Marpy kwiatki wiosenno-letnie ...CD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Marpy kwiatki wiosenno-letnie ...CD

Post »

Witaj Maryniu. :wit
Zimne letnie popołudnie, pogoda nas jakoś nie rozpieszcza .
Dobrze, że popadało, ale od razu w pakiecie zimno dostaliśmy.
Cudna fotka z czerwonymi makami, jak ja je uwielbiam, nawet te dzikie na polach, takie patriotyczne .
Pięknie Ci kwitną ostróżki. ;:108
Róża Nostalgia tak mną zawładnęła, że w ubiegłym roku kupiłam od razu dwie i chociaż maluszki, ale kwitną. :)
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Maryniu,ogród zawalony pięknymi kwiatami,czerwone róże uwielbiam to może być ich najwięcej,zresztą wszystkie uwielbiam,i lubię dużo kwiatów tak jak jest u Ciebie,czy odnalazłaś już ślazownik :uszy ,pozdrawiam i buziaczki posyłam ;:196 i znowu przyjdę ,bo mi się podoba ;:65
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek

Aniu za takie miłe dla mnie słowa serdeczności ślę! ;:196
Róże zmieścisz z pewnością, przecież taki masz ogród duży a lilie i ja mam wśród róż tylko że moje mobilne w doniczkach i przenoszę je w miarę potrzeb .Dlatego większość niezbyt okazała i w pojed.ilościach no ale coś za coś :? ...wszystkiego mieć nie można ...klasyczne już powiedzonko ale jakże prawdziwe ! Z życia wzięte ! :)

moich różności różanych i nie tylko po troszku ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
RU
Obrazek

Stasiu moje róże wyjątkowe ?? Żartujesz sobie chyba , może na zdjęciach Ci się podobają... nasze Koleżanki "zaróżyczkowane" nie chcę użyć bardziej popularnego tutaj słowa,żeby nikogo nie urazić ! :) brylują ze swoimi odmianami , którym takim "znajczyniom" jak ja nic nie mówią...czarna magia..A dla mnie wiele róż jest tak podobnych ,że jakoś nie robi mi różnicy ... byle zdrowe były a takie na szczęście w większości są moje ...Czytam o chorobach...opryskach ..ja zrobiłam raz oprysk na mszyce bo się pokazały na różnych roślinach a sąsiadce został środek owadobójczy rozrobiony więc skorzystałam ;:131 profilaktycznie i różom się dostało... Na szczęście chorób grzybowych nie mam poza może pojedynczymi przypadkami to obrywam po kilka listków i na razie wystarcza...chemii nie stosuję u siebie ani na trawniki ani na ścieżki ;:185 ...mój ogród chroni się sam ...na szczęście! Od lat broniłam się zawsze przed chemią na działce poza oczywiście koniecznymi przypadkami .Ale pracy mam niewątpliwie więcej ...ręcznej ... ;:306
Białego wiesiołka nie widziałaś ? Pokazuję go od pewnego czasu bo go lubię a on kwitnie już dość długo ... W takiej ilości zdjęć jakie pokazuję , większość roślin przemyka niepostrzeżenie...Nie sądzę,żeby ktoś je studiował dokładnie...Ludzie szukają inspiracji , czegoś do..." zgapienia" lub jakiś okazji :oops: ...a tego u mnie brak bo jak sama wiesz ROD nie dorówna prawdziwym ogrodom...
Stasiu hosta to olbrzymka Krossa Splendour moja ulubienica bo prezentuje się świetnie ...okrojona i tak bo 2 tygodnie temu musiałam ją wykopać i po kawałku obdzielić moich działkowych gości,którym też się spodobała.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tajko dziękuję za odwiedziny!U mnie wczorajszy dzień był nawet ciepły ale popołudnie było deszczowe ..więc plener odpadał..Dzisiaj mam nadzieję,że padać nie będzie i coś można będzie zrobić ale póki co się chmurzy... ;:131
Maczki mi w tym roku dopisały i miałam wiele siewek wiosną chociaż po przekwitnieniu je wyrywam. :)
Ostróżki mam rzeczywiście udane w każdym kolorze po jednej i wystarczy mi bo wszelki nadmiar w takim ogródeczku jak mój jest nie wskazany ... Inna sprawa jest w dużych ogrodach gdzie poszaleć można jak tylko ktoś chce . :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marto ślazownika nie szukałam jak się pokaże to go przeoczyć nie można bo to okazała roślina ! :) Faktem jest,że na tej rabacie sadziłam jesienią i wiosną nowe róże i miejsce oczyszczałam z niektórych roślin. Tak sobie wyczyściłam tę rabatę z krwawnika kichawca,który się szarogęsił w nadmiarze i już myślałam,że po nim ale dopiero pojedyncze badylki się pokazały ale on sobie poradzi . Mam nadzieję,że ze ślazówką też tak będzie albo pokaże się gdzie indziej...bo na dobrą sprawę ona sama do mnie przyszła..nigdy jej nie sadziłam!
Dziękuję za wizytę, zapraszam jeszcze ! ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Właśnie zaczęło padać! ;:47

