Blues w kaktusach 2 - onectica na bis
- brombiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Blues w kaktusach 2 - onectica na bis
Piękne porównania postępów...widać dobrze im 

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Bardzo lubię takie porównania. Maluchy ekspresowo u Ciebie podrosły. Aż się wierzyć nie chce. Ciekawe od czego to zależy? U mnie większość maleństw, nie tylko sprzed roku, ale nawet 2 lat, nie różni się rozmiarem. Coś chyba robię nie tak. Nawozisz siewki?
To poparzenia. W sumie to ta po prawej wygląda nieźle, przyrumieniła się tylko, natomiast tą po lewej przypaliło konkretnie.
W najbliższych dniach ma być słonecznie i gorąco, więc radziłbym tę roślinę przycieniować gazą czy czymś takim by oparzenia nie pogłębiały się. Może się wyliże, czego jej i Tobie życzę.
Mi też jedną taką roślinę 1,5cm średnicy zjarało na biało w ubiegłym tygodniu jak były upały, ale myślę że z tego wyjdzie.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agnieszka, Magda, Harvi - fajnie, że zajrzeliście, choć tu tylko na zielono ostatnio
Ze 2 mi wypadły całkiem, jedna nadal jest jaka była (nie mam pojęcia o co jej chodzi. Żyje).
Nawozu dostają tyle, co nic. Skoro dostały nowe podłoże, to tym bardziej im się nie należy. Jedyne co, to ciut więcej podlewam, niż wcześniej. Może w tym tkwi tajemnica. To jedyne lobivie, jakie mam, więc jeszcze nie wiem, jak się zachowują i co lubia w praktyce.
Na jednej na przykład (trzecie zdjęcie) zrobiło mi się coś dziwnego - czapeczka taka. Tez nie wiem, o co chodzi.
Skoro przeżyły już dwie zimy jak dorosłe i słońce latem, to mam nadzieję, że się utrzymają.
a propos słońca - dzięki Harvi za podpowiedź, uspokoiłeś mnie
Bo najbardziej się boję zarazy, która by się miała roznieść po innych.

Ekspresowo?? Dwa lata im to zajęło! W ciągu pierwszego roku (od późnego lata 2013 do tej fotki czerwcowej '14) ich wygląd się praktycznie nie zmienił. Poszukam tej fotki z 2013, to sama zobaczysz.sokolica pisze:Maluchy ekspresowo u Ciebie podrosły. Aż się wierzyć nie chce.
Ze 2 mi wypadły całkiem, jedna nadal jest jaka była (nie mam pojęcia o co jej chodzi. Żyje).
Nawozu dostają tyle, co nic. Skoro dostały nowe podłoże, to tym bardziej im się nie należy. Jedyne co, to ciut więcej podlewam, niż wcześniej. Może w tym tkwi tajemnica. To jedyne lobivie, jakie mam, więc jeszcze nie wiem, jak się zachowują i co lubia w praktyce.
Na jednej na przykład (trzecie zdjęcie) zrobiło mi się coś dziwnego - czapeczka taka. Tez nie wiem, o co chodzi.
Skoro przeżyły już dwie zimy jak dorosłe i słońce latem, to mam nadzieję, że się utrzymają.
a propos słońca - dzięki Harvi za podpowiedź, uspokoiłeś mnie

- mrooofka
- 1000p
- Od: 4 paź 2014, o 20:37
Mnie to się przyrost Lofki podoba... taki "konkret" kaktuch się zrobił 

- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Miałem pisać, że znowu jakieś dziwne kaktusy, ale w końcu pojawił się jedyny słuszny rodzaj
. I, Kierowniczko, Królowo Złociuteńka, nazwy podać naprawdę nie zaszkodzi. Ja wiem, że na pierwszy rzut oka widać, co to za gatunki+varietki, ale nie każdy widzi
.
Czapeczka, jak ją nazwałaś, to prawdopodobnie efekt jakiegoś uszkodzenia, zwłaszcza że wokół widać takie coś jakby uszkodzenie. Tak na moje oko.

