Doniczkowe i ogrodowe joli1313,cz.5.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Doniczkowe i ogrodowe joli1313,cz.5.

Post »

To najbardziej Ci życzę deszczu, co by podlał Twoje pomidorki :)
U mnie pada deszcz conajmniej dwa razy w tygodniu, a że zapylam irysy, to mi bardzo przeszkadza. Bo mokrych kwiatów nie można zapylić.

I Ty Piszesz, że mało w tym roku? To zapytam, ile ich Miałaś w ubiegłym sezonie?

Nie mam wczesnego, żółtego liliowca - za to na innych liliowcach naliczyłam już ponad 30 pędów kwiatowych.

Zakupowy szału Ciebie. Śliczne clematisy Upolowałaś. Polecam zbieranie ich nasion i wysiew.
Mam tylko jednego clematisa "Betina" - zebrałam nasiona w 2013 roku, wysiałam. W tamtym roku zakwitły siewki - wyszły zupełnie inne, niż matecznik. Niektóre ładniejsze od matecznika.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Wczoraj chodziły chmury.Ale tylko kilka kropel spadło.Przyślij ten deszcz,niech Ci nie przeszkadza :wink: .Siano zebrane,to może padać :D .
Nie liczyłam ile mam pomidorów w tym roku.W tamtym było ponad 100 krzaków.w tym pewnie z 70-80.Muszę policzyć.

Wiedziałam,że klematisy można siać.Miałam nawet nasiona,ale nic nie wzeszło.Zobaczymy z tych nowych.
Napisz mi proszę,jak wysiewałaś.I gratuluję sukcesów ;:180 ;:303
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

:wit Jola. Podczytuję twój wątek, choć nie zostawiam po sobie śladów ;:306

Poszalałaś z nowościami. Czy śnieguliczka to nie przypadkiem jakaś odmiana jaśminu. Żylistek też nie daje odrostów korzeniowych, choć kwiaty wyglądają na żylistka.
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu,to chyba nie jaśmin.Ta 'śnieguliczka' wygląda na żylistka ''Nikko''.Ale czy żylistek wypuszcza z korzenia?chyba nie.Może był szczepiony?I to odrosty innej odmiany?choć wyglądają tak samo...

Kasiu,dawno się nie 'widziałyśmy'.Ty masz takie rarytasy,że mam kompleksy,jak do Ciebie zaglądam ;:131.Obiecuję poprawę ;:170
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Piękne clemki pocieszą w dobrej cenie tym bardziej. ;:215 Rośnie lista chciejstw i choroba clematisowa. ;:3
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakie piękne zakupy zrobiłaś, wszystko kwitnące:) a czy te nowości pachną?
Widok czołgu robi wrażenie. Jak mieszkałam w Niemczech to jeździłam często do Ramstein pooglądać samoloty i czołgi :wit . A z balkonu miałam widok na lądujące samoloty wojskowe :wit
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

jola1313 pisze:Dla Ciebie -pierwsze plony jagody kamczackiej.Wiosenny zakup-krzaczków.
Obrazek

Jaki smak mają owoce, może pamiętasz jaka to odmiana ? Masz posadzone dwie odmiany, jak zalecają dla lepszego - "poprawnego" zapylania czy tylko jedną ? W moim rejonie panuje susza, deszcz - taki "typowy" już nie pamiętam kiedy padał. Podlewanie tych krzewów, trochę ratuje ich życie, ale nie wpływa na normalny rozwój - wzrost owoców. Wczoraj zerwałem z moich dwóch krzaczków jagody ~ około 3 - 3,5 l.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Na powojniki czekaj nawet 2 lata one długo kiełkują. ;:196 zaznacz miejsce gdzie je wysiewasz.
Jeżówki od Ciebie mają wszystkie pączki, ciekawe czy będą takie jak mi słałaś czy wszystkie różowe. ;:306 choć nazw i tak juz nie pamiętam.
Jolu dzień dziecka też widzę miałaś ;:138 a czołg jak zobaczyłam miałam ciarki. :oops:
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Jolu piękne zakupy zrobiłaś ;:333 ja też tak mam że gdzie zobaczę klematisy to kupuję :D
Kolkwicja tak ma że się gałązki pokładają ale pięknie kwitnie - cała osypana kwiatem ;:108
Hosty - trzech pierwszych chyba nie mam ale może na spokojnie zimą będziemy oglądać i wybierać :D
Jagody już zbierasz ??? ;:oj ;:oj
Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę ;:196
Awatar użytkownika
AloesIk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 16:49
Kontakt:

Post »

:wit
Coś się kończy,coś się zaczyna :wink: .I co teraz?studia?praca?
Pewnie że fajnie się wraca.Tym bardziej jeśli są ''starzy'' znajomi.Zaglądaj
Własnie to jest chyba problem , że nie wiem co mam ze sobą zrobić :;230

