Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

Kasia, a jakie roślinki już wybrałaś na tą białą? ;:65 Wiem że jeszcze jedna dziewczyna zainspirowała się tą rabatą i też mając tło z tuj będzie tworzyć swoją. Nie masz pojęcia jaka jestem ciekawa tych waszych rabat ;:65 Fajnie że Wam się ta moja spodobała, ja też zaczerpnęłam inspirację z neta. Na jesień dosadziłam tam czosnki główkowate, bo jak wiesz ta moja zmienia się kolorystycznie wiosna - lato - jesień różowa - biała - różowa. Mam nadzieję że te czosnki wbiją się w fazę różową ;:128
Olka, czytałam że tą szałwię można wprost do ziemi też wysiać. Jako że ja specjalistą od wysiewów domowych ie jestem, to może właśnie tak wprost do ziemi w kwietniu spróbuję ;:173 Smagliczka i ubiorek to kolorystyczna mieszanka, ciekawe jakie kolorki z tego będą ;:224
Lucynko, Olu, Kasiu, Marlenko, wióry rogowe miałam już w zeszłym sezonie. Wymieszałam je z ziemią i obornikiem granulowanym przy sadzeniu róż jesiennych. Sama jestem ciekawa efektu. A wcześniej podsypałam pod korzenie starszych róż. Nawóz ten jest o tyle fajny że nie ma ryzyka przenawożenia nim roślin. Rozkłada się długo. W tym roku dostaną też piwonie bo ponoć bardzo je lubią. na paczce jest opis że nawet do warzywnika się nadają. W Lidlu są co roku, jak się pojawia to na pewno na Fo będzie głośno, bo to takie nasze złoto ogrodnika, a nigdzie indziej nie można ich dostać. Kupujcie dziewczyny, kupujcie ;:333 Chociaż Lucynko, Ty to masz swoje gołębie złotko, którego chyba nawet wióry nie zastąpią ;:215
Marlenko, u mnie jeżówki były dopiero pierwszy sezon. Niestety Madzia pisała że nie wszystkie po zimie odbijają. Zobaczę jak to będzie u mnie. Jak odbiją wszystkie, to będę kolekcje powiększać, a jak się porozrastają to i czas przyjdzie się nimi dzielić ;:198
Soniu, Ty i nie kupisz kolejnej róży ;:oj Przez cały dłuuugi sezon :shock: niemożliwe ;:185 A masz jakieś konkretniejsze plany ogrodowe w tym sezonie na inne rośliny/rabaty?
Ewelinano właśnie z tym sianiem to aż łapki swędzą, a potem roślinki się wyciągają i słabo wschodzą. Mam mocne postanowienie zaczekać, a z siewek i wschodów cieszę się w innych wątkach :tan
Iwonko, bo te 'zwykłe' jeżówki faktycznie najłatwiejsze są w uprawie ;:108 No ale cóż gdy mnie najbardziej podobają się te pełne ;:173 Ciekawe czy wszystkie mi po zimie odbiją, bo jak nie to szybko się wyleczę z miłości do pełnych czuprynek ;:198
Asia, Christiana Herzogin to jedna z tych, która pomimo swojego bardzo młodego wieku dość ładny krzaczek potrafiła zbudować. I nawet plamistości się oparła jako jedna z lepszych. Nic więcej Ci o niej nie mogę napisać, bo pierwszy rok u mnie jest. Oby też dobrze zimę przetrwała ;:170
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Madziu, ja z tym wysiewaniem to trochę noga jestem, więc większość z tych nasionek to od razu do ziemi pewnie pójdzie. Co będzie to będzie ;:198 Ja to raczej zwolennikiem kupowania sadzonek jestem, pikowanie to dla mnie czarna magia ;:306 Pomidory tylko mi najlepiej idą , z nimi jakoś nie mam problemów a dzięki Kasi to w tym roku będzie ich spoooooro :heja Ja na szczęście też raczej z ślimakami nie mam większych problemów :) A co do jeżówek to sama jestem ciekawa czy dadzą radę tej zimie, oby ;:173
Anita, o Herzogin pisałam powyżej do Asi. Z obecnych obserwacji tej panienki pomimo że krótkie, poleciłabym ta różę szczerze ;:108
Kasia, lilie które kupiłam przyjdą do mnie dopiero jakoś w kwietniu. Do tego czasu leżą w magazynach szkółki. No mam nadzieję że przyślą ładne i zdrowe! :twisted:
Sabinka, to mnie trochę uspokoiłaś, że z Lil.. nie miałaś pomyłek. Już mam dość pomyłek, tym bardziej że zazwyczaj zdarzają mi się żółte :evil: Wkurzające jest to że o takiej pomyłce niestety dowiadujemy się najczęściej dopiero po pół roku z wytęsknionym oczekiwaniem na naszą wymarzoną roślinkę, na jej pierwszy kwiatek a tu zonk :evil:
Aneczko, no właśnie takie nadzieje moje, że w tym roku już te różane krzaczorki podgonią trochę, tyle że jesienne sadzenia znów będą w tyle ;:153 A podobno cały urok róża pokazuje dopiero w trzecim roku... ech ile to jeszcze czasu... ;:151 Jak sadzisz swoje lilie, bedziesz wkładała do wiaderek czy luzem, bo ja jak w zeszłym sezonie wsadziłam moja pomyłkową OT do takiego i tak dość sporego koszyczka, to na jesien nie mogłam jej z tego koszyczka wytargać ;:192 Coraz bardziej się zastanawiam czy nie dać ich od razu do ziemi ;:173
---------------------------
Kochani u mnie wiosna pełną gębą. Śniegu nie ma już wcale, deszcz pada, błoto wszędzie. Dziś odnotowałam rano na termometrze siedem stopni w plusie. Jak teraz wszystko ruszy do życia a potem wróci zima z mrozem to aż strach się bać co to będzie ;:202
Wczoraj przed bramą po powrocie do domu z pracy spotkałam sarnę, niestety nieżywą ;:144 Sąsiad wygadał że inny sąsiad rano ją potrącił i zostawił. Mam nadzieję że porządnie ją potrącił a nie biedula dogorywała u moich drzwi ;:145 W każdym razie jak wróciłam to już było po niestety i konsternacja co tu z takim "prezentem" zrobić. Pierwsza myśl, zaniosę wstrętnemu sąsiadowi z podziękowaniem pod drzwi, ale za duże i ciężkie toto ;:192 Na szczęście po telefonie do gminy obiecali kogoś przysłać, mam nadzieje że jak dziś wrócę to już delikwentki nie będzie ;:174