Czapeczka, jak ją nazwałaś, to prawdopodobnie efekt jakiegoś uszkodzenia, zwłaszcza że wokół widać takie coś jakby uszkodzenie. Tak na moje oko.
Pozdrawiam, Aleksander
- onectica
Ooooo! I tak mi właśnie mów!!
Niech będzie, dorzucę te nazwy, ale jutro. Jutro 

Gymnocalycium quehlianum i Diplocjata 

- moritius
Typowe, kobita to łasa na komplementy i inne takieonectica pisze:Ooooo! I tak mi właśnie mów!!

To "jutro" to chyba bardzo rozciągliwy terminNiech będzie, dorzucę te nazwy, ale jutro. Jutro

Pozdrawiam, Aleksander
- onectica
No ba! Natura tak to wymyśliła, to co poradziszmoritius pisze:Typowe, kobita to łasa na komplementy i inne takieonectica pisze:Ooooo! I tak mi właśnie mów!!

a to zależy, bo jak spojrzeć na to bardziej filozoficznie, tooo (...)To "jutro" to chyba bardzo rozciągliwy terminNiech będzie, dorzucę te nazwy, ale jutro. Jutro.

I się już nie czepiaj - dodałam, może troszkę później, niż zaraz, ale za to, jak porządnie!

Zuza - dzięki

W ostatnim czasie:
Gymnocalycium riojense ssp. kozelskyanum - Henryku, pozdrawiamy!

niezawodny Astrophytum myriostigma v.quadricostatum

i na zielono - haworcja

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Gymnocalycium riojense ssp. kozelskyanum - tego Ci mogę pozazdrościć, bo śliczny jest. A jeszcze od Henryka, to wartość podwójna 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Wszystkie ładne ale to Gymnocalycium riojense ssp. kozelskyanum (nie wiedzieć czemu) najbardziej mi się podoba. 

- moritius
Fakt, bardzo ślicznie podpisane. Większość oczywiście poznałem bez tego
.
Z ostatnich, astro jest naprawdę fajne
.

Z ostatnich, astro jest naprawdę fajne

Pozdrawiam, Aleksander
- onectica
U mnie aktualnie oprócz kwiatków i pąków są pąki specjalnego nadzoru
Fotki z wczoraj, jak jest dzisiaj będę widziała trochę bardziej potem
Huernia schneideriana (dopiero na zdjęciu zauważyłam, że jest więcej niż jeden pąk, no bo to raczej nie kolejne odrosty)
Diplocyatha po raz drugi i inna Huernia, nie wiem jaka dokładnie, ale mocno zaawansowana, już na wypęknięciu.

I takie coś wypatrzyłam na jednej koryfancie, ale to chyba nie jest pąk?

To na pocieszenie dla Żanety - dwie mammillarie - jedna zaczęła, druga kompletnie nic

I jeszcze rzut oka na strażnika inspektu
Zasiał się akurat tam, żeby słońce zasłaniać! A że żal wywalić, robi za parawan dla tych wrażliwszych, albo tych, co się za mocno zaczęły opalać.

Fotki z wczoraj, jak jest dzisiaj będę widziała trochę bardziej potem
Huernia schneideriana (dopiero na zdjęciu zauważyłam, że jest więcej niż jeden pąk, no bo to raczej nie kolejne odrosty)
Diplocyatha po raz drugi i inna Huernia, nie wiem jaka dokładnie, ale mocno zaawansowana, już na wypęknięciu.

I takie coś wypatrzyłam na jednej koryfancie, ale to chyba nie jest pąk?

To na pocieszenie dla Żanety - dwie mammillarie - jedna zaczęła, druga kompletnie nic

I jeszcze rzut oka na strażnika inspektu

- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
No to troszkę masz tych pąków...na koryfancie wg mnie to pąk, ale co ja tam wiem...poczekamy zobaczymy, a strażnika masz niezłego