Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Post »

Poprawia mi się nastrój jak czytam o rozpoczętym u Was sezonie pomidorowym 2016. :D

Witku, spodobał mi się ten Ośle Uszy. A napisz coś więcej o persymonowej sakiewce, bo jakoś nic nie znalazłam. Masz fotki tych pomidorów?

Dziewczyny piszecie o siewie cebuli, to może napiszecie mi coś więcej? Bo mi z siewu to tylko siedmiolatka się udała, a taka normalna to klapa. I od tamtej pory kupuję i sadzę z dymki.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu, Beatko ale miła lekturka ;:173. To ja się piszę na synchrony z Wami ;:108. W grupie raźniej ;:333.

Małgosiu pracowita mróweczka z Ciebie. Widzę też, że nieźle Cię ta robota rozgrzała, bo kurtka grzeje palik zamiast Ciebie :wink:

Dzisiaj podczas robienia porządku na jednej z rabat też zauważyłam, że ciemiernik ładnie się trzyma, a do tego pojawiły się dwie nowe sadzonki w niedalekiej odległości ;:138. Musiał się chyba z nasion rozsiać.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit

Beatko Ładne liczby Ci wychodzą i pomidorów i papryk ;:215 Zdradź proszę listę szczęśliwców wybranych na 2016 rok ;:180
Czy parapety w Twojej pracy tyle pomieszczą? Pamiętam zdjęcia siewek i już wtedy wydawało mi się tego sporo.
Czy cebulę wysiewałaś do paletki- tą w tunelu? Mnie cebula z rozsady bardzo się podobała choć sadzenie tego do gruntu przypominało pracę na polu ryżowym ;:306
U mnie będzie Exhibition - dziękuję Wituś za nasionka i oczywiście Wenta ponieważ najbardziej lubię czerwoną cebulę. Nawet na surowo nie wpływa negatywnie na moją wątrobę ;:oj

Daria W tym roku pierwszy raz miałam swoją cebulę- poprzednie siewy nigdy nie wschodziły. Jest wątek o cebuli z rozsady http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=31972 ale generalnie w połowie lutego można rozpocząć siew do paletek lub pojemników (ja część kiełkowałam na wacikach), potem ją pielęgnujesz,strzyżesz (lub nie)- ważna jest temperatura. Nie może być za ciepło. W połowie kwietnia wysadzasz do gruntu i tyle.
U mnie wyglądała tak- taka sobie mizerotka

Obrazek

Obrazek

W maju nawet jej nie było widać w gruncie

Obrazek

A taka była w lipcu :tan

Obrazek

Jak dla mnie, cebula z rozsady to najlepsze rozwiązanie ;:108

Kasiu Synchrony masz już zaklepane ;:215
Faktycznie w sobotę był taki moment, że zrobiło mi się bardzo gorąco i po kolei ściągałam z siebie poszczególne warstwy. Jednak golf został ;:333
Ciemierniki niebawem pokażą swoje piękno choć nie wiem czy mój w tym roku zakwitnie.
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

:wit Beatko drugą część moich wybranych odmian na przyszły rok opiszę niebawem a klockami lego nie mogłaś się bawić pięćdziesiąt lat temu,nie opowiadaj bo po prostu nie było Cię jeszcze na tym świecie. ;:306
Dziś będę pisał na raty. ;:306 c.d.n.
Dario tak jak Ci opisała Małgosia cebulę jest.Dodam tylko że ja siałem Exhibition(sałatkową) w tym roku przełom lutego i marca.Sadzenie przypada u mnie jak tylko minie ryzyko większych mrozów. Co do ziemi nie jest wymagająca,u mnie na kiepskiej 5 klasy wydała duże główki,dostając raz pod korzeń saletrę wapniową i kilka dolistnych zabiegów nawozem wapniowo-magnezowym.
Oslinye Ushi miałem w tym roku po raz pierwszy w tunelu i pomimo ze trochę pękały a to z powodu większej wilgotności ziemi w tym miejscu zostają na przyszły ze względu na rewelacyjny smak dawnych pomidorów malinowych i dosyć dużą plenność.Persimonowa sakiewka też jest wydajna z rośliny a dodatkowym atutem jest łagodny ,delikatny,słodkawy smak.Wydała pięć gron po średnio licząc sześc owoców.Zdjęcia jak znajdę to wstawię.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Małgosiu

Zdjęcia z rosadą cebuli przypomniały mi nasze pierwsze kontakty ;:108
Dawno to było i tyle się wydarzyło ;:215

Kasiu

Jak napisała Małgosia , synchrony masz jak w banku :)

Wituś

Oczywiście , że się trochę rozpędziłam , czekam na listy ciąg dalszy . :)

