W moim ogrodzie - reniazt cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko a jak myślisz, czy jak będziesz kosić trawnik, to kosiarką wykosisz koło tych kamyczków? Czy uda ci się aby trawa nie wrastała w kamyczki? Jaki masz na to pomysł? Zosia super to wypatrzyła bo bardzo ładnie to wygląda, ale jak na razie nie wiem jak to zrobić, co by nie trzeba było latać z nożycami i wycinać trawy przy kamyczkach.

Obrazek
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Reniu,wczoraj był punkcik ok.2 mm,dziś ma już ok. pół cm.Ale teraz jak się dokładnie przyjrzałam to wyłania się drugi.Jeszcze dwa,trzy dni zrobię mu zdjęcie i ci pokażę,bo teraz to nawet trudno go uchwycić.Próbowałam robić mu zdjęcie ale niewiele na nim widać.Powinien wyłonić się jeszcze trzeci,bo jak wsadzałam to miał 3 oczka :D :D :D Pozdrawiam.Magda
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Reniu wiesz nie myślałam jeszcze o tym, dobrze by było dać coś na krawędzie, albo większe płaskie kamienie, albo coś jak krawężnik cienki :roll:
Al 56
100p
100p
Od: 18 lut 2008, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obejrzalam Twój ogród i jestem pod wrażeniem a storczyki są super
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu co tam u mnie - ja jak zobaczyłam tę twoją kaczusię mandarynkę, to mi spędza sen z oczu. Patrzę i nadziwić się nie mogę jak natura potrafiła pięknie tego ptaszka wymalować. po prostu cudo. Kiedyś - lata temu zauważyłam ją w jakimś ogrodniczym czasopiśmie i myślałam ,że jak będę mieć ogród i oczko w nim - to sprawa załatwiona, tylko nabyć taką mandarynkę. A tu teraz takie inne warunki. No cóż wszystkiego mieć nie można.

Obrazek
Pozdrawiam, Renia
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Agniesiu tylko jak będzie krawężnik, to go nie zamaskujesz, a jak nie dojedziesz kosiarką, to dalej pozostają tylko nożyczki.
Pozdrawiam, Renia
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

To musimy wymyśleć coś innego, chyba że ktoś rzuci pomysł :wink:
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

nezka pisze:To musimy wymyśleć coś innego, chyba że ktoś rzuci pomysł :wink:
Ja też mam ten problem, ale częściowo go rozwiązałam.
Mam wkopane kostki chodnikowe na równo z trawnikiem, kosiarką można dojechać,
ale i tak co jakiś czas trzeba poprawić nożyczkami.( robi to mój M)
Myślę o kupieniu wykaszarki, wtedy nożyczki pójdą w kąt.
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabrysiu - wykaszarka owszem, ja ją mam, ale tak zaśmieca, bo wiadomo kosiarka to wszystko pozbiera, a tak to trawa skoszona znajduje się w kamyczkach. Ja to już przerabiałam.
Pozdrawiam, Renia
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Reniu dotarłam do Twojego prześlicznego ogródka z pięknymi roślinkami i zabójczym wodospadzikiem. Jest ekstra.
Masz pięknie no i ten nowy trawnik świeżo przekopany. Sporo roboty za Wami.
A powiedz jak tam z tym pustynnikiem bo wiesz chciałam na jesieni kupić ale były jakieś takie poprzebierane i w końcu nie kupiłam. Widzę, że teraz dopiero sadziłaś. Może jak bym jeszcze teraz gdzieś dostała to też posadzę w doniczce a jak się odciepli to przesadzę na dwór.

Pozdrawiam. :D
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ja też już trzeci rok będę kombinować coś z tymi brzegami rabat. Gdy zakładałam ogród rabatki od trawnika oddzieliłam kamyczkami. Ładnie to wyglądało tylko na początku. Potem była tragedia. Trawa wyrastała z pomiędzy kamieni. Jeszcze tego samego roku powynosiłam z ogrodu wszystkie te kamienie.
W ubiegłym roku jedną rabatkę obłożyłam palonymi cegłami. Wkopałam je tak aby były zrównane z trawnikiem i muszę przyznać, że zdaje to egzamin. Zastosowałam ten sposób tam gdzie nie mam bylin lecz same krzewy. Posadzone są one w agrowłókninę i cegły też leżą na tej agrowłókninie, dlatego też nic z pomiędzy cegieł nie wyrasta.
Drugą rabatkę z kwiatami od trawnika odzieliłam krawężnikiem. W ubiegłym sezonie dwa razy roundaupem pomalowałam pędzelkiem obok krawężnika i kłopot miałam rozwiązany. Oprysk wypalił wszystko na ok 5 - 7 cm tak, że kosiarką spokojnie można było do kosić nie pozostawiając przy krawężniku trawy.
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eluniu trawnik to dopiero będzie. Ale już się cieszę, bo dłuuuugo o nim marzyłam.
Cieszę się, że przywędrowałaś do mnie. Zapraszam jak najczęściej wpadaj na pogaduchy.
A pustynnika posadziłam do doniczki i jutro zajrze do niego - Madzia Karolcia sadziła w tym samym dniu i wczoraj dała mi znać, że u niej już wychodzi z ziemi. Myślę, że warto go mieć w ogrodzie - jeszcze jak będzie to pomarańczomy - to mi bardzo pasuje.
Pozdrawiam, Renia
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu ja sie mocno zastanawiam, czy trawnika od rabat nie oddzielić tym będącym w sprzedaży plasikowym obrzeżem, ale wkopać je tak, aby nie bylo widoczne i co by można było swobodnie najeżdżać kosiarką. Nic mi innego do głowy nie przychodzi co byloby wygodne i praktyczne, a zarazem spełnialo swoja rolę.
Zosia wykukała w Dzialkowcu naprawdę super rozwiązanie tylko jak ujarzmić trawsko. Trzeba zrobic tak, by efekt był widoczny nie tylko w momencie robienia tego obrzeża, ale po roku czy dwóch również. Chyba ze mną się zgodzisz.
Pozdrawiam, Renia
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Reniu zajrzyj na pw.
Awatar użytkownika
reniazt