do gołych gałęzi, ale na szczęście już odbija. Najlepiej trzymają się Natashki, na razie (odpukać) prawie nie gubią liści. Gardenię przesuszyłam (zapomniałam o niej dosłownie przez dwa dni) i niestety ona też jest w złej kondycji. Na szczęście Azalie na razie mają się bardzo dobrze (też odpukać). Im ten brak światła aż tak nie dokucza.
A, no i mój nieszczęsny Granatowiec już się wybudził. Oszalał. Rok temu doczekał chociaż do lutego... Gdzie, po co, na co? Skoro słońca jak na lekarstwo? Jakbym mogła, to ja bym się zahibernowała i nie pokazywała się aż do wiosny.
Na pocieszenie zamówiłam sobie fuksje u Adriana.
Udało mi się kupić dwie, na których mi ogromnie zależało - Antarctica i Miniature Jewels. I parę innych...
Teraz muszę "tylko" doczekać do kwietnia, aż do mnie przyjdą.
A dla Was kochani - wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

Natalio - serdeczne dzięki za wszystkie podpowiedzi! Przez przypadek grudnikiem nawet dobrze się zajęłam.

U mnie zaczyna kwitnąć różowa Azalia, która jest ze mną od 2013 roku, a więc to jej piąta zima u mnie.

Te Kamelie, które są już po kwitnieniu zaczynają wypuszczać świeżutkie listki.

Ogólnie ta zima jest o wiele cięższa dla moich roślinek. Rok temu znosiły ją o wiele lepiej. Tegoroczny brak słońca (u mnie niemal wciąż chmury) doskwiera im ogromnie. Fikusy sypią się na potęgę. Zwłaszcza mój największy Benjamin - wygląda niemal jak w wtedy, gdy go przygarnęłam...

A, no i mój nieszczęsny Granatowiec już się wybudził. Oszalał. Rok temu doczekał chociaż do lutego... Gdzie, po co, na co? Skoro słońca jak na lekarstwo? Jakbym mogła, to ja bym się zahibernowała i nie pokazywała się aż do wiosny.
Na pocieszenie zamówiłam sobie fuksje u Adriana.

A dla Was kochani - wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Ślicznie kwitnąca azalia.
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Piękne hippeastrum, grudnik i azalie. Nic, tylko progratulować! 

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- stefcia
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 18:08
Gratuluję dorodnej azali 

- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Smutno słyszeć, że roślinki mają się nie najlepiej, faktycznie jest dość ciemno... Grunt jednak, by przeżyły, razem z powrotem wiosny odzyskają listki
Hippeastra czasem mają liście razem z kwiatami czasem nie, to zupełnie normalne 

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
Piękna jest ta Twoja azalia, tym bardziej godna pochwały, że tyle lat udało Ci się ją utrzymać w domowych warunkach
. A właściwie pochwały należą się Tobie
.

U mnie zima też się daje w znaki, jeszcze po ataku mączlika. Chyba przelałem z przemrożeniem pierwszej hoyi, gardenia też się coś nie może ogarnąć (jak latem przyjechała tak do teraz z pąkami stoi, miała w dodatku wielką inwazję mączlika) kledodendrum chyba mnie nie lubi bo gubi liście i zaraz nic nie zostanie.. Ciężka sprawa, fikus też oblatuje, myślałem, że coś mu nie służy ale jak u Ciebie też leci no to sprawa wyjaśniona.