Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Post »

Moniko, nadrobiłam zaległości. Trochę tego było. Pogoda już na szczęście lepsza i oby tak zostało bo te nawroty zimy już mi uszami wychodzą.
Pięknie jest na Twoich rabatach ;:oj Skalniak pięknie zaaranżowany. No i te warzywa i zioła ;:138 Moje ulubione rabaty :) Cudnie wszystko Ci rośnie. Zazdroszczę Ci porządku na działce i zieloniutkiego trawnika. Niedawno nasz był koszony, ale jest teraz paskudny. Jakby wyschnięty, jak w największe upały. Znajomy nam kosił bo nie mamy kosiarki. Na roślinach w pobliżu trawnika jest pełno śmieci z koszenia. :cry: Próbowałam je oczyścić, ale się nie da. Może deszcze to zmyją. Nie wiem czy ten trawnik taki wyschnięty ma być. Tylu rzeczy jeszcze nie wiem. Ale zamiast smęcić jeszcze raz popatrzę na zdjęcia Twojej działki :)
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo, trawa zawsze po koszeniu ma zaschnięte końce. Ale teraz było dość mokro i powinna odbić. Może za krótko była skoszona?
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniczko, trawniczek wygląda przepięknie, jak na polu golfowym ;:215 Jak się tak napatrzę, to coraz bardziej chciałabym mieć własny trawnik :D

Super masz kolekcję zurawek, ta Twoja nowinka Dew Drops wygląda jakby ją ktos farbą pochlapał ;:oj Niesamowite ubarwienie ;:215
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sama nie wiem co z tym trawnikiem. Poczekam co będzie.
Zapomniałam napisać, że masz piękną kolekcję żurawek :)
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję, że mi ślimory nie zjedzą tej żurawki. Bezdomnych już masa, pod kamieniami kilka znalazłam. Pasiaste z muszlą też są. No trudno już sypałam im niebieskiej paszy.

A tu kilka z moich host. W sobotę zrobię im porządną sesję. Są teraz niezwykle piękne. Jeszcze bym musiała dokupić kilka chociaż... Pomimo tego, że sa prawie w każdym miejscu działki i prawie na każdej rabacie- ciągle mi ich mało!

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Bardzo ładne żurawki, zwłaszcza ta nowość. ;:333 . Nie wyobrażam sobie działeczki bez trawniczka, to takie uzupełnienie dla kwiatków i wszelkich kolorków..nie skoszony to jak nie odkurzony dywan. ;:oj Ślimorów u mnie także pod dostatkiem, trawniczkiem zaczynają się interesować mrówki ale cóż, taki już nasz los. Słonka życzę. ;:128
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla mnie również trawnik jest niezbędnym elementem ogrodu, tłem dla rabat, architektury ogrodowej, altany. Tak samo, jak żywopłot tworzy ramy. Mój trawnik jeszcze troszkę chcę uszczuplić, tworząc na wprost tarasu reprezentacyjną rabatę różano- powojnikową (z pergolami), z piwoniami i innymi wyższymi bylinami, tak by ciągle coś tam kwitło. Wąska stróżka połączy tę rabatę z mniejszą pod jabłonką, której to rabacie chcę złagodzić kształt. Na przesmyku pomiędzy nimi będą płożące rośliny okrywowe i może hosty. Całość okolona kostką brukową. Takie marzenia i plany właściwie już na ten rok częściowo, bo róże trzeba wsadzić jesienią. Już wybieram odmiany, choć chłop się zapiera, że trawnika nie odda. Jakoś go muszę urobić... :roll: ;:130

Obrazek

Na działkę dopiero jutro po południu pojedziemy, bo mąż pracuje. Za dużo już nie zrobię. Wsadzę krzewuszkę, gladiole do donicy i będę plewiła dalej. Nareszcie jest ciepło.
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Plany super - będzie pięknie jak zakwitną róże i powojniki.
Męża jakoś urobisz :;230
U mnie też ciepło, jutro ciąg dalszy prac ;:108
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hosty naprzwdę mają teraz wiele uroku. Ślimaki nie zjadają Ci ich?
Plany na nową rabatę naprawdę udane. Teraz trzymam kciuki żeby mąż zechciał oddać trochę trawnika.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

No brawo!
Piękne masz zurawki. Tej czerwonej jednak nie ropoznaje :(
Tulipanów śliczne ;:167
A i hostowe lisciorki już fajniutkie :uszy
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A czy ta czerwona to nie mogłaby być Root Beer?
http://www.iglaki24.pl/p36999,heuchera- ... -foto.html Bardzo podobna mi się wydaje. I umaszczenie liści i ich kształt.

Śliczny dzień się zapowiada. Szkoda, że mąż w pracy, ale dziś pierwsze nocowanie na działce zaplanowane. Zaraz idę z synem na targ, zakupy do domu i coś na działkę na 100% wpadnie. Na pewno zaplanowałam kupić rozsadę selera i pora, może kilka kalarep dokupię i lawend. Na działce ja pielenie, mąż malowanie ramy pod wzniesiona warzywną grządkę. Słońce ma być i dziś i jutro, szkoda tylko, że jutro musimy zjechać ok 14 bo muszę się przygotować do pracy na poniedziałek.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, moja żurawka Rio jest podobna do tej Twojej. Jeszcze się dokładnie przyjrzę.
Nocowania na działce mocno zazdroszczę :) Takie troche wakacje.

Robicie wzniesione grządki ;:138 Moje marzenie od lat. My planujemy zrobić je latem i wtedy coś wysiać dopiero lub rozsady kupić. Niestety nie wiem jak prace zaplanować bo zastanawiam się czy zrobić ze wszystkimi podkładami ( siatka itp. ) czy tylko zbić ramę ( i czy ją czymś impregnować z każdej strony ) i postawić ją na ziemi i napełnić dobrą ziemią. Jak Wy robicie?
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie z wzniesionymi grządkami też bieda, bo miejsca mało i uprosiłam męża zaledwie o jedną. Ale choć ogórki w niej posieję i cukinię. I może jakieś byliny. Mam nasiona złocieni o różnym natężeniu różowego.
Ramy zrobiliśmy ze starych desek i drzwi od szafy, będą dziś impregnowane, wyłożę je tylko od spodu grubszą włókniną, jaką kiedyś miałam truskawki wyłożone. W żadne siatki się nie bawię. Nie chcę się chwalić, ale ślepego zwierza jeszcze nie miałam i oby tak zostało. Ramy po wyłożeniu podziurkowaną włókniną napełnię ziemią z kompostu.

Kupiłam sobie mendel rozsady lewkonii, pora, majeranku, pół mendla selera, bazylię i biała serduszkę już kwitnącą. Nie umiem wyjść z pustymi łapami z targu ;:108 Tyle tego dzisiaj mieli, że się przejść nie dało, a i ludzi od groma.

Może już w przyszłym roku wzbogacona w szklarenkę balkonową i mini foliak na działce doczekam się własnych rozsad i będę całkowicie samowystarczalna.

Teraz ogarniam domowe prace i szykuję wszystkie toboły na działkę. Wywożę też z domu parapetowe: miętę kubańską, liść laurowy, geranium, zielistkę. Jadą już na wakacje. Ok 15 jedziemy ;:65
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Miłego pobytu na działce Moniczko :)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Moni i ja dziś kupiłam lewkonie z pierwszymi już kwiatami. Niestety nie mendel a 11 szt. Trzy jadą na działkę do kącika z ławeczką. Reszta będzie upajać mnie na balkonie. Uwielbiam ich zapach!
I my dziś nocujemy na działeczce. Udanej pracy i wieczornego odpoczynku. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”