Ogród Andzi cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Ogród Andzi cz.3

Post »

Małgosiu ;:167 mam już przepis na miód z mniszka, przed chwilką przepisałam do zeszytu...na forum jest szybki odzew ;:215 ;:167 Oczko wodne to nie jest jedyny zbiornik wodny, jest jeszcze kastra budowlana wkopana w ziemię, wyścielana folią...obłożona kamieniami. Woda z tego zbiornika wykorzystywana jest do podlewania roślin w doniczkach, jest odstana i ciepła...po ubraniu dopełniana jest na bieżąco.

Mirko nalewek nie robię ;:185 Przepis na sok jest bardzo prosty...1kg przyrostów sosny wymieszać z 1 kg cukru...postawić na słonku na 1 miesiąc...po miesiącu przecedzić sok przez gazę do słoiczków. Ten przepis dostałam od Forumki, pisała że jest bardzo dobry ;:108
Lilie wodne raczej tak wyglądają, kolor nie jest przekłamany...może środek jest troszkę jaśniejszy. Fotografie bardzo trudno zrobić, kwiaty wychodzą rozmazane.

Aniu ;:3 przecież nie koniecznie musi być oczko wodne...trafiłam na fajną stronę, poszukam to zobaczysz...potrzebny jest okrągły pojemnik, może być kastra budowlana okrągła...niewielka fontanna, folia, kamienie i żwirek. Też chodzi mi po głowie coś takiego, efekt jest rewelacyjny. Kochana co do sprzątania to wpadłam na pomysł...jak zaczęły opadać liście z tulipanowca...nad oczkiem została rozciągnięta stara firanka, liście z łatwością dało się wyzbierać. Letnie fotki oczywiście będą, rewolucje ogrodowe też ;:306
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rewolucje ogrodowe-ooo to lubię :D
Co do oczka-mój tato miła jeszcze lepszy pomysł-po prostu wyciął wierzbę, która nad nim rosła i problem rozwiązał....szkoda, bo ślicznie nad wodą wyglądała. Niemniej dalej brodzi wyławiając resztki tataraku i lilii. Ryby nie zawsze zdążą wszystko oczyścić bo często trafiają na patelnię ;:204
Aniu z tą kastrą to fantastyczny pomysł. Myślałam o małym oczku z gotowej formy z włókna szklanego, ale to na razie zbyt duży dla mnie wydatek, a i wielkość taka nijaka-bo średnia. Ani to dobrze wyczyścić, ani wpuszczać tam ryby. A kastra super-ładnie można ją zamaskować kamieniami i rzeczywiście zbiornik na wodę idealny. Muszę poszukać okrągłej lub jajowatej. A masz jakąś fotkę? Jejku już się zapaliłam do tego pomysłu. Będę miała go w głowie. Może niekoniecznie do zrealizowania na ten rok, ale coś pokombinuję ;:138
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Piękne oczko, piękne rybki. A te lilie.. Cudo. Moje marzenie. Tak bym je chciała zaprosić do siebie. No ale moje głodomory nie pozwalają mi na to. Póki ich nie złapię i nie zjem to na lilie nie ma szans. Woda u mnie w zeszłym sezonie też bardzo zamulona była. Dawałam worek albo dwa wapna. Pomogło jedynie na kwitnienie chwastów wodnych.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu podam Ci na pw...gdzie widziałam jak to jest zrobione...szukałam tej strony ale na razie na nią nie trafiłam. Pamiętam że kastra była okrągła, wkopana w ziemię... wyłożona folią, folia wystawała na zewnątrz...dookoła obsypana była drobnym żwirkiem. W kastrze ustawiona była pompka fontanna, kamienie otoczaki włożone były do środka, wystawały niewiele ponad kastrę...brzegi delikatnie zamaskowane były kamieniami i żwirkiem. Wcale nie było widać że pompka fontanna jest w kastrze...woda spływała po kamieniach...wyglądała jak bijące z ziemi źródełko. Fajnie to wszystko wyglądało. Podam Ci link na pw...zobaczysz co jeszcze wynalazłam :heja
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu ;:167 w oczkach zalecają sadzić 1/3 roślin wodnych, można też wkładać w worku jutowym torf, który zakwasza wodę. Na początku jak powstało oczko...przyniosłam z nad stawiku od znajomej irysy wodne kwitnące na żółto, w kłączach zaplątały się ślimaki wodne...woda zrobiła się bardzo klarowna...w następnym roku folia była wymieniana, ślimaki zostały wyniesione poza obręb ogrodu. Woda teraz jest zielona...roślin też jest mało, woda się słabo oczyszcza. Ogród jest nie ogrodzony, żadnych wspomagaczy nie wstawię...długo by nie były, oczko jest za blisko drogi. Blisko domu tylko można jakieś ciurkadełko wykombinować.
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Aniu ;:196 -za fatygę szukania :) To mi dopiero dałaś do myślenia :) Widziałaś to oczko z opony ciągnika? Boskie jest. I jak zamaskowane kamieniami. Nawet kilka podobnych kamieni mam-w końcu całą budowę je zbierałam :D ...jejuśku. Toż to takie łatwe do zrobienia :))) Już chyba wiem na co przeznaczę urlop latem ;:306 Piotrek będzie majstrował balkon, a ja poszukam u sasiadów starej opony :)
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2013, o 09:02