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A u mnie cały czas się chmurzy. Dziś może sobie padać do woli, długo będę w pracy 8-)
Pogoda czerwcowa w ogóle zapowiada się marnie-mają być chłodne noce. To kiedy będą ciepłe, skoro nie tak długo Anki (Od Anki zimne wieczory i ranki)? A ja mam pomidory w gruncie :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu róże masz naprawdę piękne. ;:138
Widzę, że powojnik Jackmani tak obficie kwitnie, mój kwitł podobnie przez lata, dopóki świerk go nie zasłonił od dostępu słońca.
Ma zaledwie kilka kwiatów na czubku, ale już nie mam gdzie przesadzić .Ładnie wyglądają czosnki takie rozwichrzone hair chyba, czy jakoś tak, a ja ich jeszcze nigdy w sprzedaży nie spotkałam .
Masz tak dużo roślin, że trudno uwierzyć, że ogród nie duży.
Miłego wieczoru. :wit
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu , Tereniu dzięki za miłe odwiedziny ! ;:196

sorbecika Wam zaserwuję

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
miniaturowe cynie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wpadły mi w oko zestawienia bieli z żółtym :D Bardzo mi się podoba to sąsiedztwo kolorów.
Dzisiejszy dzień spisany na straty, bo od 7.30 do 18 byłam w pracy. Nie fizycznej przecież, a oczy same mi się zamykają i na pewno nic już dziś nie zrobię :?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu jak zawsze piękne kwiaty wstawiłaś, których połowy nie znam. ;:108
Powiedz proszę, jeśli możesz takie niebieskie kwiatki pod zdjęciem z różą Queen Elizabeth, a także ciekawa jestem nazwy tego białego kwiatu na przedostatniej fotce . :)
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Maryniu,pospacerowałam i mogę iść spać ,bardzo jestem śpiąca ,a w ogrodzie nic dzisiaj nie zrobiłam tak jakoś wyszło,pojechałam do szkółki i kupiłam sobie hortensje i inne różności i spacerowałam po szkółce 3 godziny ,jak przyjechałam to mój mąż powiedział,, ,że mnie chyba uprowadzili ;:306 ,oni nie rozumieją co można robić w szkółce 3 godzimy,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu witam! :D Jakoś tak się plecie w tym moim grajdołku , że samoistnie powstają połączenia , nad którymi nie muszę" kombinować"...a wypadają nieźle , podobają się i znajdują naśladowców...! Pamiętasz "mojego" kichawca czy czarnuszkę w różach ??? W następnych sezonach królowały te połączenia tu i ówdzie... :) Do znudzenia !Sama z nich zrezygnowałam tak mi się opatrzyły!Teraz kolej na marunę nieżle jej także w różach a i jak mówisz w żółciach ... mnie też się podoba i jestem zadowolona ...maruna a także białe dzwonki samosiejki w tym roku u mnie brylują na wszystkich rabatach ... :)
Wczorajszy dzień spędziłam na wyjeździe z wizytą w 2 innych podmiejskich zaprzyjaźnionych ogrodach ..cudownie było ! Nabrałam na oczy innych niż moje codzienne , wstrzymujące oddech obrazy roślinami malowane! ;:oj Jak ludzie potrafią mieć cudnie w ogrodach ...Zwyczajnie , bez udziwnień , zbędnych gadżetów i zadęcia ...Bez trotuarów,żwirów,obwódek i zbędnych kamieni choć i one dyskretnie wkomponowane spotkać można ... Przemawiają wstęgi barwnych roślin :shock: i stonowane nasadzenia gustownie dobrane ze smakiem przenikające się wzajemnie i stanowiące nie podzieloną na rabaty jedną całość po obu stronach szerokiej trawnikowej alei ...Prosto, skromnie ale niezwykle urokliwie ...Nadal jestem pod wrażeniem choć nie był to mój pierwszy raz w tym ogrodzie ! :D
Uwielbiam takie wyprawy choć nie często mi się to zdarza ale kilka w sezonie zaliczam ! :D