Jejuuu, jakie zakupy . Zaszalałaś ;:138 Jagody wyglądają smakowicie :wink:
Kibicuję Clematisowi :D
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:138 Witajcie w ten piękny deszczowy dzień ;:138 .
Już wczoraj wyglądało,że będzie deszcz,ale w snach nawet nie myślałam,że popada.Zwykle wszelkie opady nas omijają.
M. do wpół do pierwszej w nocy -belował siano.Ale zdążył.Juz w nocy zaczęło kropić,a dziś pada taki grzybowy równy 'soczysty' deszcz ;:138 .Siano zrobione,to może padać i ze 2 dni.Taki spokojny,fajnie przesiąknie.Nawet nie wiecie,jak się cieszę.Może jeszcze zboża i ziemniaki się uratują.Zboża zaczęły podsychać,aż żal patrzeć ;:174 .Tyle pracy,pieniędzy...

Mój jaśminowiec.Cudnie pachnie,taki 'zwykły'.

Obrazek

Trzykrotka
Obrazek
becia123 pisze:Piękne clemki pocieszą w dobrej cenie tym bardziej. Rośnie lista chciejstw i choroba clematisowa.
Beatko,u mnie wszelkie 'choroby' roślinne się rozwijają.Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to,że to mój jedyny nałóg ;:215
A staram się kupować w przecenie,lub w rozsądnej cenie.Bo każdego grosza szkoda.Jak to na wsi :wink: .

Piwonie,
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze raz ta pusta.Miała byc żółta,ale nawet się nie gniewam,że taka zakwitła.Ma już ładnych parę lat.Ale często dzielona na 'potrzeby forum'.Więc krzak nieduży

Obrazek
Filigranowa27 pisze:Jakie piękne zakupy zrobiłaś, wszystko kwitnące, a czy te nowości pachną?
Widok czołgu robi wrażenie. Jak mieszkałam w Niemczech to jeździłam często do Ramstein pooglądać samoloty i czołgi . A z balkonu miałam widok na lądujące samoloty wojskowe :
Z nowości pachnie jasminowiec i kolwicja.Tak mi się wydaje.
W S-łkach są koszary wojskowe i muzeum wojska.Przy drodze widać czołgi i armaty.Ale co innego zobaczyć stojące,a co innego,jak przez środek miasta jadą i żołnierze przy karabinach :shock: .Trochę przerażające.

Ostróżka.Poluję jeszcze na białą i różową.Granatowe jeszcze nie kwitną.
Obrazek

złocień.
Obrazek
Akwelan_2009 pisze:
jola1313 pisze:...
Jaki smak mają owoce, może pamiętasz jaka to odmiana ? Masz posadzone dwie odmiany, jak zalecają dla lepszego - "poprawnego" zapylania czy tylko jedną ? W moim rejonie panuje susza, deszcz - taki "typowy" już nie pamiętam kiedy padał. Podlewanie tych krzewów, trochę ratuje ich życie, ale nie wpływa na normalny rozwój - wzrost owoców. Wczoraj zerwałem z moich dwóch krzaczków jagody ~ około 3 - 3,5 l.
;:oj To spory plon.Kupiłam 3 krzaki na wiosnę.Wiem,że był 'Wojciech' i albo 'Atut',albo 'duet'.Mam plakietki,ale nie chce mi się iść na pole,bo pada :lol: .A jeden krzak był bez plakietki.Z tego co czytałam,to nie jest obojętne jakie odmiany mają się zapylac.Ale ja brałam,co było ;:306 .Facet miał takie.Jak kupowałam,to były juz zielone owoce,więc nie wiem,jak z tym zapyleniem.Chyba jeszcze dokupię.U mnie słaba ziemia,dałam obornik pod spód i staram się podlewać.Ale owoce niewielkie.Smak kwaskawy.Porównywalny z jagodą,moze mniej słodki.Dzieci zjadły z cukrem i dla nich ok.Dla mnie też smakują jagodami-a o to mi chodziło.Bo jagody leśne mamy bardzo daleko,więc nie nazbieram dzieciom na pierogi.Chciałam spróbować,czy takie będą dobre.
Ile lat mają Twoje krzaki i jakiej są wielkości?
U mnie też susza.Trochę podlewałam,ale nie tyle na pewno,ile potrzebują.