A z milszych rzeczy, dziś przyszedł czas na lilie. Nie miałam ich zbyt wiele, większość to azjatki i dwie pełne orientalne.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zuziu mówisz niewiele ;:oj , sporo ich i jakie ładne ;:215 , właśnie jak mówisz, jak po takim ociepleniu przyjdzie znowu mróz, będzie nie fajnie, u nas o tej porze jest + 10 st, a ptaki śpiewają jak wiosną :wit
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Zuziu, u nas pogoda taka jak u Ciebie. I faktycznie strach się bać co to będzie jak zima wróci. ;:223
Lilijki cudowne! ;:oj
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Piękne te Twoje lilie i nie masz ich wcale mało ;:108 . Ja też z niecierpliwością czekam na moje . Mam tylko nadzieje, że przezimują i nic ich nie zje. A zamówiłam jeszcze ostatnio kilka tak więc będzie wiosną sadzenie :tan . Wiesz ja też po ostatnim roku troszkę zraziłam się do wysiewu roślin. Co prawda kupiłam już jakieś nasionka ale będę siała w domu tylko troszkę a reszta pójdzie do gruntu. Byle do wiosny :wit .
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Zuza piękne fotki lilii a Pink& White wpadła mi w oko :D Tango Strawberry też cudniasta...
W Lilypolu pomyłka mi się nie zdarzyła,a żółte lilie owszem dostałam,ale jako gratisy ;:333
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zuziu,dwie lilie orientalne ale za to jak pachną ach jak ja uwielbiam latem zapach liliowy w ogrodzie ,lecz broń Boże w domu,od razu mnie dusi,miłego dnia,u nas wiosennie :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Och , lilie cudne ;:138 U mnie dzisiaj tez ciepło , ale brzydko. Ale ja już mam w garażu co nieco posiane ;:224
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