Wracam jednak do swojego grajdołka

maczek się ulokował w towarzystwie liliowca , mnie się podoba
Obrazek

Obrazek

Obrazek

wiatr wywrócił mi ostróżki w objęcia róży
Obrazek

Obrazek
sympathie
Obrazek

Obrazek

Obrazek
będą śliweczki
Obrazek

Tajko gdzie tam nie znasz połowy moich roślin ;:oj ... ja zauważam u Ciebie wszystkie forumowe " hity" :) Możesz najwyżej nie rozpoznać na niezbyt udanych fotkach ;:108
Te , o które pytasz to głowienka i wielosił ... ;:173 Miło mi,że zajrzałaś , dziękuję! ;:180

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

MartusiuTy jak zwykle wieczorową porą , miło mi , że mimo zmęczenia po całym dniu i do mnie wdepniesz ;:196
Z tymi szkółkami to znam to , znam ale już coraz rzadziej w nich bywam,żeby się nie poddawać pokusom bo już mi praktycznie niczego nie potrzeba ... Grajdołek wypełniony roślinami i już ciężko cokolwiek zmieścić .Ograniczam się tylko do spontanicznych zakupów ,których uniknąć nie sposób! Ten nałóg jak "złapie" to żaden odwyk nie pomoże...on wraca jak bumerang!Ale jaki miły i nie taki znowu groźny !

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wszystkie moje olbrzymki po lifftingu , wycięłam dolne liście one nie odczują a ja zyskuję miejsce lub możliwość lepszego manewrowania kosiarką!
Obrazek

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzeba było zrobić choć kilka poglądowych fotek z "obcego" ogrodu :D Uwielbiam podglądać, jak można zaplanować ogród.
Pada od rana. Nawet mi to odpowiada, bo mam mnóstwo do zrobienia w pracy, nie żal mi będzie siedzieć w domu, kiedy pogoda nieogrodowa. Podobno w weekend ma być ładnie-już się cieszę :D Ale w zasadzie za tydzień zaczyna się moja wolność i nie mogę się jej doczekać ;:65 Kiedy pomyślę, że każdy dzień od rana będę mogła spędzić w ogrodzie, od razu się uśmiecham :tan
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fotki zrobiłam ale tylko na użytek własny...całościowej foty nie zrobiłam bo tak byłam zaaferowana a fragmentaryczne ujęcia nie oddają tego co daje ogólny widok ... To trzeba widzieć na żywo a jeszcze widok podsycany zapachem , którego przekazać się nie da ... !

U mnie zapowiada się ładny dzień i najwyższa temp. :) a jutro załamanie pogody z deszczem i obniżeniem temperatury a rączki mnie świerzbią bo parę rzeczy nowych choć dość pospolitych do posadzenia mam !Tylko problem gdzie!!! ;:oj ;:oj pozostaje ale dam radę! :heja A w weekend w pobliskiej miejscowości targi -giełda ogrodniczo-sadownicza,które odbywają się 2 razy do roku i nie wypada nie być, przecież !!! :)
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wycieczki na giełdę zazdroszczę, na pewno coś Ci wpadnie w ręce :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Jak świecznice zakwitają to już środek lata ;:202
Zdjęcia dziurawca ;:215
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu po to się wybieram ..ale ja już wybredna jestem i nie łapię już roślin w biegu... :wink: no i większość prezentowanych na tych giełdach roślin już mam... :)
Marysiu - bardzo dziękuję! ;:196 świecznica wcześniejsza kwitnie a późniejsza z ciemnymi liśćmi jeszcze pąków nie zawiązała ..ale ją przesadzałam więc nie wiadomo co dalej pokaże...

dzisiejszych kadrów kilka...bo ogród się zmienia z dnia na dzień jak w kalejdoskopie...rośliny zakwitają i błyskawicznie przekwitają! szkoda...ale lato jeszcze przed nami więc radujmy się ?!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek