Zielone pokoje, Ibrakadabra i 100 róż, cz.5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielone pokoje, Ibrakadabra i 100 róż, cz.5.

Post »

:wit kontynuuję...

Cześć, Gajowa, zapisuj, zapisuj, w tym roku, gdyby nie te lilie, nie byłoby na czym oka w I połowie lipca zawiesić. Róże przekwitły, liliowce niezbyt dopisały, więc lilie miały szansę na swoje prawdziwe pięć minut, bo po pięciu minutach już było po liliach ;:222.

Obrazek

Pel
;:oj. ale komplementy, rany kota! To już nie owad, ale róża Ci się należy ;:306.
Laurent Cabrol.

Obrazek

Dobrze się pomądrzyłaś, Krysiu ;:333. Hortulus też idealny nie jest. Jest to założenie wybitnie komercyjne, zdeptane przez tabuny ludzi, którzy (założę się) w większości nawet nie mają pewnie swoich ogrodów. Oprowadzają ich przewodnicy, beznamiętnie opowiadający o poszczególnych częściach ogrodu. Sądzę, że dla odwiedzających liczy się ogólne wrażenie. Nie zauważyłam nikogo, kto interesowałby się konkretnymi roślinami, a już najmniej odmianami róż ;:306.
Ale biznes kwitnie, bilety idą jak woda, w sklepiku z gadżetami aż furczy, w knajpce też.
Zobaczyć należy, szczególnie, że w naszym regionie zbyt wielu takich miejsc nie ma, ale kochać można tylko nasze ogródki, po których oprowadzamy gości pełne emocji i opowiadamy o każdej roślinie z wielkim uczuciem.

Gospel

Obrazek

Ewo
, podejrzewasz Prosiaczka o ojcostwo? A te kocionki za nic do niego nie podobne ;:306.
A tak nawiasem, jeśli nie poddasz swoich kotów stosownym zabiegom, niebawem będziesz miała kocią farmę ;:306.
Swoją drogą, na wsi kaszubskiej pojawiło się trzech krewniaków Prosiaczka. Dwa rude i jeden szary.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzięki wszystkim za wizytę ;:180. W podzięce bukiecik.

Obrazek

Dobrej nocy, a może i "Snu nocy letniej"? - Jagi
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jagódko faktycznie lilie bardzo szybko w tym sezonie przemijają.... U mnie kwitnie już ostatnia kępa i jakieś pojedyncze niedobitki. Zawsze, jeszcze po połowie sierpnia zdobiły..... liliowców też końcówka..... codziennie chodzę i wycinam kolejne przekwitnięte odmiany. Teraz nastał czas hortensji i floksów. Fajna jest ta zmienność, ogród niby ten sam, a co chwilę inny ;:167
Owadzio-kocio-kwiatowe widoki bardzo ciekawe, pięknych miałaś modeli.
Serdecznie pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagódko - witam po długiej przerwie i po nadrobieniu przeszło 10-cio stronicowych zaległości :wit
Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to że przez cztery tygodnie miałam na działce moje kochane i najgrzeczniejsze na świecie wnuczki. Pomimo to padnięta jestem niesamowicie...Matka Natura mądrze to urządziła darząc potomstwem młodych ludzi....
Ale teraz już jestem wolna :tan i przypominam o zaproszeniu - organizujcie się dziewczyny a ja ruszam w moje nieco przywiędnięte i mocno zachwaszczone rabatki :lol:
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Lubię oglądać Twoje pokoje, są piękne, ale...oglądać Twoje koty jeszcze większa przyjemność. :wit
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Ależ to maleńkie kocię jest śliczne ;:167
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jagi!

Ciekawe które "kocię" Kahimek ma na myśli, bo wszystkie są piękne. Podejrzewam jednak, że to szare...

Skoro o zwierzętach, to dodam coś do kolekcji.
Ruszyłam się dziś rowerem poza swoje obejście i napotkałam krowy. Oto jedna z nich.

Obrazek

A dla Ciebie coś ze świata roślin - chyba Ci się spodoba.

Obrazek

Kaszubskie Księstwo jeszcze nigdy nie wyglądało tak pięknie ;:oj .
No, zakochać się można!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit pozdrowienia z gorącego wschodu szkoda że nie odwiedziłaś moje strony. :)
Dobrze że zajrzałam, dziękuję to już wiem jakie lilijki miałam Big Brother , Delfini, tylko moje to biedne były bo musiały przedzierać się przez chwasty a że to weteranki to dały sobie radę.
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witam Was usmażona na skwarek!
Poddaję się, wczoraj wylałam na ogród 2 metry sześcienne wody, wykończyłam dwie złączki, a część węża pękła wzdłuż od gorąca. Takie podlewanie właściwie należałoby powtarzać codziennie :evil:. Po prostu koszmar! Na skutek tej suszy zmieniam koncepcję, dotyczącą płotu od strony krawca. Pal licho skalniak, roślinki przemieszczę gdzie indziej, a tę stronę muszę obsadzić krzewami i drzewkami, żeby stworzyły choć trochę cienia w salonie. I tak się kończy uchwała, że nic więcej kupować nie będę ;:306.