Dario

Potwierdzam słowa Małgosi , tylko Exhibition i tylko z nasion ;:333

Obrazek

ZAPRASZAM DO KLUBU !
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu u ciebie przedzimowa wiosna już na całego w Tymczasowym . ;:108 A może zimy nie będzie i zaryzykować by warto z sianiem pomidorów już w połowie stycznia. ;:202 Co ja gadam,nosi mnie czy co. ;:124 Przy takiej pogodzie to wszystkie zaplanowane krawężniki skończysz,chociaż to ciężka praca na Ciebie. ;:185 Ja też czekam kiedy wyjdą na świat pierwsze testówki pomidorów :D i na bieżąco będę zdjęcia pokazywał ku pokrzepieniu ;:167
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wituś

Siej i pokazuj ! ;:108
Wtedy jak w banku zaczniemy wysiewy w styczniu . ;:306
Jak tak się napatrzymy to nabierzemy takiej ochoty , że nic nas nie powstrzyma . :;230
Na początek to tylko papryka i pomidory , a co z resztą ? Warzywa , zioła , kiwatki ?
A dobra wszlakiego u każego z nas dostatek . ;:215
Jak tak o tym myślę , to aż miło mi się robi na to co nas czeka . ;:333
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko lada dzień wysieję Begonię stale kwitnącą-taką ma nazwę.Bo już pora najwyższa gdyż rośnie z nasion bardzo powoli.Co dalej to będę oczywiście pisał kiedy sieję z kwiatami włącznie. ;:108 :D
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Persimonowa sakiewka 2015
Obrazek

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Witku, u mnie Persimonowa Sakiewka miała bardziej spłaszczone owoce.

Obrazek

Obrazek

Begonia stale kwitnąca nazywana jest Semperką, tak bardziej po włosku. :;230

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne te Wasze Persimonowe Sakiewki . :D
Ja jej u siebie nie miałam , ale już mam nasionka i pewnie wysieję .
W tym roku miałam niewiele żółtych pomidorów . Miałam między innymi Persimona . Był smaczny , więc Sakiewce Persimonowej też pewnie nic nie brakuje . Persimona na razie nie powtórzę , bo dla mnie jest trochę za późny .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

U Małgosi wiosna i w ogródku i w wątku. Wybieranie pomidorów i mnie już opanowało, na razie zrobiłam listę i przy każdym pomidorze kto on zacz. Przede mną najważniejsze: wybór które, bo wszystkich powyżej 70 odmian nie posieję. Na ogół sieję 2 - 3 nasionka no to 120 krzaków co najmniej ;:oj a do tego jeszcze papryki, które od zeszłego roku będą na pewno. No a jeszcze do tego kwiatki których najwięcej. Za oknem ciepło i mgła a w internecie sprzedaż roślin nie ustaje :D
Czy może wiecie dlaczego cebula Exhibition jest taka ogromna? czy to nie sprawa GMO?
Pozdrawiam Bywalców wątku z przemiłą Gospodynią na czele i życzę trafnego planowania :D
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu :wit

Jak miło Cię u nas widzieć ;:333
Ja po raz pierwszy uprawiałam cebulę z nasion . Podobnie jak Małgosia naczytałam się o tym na forum .
Exhibition urósł dorodny , ale wcale nie największych rozmiarów . Potrafi podobno ważyć do kilograma . Jedna cebula oczywiście . :D
Nie sądzę by to był wynik GMO , ale Witek może więcej powie w tym temacie , bo uprawia ją już kilka lat . ;:108
Mnie ona bardzo się podoba i jest smaczna ;:333 Szczypior też ma smaczny .
Co jak co , ale ona będzie na pewno w przyszłym roku .

Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

No, to mi narobiliście smaku na te persymonki i na cebulę Exhibition!

Na Oslinye Ushi też się chyba skuszę, żeby wypróbować w gruncie. ;:204
Małgosiu, ja też najbardziej lubię cebulę czerwoną, ale nigdzie nie widziałam nasion odmiany Wenta, nie przypominam sobie. Skąd je brałaś?

Aha, od którego sprzedawcy nasiona Exhibition dobrze kiełkują?

Z cebulą będę miała taki problem, że nawet jak w jednym pokoju wyłączę grzejnik, to nie wiem, czy uda się zejść poniżej 19 stopni, no chyba żeby mrozy mocne chwyciły. Mieszkanie jest ciepłe.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dario

Nasiona cebuli Exhibition i Venty na pewno bez problemu kupisz w sklepach ogrodniczych , gdy przyjdzie czas kupowana nasion . Ważne jest by patrzeć na datę ważności , bo nasiona cebuli nie należą do długowiecznych i jeśli są po terminie ważności mogą źle wschodzić . Im młodsze tym lesze ;:333
Ja w tym roku miałam od L...ki i było wszystko ok.
Nasiona cebuli można wysiewać równeż bezpośrednio do gruntu , nie koniecznie trzeba się z nimi mordować w domu na parapecie . Owszem cebule wysiane wcześnej do wielodoniczek łatwiej sadzć do ziemi , szybciej dojrzewają i są większe . Ich wielkość zależy też oczywiście od zasobności gleby , w której rosną .
Oslinyje Ushi miałam i potwierdzam słowa Witka , dobry malinowy pomidor . Miałam w szklarni , ale myślę że w gruncie da sobie doskonale radę .
Pozdrawiam, Beata.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”