Zapraszam na truskawki.Nowa 'plantacja',ale duuużo już owoców ;:138 .Dorotko-szarotko,jeszcza raz dziękuję za sadzonki.Do końca życia plantacji będę Ci wdzięczna.I będę wychwalać na każdym Odpuście ;:180
Obrazek

Obrazek

Obrazek
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu to są truskawki z tych malutkich sadzoneczek? wprost nie do wiary.
Bardzo ładna ostróżka, u mnie kwitną niebieskie z białym i czarnym oczkiem oraz malutka biała z czarnym oczkiem.
Cielątka już nie ma. :(
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiula17 pisze:Na powojniki czekaj nawet 2 lata one długo kiełkują; zaznacz miejsce gdzie je wysiewasz.
Jeżówki od Ciebie mają wszystkie pączki, ciekawe czy będą takie jak mi słałaś czy wszystkie różowe. ; choć nazw i tak juz nie pamiętam.
Jolu dzień dziecka też widzę miałaś ; a czołg jak zobaczyłam miałam ciarki.
Kasiu,miejsce niby zaznaczone.Ale kto wie,czy nie wypieliłam tych klematisów ...
Dzień.D. dla wszystkich.W końcu każdy jest dzieckiem.
Jeżówki dostałam,więc sama nie wiem jak zakwitną.U mnie chyba jedna ma pączka ;:131

Sianowanie w pełni.Chłopcy obracają kulę...
Obrazek
Kula na owijarce.
Obrazek
TerDob pisze:Jolu piękne zakupy zrobiłaś ; ja też tak mam że gdzie zobaczę klematisy to kupuję.
Kolkwicja tak ma że się gałązki pokładają ale pięknie kwitnie - cała osypana kwiatem ;
Hosty - trzech pierwszych chyba nie mam ale może na spokojnie zimą będziemy oglądać i wybierać.
Jagody już zbierasz ?
Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę.
Klematisy w rozsądnej cenie,to jak nie kupic.Choć sadzić nie ma gdzie i gnieżdżą się ciągle w doniczkach.Ale już niedługo.
Czy mi się wydawało,czy kolkwicja pachnie?już robię sadzonki.Moja mało kwiatuszków i malutkie.Zabiedzona w tej doniczce,choć krzak spory.
Hosty-pewnie że na wiosnę.Mam też dla Ciebie różę która mi się wysiała.A chciałaś.Taka 'dzika' o ciemnych listkach i różowych z oczkiem kwiatach.Pustych.Jeszcze nie kwitnie,to fotki nie dam.
Jagoda-to kamczacka.Już zjedzona,bo plon malutki.Mnie smak odpowiada,choć mogła być bardziej słodka.Myślę by dosadzić więcej.Tylko nie wiem jak duża może urosnąć.
Dziękuję za życzenia.a Tobie miłego tygodnia i deszczu.

Pustynnik jest oblekany przez takie owady.Chodzę i strząsam...
Obrazek

A dwa inne(z jednego korzenia),okazały się żółte,jak chciałam.Huuura.
Obrazek

Piszę na raty,bo mi się laptop wyłączył przedtem i już myślałam,że zginęło wszystko.
Dorota -truskawek aż na grubo ;:138 .Wiadomo-to pojedyncze krzaczki i sporo posadzonych.Ale grona mają duże i prawie na wszystkich są owoce.Kilka trzeba odsadzić.Młode pędy zawijam i wsadzam do dziurek obok sadzonek.żeby się ukorzeniły i powiększyły sadzonki.A teściowa też będzie sadzić już nowe w tym roku,to może tez będzie chciała.A na włókninie,to bez korzeni by były.
Ostóżka z kupnych nasion.Zebrać Ci?
Szkoda straty.Współczuję ;:196

Paprocie od Szulca
Obrazek

Obrazek

Coś namieszałam.Poprawiam,chyba już powinno być ok.
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AloesIk pisze::wit
Coś się kończy,coś się zaczyna .I co teraz?studia?praca?
Pewnie że fajnie się wraca.Tym bardziej jeśli są ''starzy'' znajomi.Zaglądaj
Własnie to jest chyba problem , że nie wiem co mam ze sobą zrobić.

Jejuuu, jakie zakupy . Zaszalałaś ; Jagody wyglądają smakowicie :
Kibicuję Clematisowi
Lepiej nie ''odpoczywaj'' tylko z marszu ucz się dalej,lub szukaj pracy.Albo i jedno i drugie :wink: .Jak posiedzisz w domu,to Ci się nic nie będzie chciało.Rozleniwisz się ;:224

Zakupy w rozsądnej cenie.Czegóż chcieć więcej?

Szałwia omszona blado różowa i nowy u mnie -penstremon
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AloesIk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 16:49
Kontakt:

Post »

Ooj wiem, że mogę się strasznie rozleniwić . Od kilku dni nawet myślę o kontynuowaniu nauki , tylko jest małe ale... Matematyka słabo poszła, czekam na wyniki ;:14
Paprocie wyszukane :uszy U mnie piwonie ładnie zaczęły kwitnąć, ale po dwudniowych deszczach , została taka lipa, jeszcze chyba jest parę kwiatuszków :wink: Zazdroszczę truskawek , ja zastanawiam się nad likwidacją swoich , coś marnie im u mnie . Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”