W piątek odwiedziłam Krysię Ignis i po raz kolejny zadziwiłam się, jak różne mamy koncepcje ogrodów, różnym roślinom oddajemy prymat, a nawet do jakiego stopnia różne róże nam się podobają. Ogród Krysi mieści się w przepięknym miejscu, którego istnienia nawet się nie domyślałam. Otoczony jest wielkimi drzewami i perfekcyjnie przyciętymi żywopłotami, a królują w nim iglaki.
Ot, taki np. strażnik ogrodu (ktoś sugerował Krysi, żeby mu łapy poucinać ;:302).

Obrazek

Wszechobecne iglaki, którym Krysia (nadludzkim wysiłkiem) misternie podcięła spódniczki i ujawniła zgrabne nóżki.

Obrazek

Na reprezentacyjnej rabacie kwitną róże i liliowce, które na prośbę Krysi grzecznie zachowały kwiaty do mojej wizyty.

Obrazek

Bardzo ciekawy podwójny żywopłot z czerwoną falbanką.

Obrazek

Rabata różano - liliowo -lawendowa przed wspaniale przyciętym szpalerem tui Brabant.

Obrazek

I rewelacyjny domek Baby Jagi ;:333, coś dla mnie! A za nim prawdziwa, profesjonalna kuchnia ogrodnika z racjonalnie zagospodarowanych kompostownikiem.

Obrazek

A tak u Krysi aktualnie kwitnie Eden Rose. Pozazdrościć!

Obrazek

Wszystko w tym ogrodzie jest bujne, wielkie, gęste i wspaniałe. Gliniaste podłoże - klucz do sukcesów ogrodniczych.
Dziękując Krysi za cudowne spotkanie, pyszny poczęstunek i bardzo twórczą rozmowę, życzę szybkiego zrzucenia kajdan pracy zawodowej i zanurzenia się po uszy w tej pięknej zieloności.

Ech, Agness, jak Wam dobrze, że od czasu do czasu pada deszcz. Wtedy nawet wycinanie przekwitłych kwiatów tak nie boli, jak patrzenie na rośliny, które skwar na moich oczach zamienia w suche bukiety ;:145. Twój ogród taki soczysty, kipiący kolorami - mój zamiera...
Nawet moja sąsiadka, pani Porządnicka powiedziała, że nasze ogrody latem są brzydkie...
Obiekty kocie chowają się po krzakach przed upałem, za to owady gromadnie pchają się przed obiektyw, ponieważ są wszędzie.

Obrazek

Witaj, Marysiu, zakopana w kaszubskich czeluściach :wit. Wnuczęta są cudowne, tęskni się za nimi bardzo, ale potrafią też człowieka wykończyć. Wiem coś o tym. Gratuluję więc i spędzonego z nimi czasu, i ... odzyskania wolności ;:306. Musisz mieć trochę czasu, żeby się z ogródkiem połapać, a my w tym czasie zorganizujemy wycieczkę do Ciebie. Tymczasem ;:196.

Obrazek

Pepsi, witaj! Ja tam lubię u Ciebie wszystko: i kwiaty, i warzywka, i piesiorki ;:167.
No i Ciebie, bo zawsze to, co piszesz, ma i formę i treść ;:215.

Obrazek

Obrazek

No to jeszcze jedno urocze wiejskie kocię, Kahimku.
PS. Jak tam wrażenia z eleganckiego dalekiego świata...

Obrazek

Obrazek

Dzięki, Lisico, za takie widoki ;:180. Krowy już tak rzadko się widuje... A żal.
Ale widok z Otomina pewnie Twoją krowę przebije...

Obrazek

A propos kłosowca - giganta, jak na tych piekielnych Kaszubach wszystko rośnie, a mówią, że to taka jałowa kraina :shock:. Kłosowiec ;:170.
A to moja dolarowa po przekwitnięciu róż i ujarzmieniu kocimiętek.

Obrazek

Misiu ;:196, żebyś wiedziała, jak mnie ciągnie w Twoje strony ;:224. Najlepsze wakacje spędziłam w Kazimierzu nad Wisłą, a i Lublin ciągle jest w moim sercu. Niestety, mój stryj - piłsudczyk dołączył do swoich poległych towarzyszy broni :cry:.
Poleciałam zobaczyć Twoje lilie i utknęłam w gęstwinie roślin na Twojej skarpie ;:oj.