Post »

Aniu,piękna lilia wodna i śliczny widok zimowy oczka wodnego ;:138 ale już niedługo zacznie wszystko odżywać idzie wiosna :wit
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

W sprawie obrazków plamistych napisałem w wątku Bartka.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu :wit zrobić takie oczko to nie jest duży problem, trzeba tylko wypoziomować kastrę lub oponę. Jeśli będzie wkopana krzywo, woda odsłoni od środka ściankę...taki widok denerwuje. Koszt nie jest wielki, folia, oponę można wysępić od sąsiada rolnika...tylko trzeba się szpadlem namachać żeby dół wykopać ;:306 ;:167 Najważniejsze są kamienie do zamaskowania ;:108

Zobacz kałużę z kastry budowlanej, umieszczone jest przy pniaku, dwie konewki wody 10 l można swobodnie nabrać.

Obrazek

Bartku ;:3 na wiosnę każdy czeka z niecierpliwością, oczko w tym roku zamarza i odmarza...rybek pływających do góry brzuszkiem nie widać...więc chyba mają się dobrze ;:172 Ech, wolę jednak wiosenne widoki oczka jak jest kolorowo ;:3

Janku ;:167 Ostatnio zaglądam tylko do kilku wątków, buszowałam w ogrodach na innym forum :oops: postaram się nadrobić i przeczytać ;:108
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Troszkę wiosny ;:167
Obrazek
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2013, o 09:02

Post »

Piękny narcyzik ! Od razu przypomniał mi się mój ogródek wiosną narcyze,krokusy,przebiśniegi... Czekam na wiosnę ;:3
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bartku :wit za kwiatami cebulkowymi zawsze się tęskni...to przecież jedne z pierwszych wiosennych kwiatów ;:3 Na jesieni zostały posadzone cebulice, tulipany, hiacynty...będzie na wiosnę kolorowo :heja

Dzisiaj jest wietrznie, śnieg też spadł...jest minimalna ochrona od mrozu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, a mnie prawie zasypały nowe opady. Już mam dość zimy :( Od rana odśnieżałam. Nie mogę patrzeć na łopaty od śniegu. Jedynie pociesza mnie myśl, że roślinki mają ciepło.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu ;:167 pogoda praktycznie bez zmian...śniegu na razie jest mało, nie trzeba odśnieżać. Teraz jest trochę czasu na przeglądanie ogrodów, przeglądam też ,,Stylowi''...trafiałam na recykling z łubianek po jakach, na samej górze wycina się prostokąt...do łubianki wsypuje się ziemię...mam zamiar posadzić cebulę na szczypiorek...trzy cebule swobodnie się zmieszczą. Trzeba tylko czymś całość ozdobić. Zakryć napisy,,świeże jaja" ;:7 ;:7 ;:224 :;230

Obrazek

Obrazek
JĘZYCZKA PRZEWALSKIEGO ,DRAGON WINGS '
Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu koniecznie"Zakryć napisy,,świeże jaja" ".. ;:306 .
Piękna ta lilia znasz jej nazwę - choć już jestem po zamówieniu lilii ale zawsze można choć jedną domówić. ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”