No to masz z pikowaniem tak jak ja. Nienawidzę tego. Dla pomidorów się poświęcę.
Lilie masz ładne, Pink and White najbardziej mi się podoba. Ja nie miałam pomyłek z Lil. Może Ania ma rację i ta żółta to gratis? Ja w gratisie dostałam niskie bordowe. Z tą sarenką to strasznie przykra sytuacja. No ale może sąsiadowi wpadła wprost pod koła. Zdarza się coś takiego. Ja na swoim koncie mam kota. Wleciał wprost pod koła. Nie dało się nic zrobić. Żałobę po kocie tydzień miałam. Wyłam jak nie wiem z wyrzutów sumienia.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Kolekcja lilii ;:215 ;:215
No i fantastycznie je prezentujesz na pięknych fotografiach! ;:138

Muszę się przyznać, że ja bardzo lubię wszelkie grzebanie w ziemi, a pikować młodziutkie roślinki uwielbiam. :tan
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Piękne lilie i jak ci ładnie kwitły. Jak się uporam z tym wszystkim co zaplanowałam na ten rok( między innymi 11 sztuk hortensji :D) to będę myśleć o droższych różyczkach.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Zuza lilijki pięknie pokazałaś. ;:138 Pełne są ciekawe, jakoś mniej mi się kojarzą ich kwiaty z liliami. Dowiedziałam się, że mam Navonę i chyba Landini. ;:196 Sarenka biedna. ;:174 Moje pasą się za płotem, podglądam wieczorami. ;:215 Coś tam planuję pozmieniać i uzupełnić, ale jak to u mnie koncepcje co miesiąc inne. ;:306 Nie przeszkodziło mi to zrobić małych zakupów bylinowych. :)
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Zuzka, lilie pokazałaś śliczne, muszę przyznać, że z każdym dniem spoglądam na nie przychylniejszym okiem. Za jeżówki trzymam kciuki, aby raczyły wystawić łebki z ziemi.
Ps- to ja rozmyślam nad rabatą przy tujach ;:224
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Piękne lilie pokazałaś. ;:173 Z sarenką przykra sytuacja, pewnie bym się przejęła niemiłosiernie widząc coś takiego.
Trzeba było zatachać ją sąsiadowi pod bramkę tak jak mówisz. Zwierzęta o tej porze blisko podchodzą pod posesje bo zawsze ktoś im coś rzuci do zjedzenia. Ja wynoszę obierki ale daleko w pola. Tam przynajmniej wiem że są na swoim terytorium....
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

sweetdaisy pisze:Kasia, a jakie roślinki już wybrałaś na tą białą? ;:65 Wiem że jeszcze jedna dziewczyna zainspirowała się tą rabatą i też mając tło z tuj będzie tworzyć swoją. Nie masz pojęcia jaka jestem ciekawa tych waszych rabat ;:65 Fajnie że Wam się ta moja spodobała, ja też zaczerpnęłam inspirację z neta. Na jesień dosadziłam tam czosnki główkowate, bo jak wiesz ta moja zmienia się kolorystycznie wiosna - lato - jesień różowa - biała - różowa. Mam nadzieję że te czosnki wbiją się w fazę różową ;:128
Zuziu spore zamówienie się szykuje na alle... , upatrzyłam tam sobie przeróżne białe tulipany, lilie, szafirki, hiacynty, łubin, tawułkę, śnieżnik... Oprócz tego, jak moje forumowe koleżanki dowiedziały się o moim pomyśle zaoferowały sporo różnych roślinek ze swoich zasobów ;:215. Mam już też biała różę Winchester Cathedral, tylko muszę ją przeprowadzić na nowe miejsce. Oby wiosna szybko przyszła, bo już nie mogę się doczekać tych przygotowań i sadzenia ;:65 ;:65
Takie ostatnio przywlokłam ze sklepu :wink:

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”