Obrazek

Wszystkim, którzy słoneczny upał kochają i tym, którzy są już nim zmęczeni - ;:196.

Obrazek

Obrazek

Jeszcze raz podleję tę moją pustynię i uciekam na Kaszuby. Niech się dzieje, co chce!
Pozdrawiam - Jagi
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Myślałam o Tobie, jadąc, a raczej pędząc, przez Gdańsk i Gdynię :D Może następnym razem uda mi się zobaczyć zielone pokoje :roll: Oby :D Wytchnienia na Kaszubach ;:196
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jagodko u mnie też sucho i roślinki od razu jak suszki wyglądają. Niby pada co parę dni, ale woda nim wsiąknie to wyparuje tworząc chwilową saunę w ogrodzie.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Jagódko ;:196 bardzo mi było miło, że mnie odwiedziłaś.
Mam nadzieję, że teraz, kiedy już drogę do siebie znamy, chętniej i częściej będziemy mogły się odwiedzać.
Dziękuję za życzenia odnośnie pracy zawodowej, tym bardziej, że już wkrótce mają wielką szansę się spełnić. :lol:
Miłego relaksu na Kaszubach . :wit
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Fajny pomysł z podcięciem tui i wyeksponowaniem jej zgrabnych nóżek. Już wiem, co zrobię mojej jednej takiej, co nosi za długą spódniczkę i nie pozwala, aby w jej sąsiedztwie za dużo innych piękności porosło. Myślę, że hosty fajnie by wyglądały w takiej kompozycji. ;:136
Machałam Ci Jagoda w sobotę. Jechałam do Gdańska. :wit
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit
Witaj Jagi !
Poczytuję i podglądam Twoje Zielone pokoje na bieżąco, ale na wpisy już nie starcza pary... Ten upał wykańcza u mnie wszelką lotniejszą myśl, czego w Twoich wpisach zupełnie nie zauważam. Jak zwykle błyszczą werwą i humorem ;:180

Kochana coś mgliście wspominasz o płowych trawnikach i zmęczonych roślinkach, jednak na zdjęciach pokazujesz nieustająco kolorowe, pełne zieleni rabaty ! Życzę Ci, by w tak dobrej kondycji dotrwały do lepszych, korzystniejszych pogodowo czasów ;:173
Dolarowa zachwyca bujnym kwitnieniem - to bardzo udana aranżacja ;:215 I w sumie chyba niezbyt kłopotliwa, prawda ?
Pozdrawiam, przesyłając życzenia owocnego odpoczynku na Kaszubach.

PS. A może kiedyś, gdy zapragniesz powtórzyć te najlepsze w życiu wakacje, w drodze do Kazimierza nad Wisłą, wdepniesz choć na parę godzin w moje stepowe progi ???
To dopiero była by nie lada jaka niespodzianka :heja
W dodatku zupełnie po drodze ... ;:224
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Witam serdecznie ;:180 - w pochmurny dzień , po wczorajszej ulewie i burzy :wit . Powiem Ci Jagodo Pomorska , że upały mnie wykończą , ale i bez słońca żyć nie sposób . Dla mnie słońce jest czymś , co trudno nazwać - rozświetla nie tylko wszystko dookoła , ale i duszę człowieka . Wobec tego niech już świeci , ale nie praży ...wiaterek w parze z nim jak najbardziej . Natomiast na suszę nie narzekam , ale na ślimaki - co w rzeczy samej jest upierdliwe do tego stopnia , że robi mi się - już na samą myśl - niedobrze . Wczoraj - kolejne łowy - dosłownie - hosty ( przysmak obślizgłych ) oblepione tym tałatajstwem , chociaż zauważyłam , że nie wszystkie im podchodzą . Gustują bardziej w tych delikatnych , o soczystych kolorach - ale i próbują pancernych , o twardych , karbowanych i olbrzymich liściach .
U Ciebie niezmiennie i piękna polszczyzna , z dozą humoru ( czyta się jak dobrą książkę - chłonąc każde wysmakowane słowo , a ja uwielbiam czytać ) i mimo suszy - wciąż kuszące salony .
Pozdrawiam :wit ...umęczona nie tylko upałami ...Małopolska ;:196
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Śliczny rudzielec ;:167
Ogród zapiera dech ... Przebywanie w tylu odcieniach zieleni musi przynosić wspaniałe ukojenie :wink:

Daleki świat okazał się piękniejszy niż obiecała Pani w biurze podróży :lol: Madera, nazywana pływającym ogrodem, jest spełnieniem marzeń każdego ogrodnika ;:167 Wieczny okres wegetacyjny i klimat subtropikalny tworzą tam raj dla roślin, tropikalnych ptaków i turystów :;230

Polecam wszystkim roślinkofilom wycieczkę na Maderę ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”