Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Ugotowałam dzisiaj na parze pierwszą Blue Ballet, do jutrzejszego chlebka, i mogę powiedzieć, że pyszna, wchodzi do stałego repertuaru
. Miąższ żółty, suchy, nie za słodki, skórka mięknie jak u Hokkaido, poręczna wielkość ok. 2 kg, w smaku lekko orzechowa, będzie świetna do puree, klusek i placków 
-
Alyaa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wytrzymałam i zerwałam makaronową. Nie była dojrzała, ale na nitki się rozwarstwiła i pyszna z sosem pomidorowym zamiast makaronu. Już wiem, że za rok u mnie będzie na pewno ;)
A czy ta makaronowa smakuje jak zwykła dynia? Jaką ma konsystencję? Czy taką jak normalny makaron? 
-
Alyaa

Dynie są różne. Moja nie była do końca dojrzała, za długo w piekarniku, a się ładnie na nitki zrobiła. Z sosem do makaronu nawet nie przypominała dyni. Dla mnie rewelacja.
- jokaer
- -Moderator Forum-.

- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Czy to jest dynia makaronowa

Sadziłam jako makaronową, nigdy jej nie miałam jeszcze, ale ona wygląda jak kabaczek.

Sadziłam jako makaronową, nigdy jej nie miałam jeszcze, ale ona wygląda jak kabaczek.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- nowapasja
- 1000p

- Od: 28 sty 2011, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja makaronowa ma jasną skórkę a ta ma jak cukinia 
-
Alyaa

jokaer moja (Makaronowa Warszawska) jest zielona w paski. Dojrzała będzie wpadać w żółty. Ta po prawej ją bardziej przypomina, ale nie do końca... To może być inna odmiana. Moja mimo iż niedojrzała się rozwarstwiła na nitki (a jeszcze za długo piekłam).
Jakie są konsekwencje pozostawienia dyni na przymrozku. Czy temperatura -1 chwilowa nad ranem jest groźna, czy chodzi raczej o dłuższe i mocniejsze przemrożenie. Wielokrotnie już we wrześniu zdarzają się takie niewielkie przymrozki, a później jest jeszcze kilka tygodni ciepło.
-
Alyaa

O znalazłam zdjęcie identycznej jak moja: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p1743533
Ona dojrzała powinna chyba być żółta (trochę jak kabaczek właśnie).
Lunarii u mnie dyniowate ścina w jedną noc (niewielki przymrozek)... Zerwane po fakcie owoce po pewnym czasie zaczynają gnić.
Ona dojrzała powinna chyba być żółta (trochę jak kabaczek właśnie).
Lunarii u mnie dyniowate ścina w jedną noc (niewielki przymrozek)... Zerwane po fakcie owoce po pewnym czasie zaczynają gnić.
Ok czyli zrywasz jak zapowiadają przymrozek, czy wcześniej? Kiedy zapowiadają np. +1 lub +2 C w nocy temperatura przy gruncie może jednak spaść niżej.
-
Alyaa

Jak zapowiadają przygruntowe przymrozki. Ewentualnie można próbować okryć, bo potem jeszcze bywa ciepło często.
- jokaer
- -Moderator Forum-.

- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Alyaa
No i chyba jest to dynia makaronowa, znalazłam opakowanie- Dynia makaronowa warszawska,
pisze, że młode są koloru zielonego i zmieniają się na piaskowomiodowy.
Wstawiłam do piekarnika i to sprawę wyjaśni.
No i chyba jest to dynia makaronowa, znalazłam opakowanie- Dynia makaronowa warszawska,
pisze, że młode są koloru zielonego i zmieniają się na piaskowomiodowy.
Wstawiłam do piekarnika i to sprawę wyjaśni.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
-
Alyaa

No ta po prawej podobna do mojej. Ale jeszcze żadna nie dojrzała. Nawet nie wchodzę między krzaki, bo kusi zjeść. A jednak bym i dojrzałe chciała. Za rok będzie u mnie na pewno (tym bardziej, że połowa nasion tylko wysiana).
- krynka

- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja dziś zerwałam i upiekłam w piekarniku z czosnkiem ziołami i oliwą z oliwek skundloną dynie hokkaido
z akcji. Nie wiedziałam,czy już jest dojrzała,ale ma kilka rosnących owoców na krzaku,więc chciałam ja odciażyć trochę
Była pomarańczowa , i okrągła,beż tego charakterystecznego wydłuzenia przy ogonku. Na środku,naprzeciw ogonka-zielone kółko.No i była duża jak dwie hokkaido
Po rozkrojeniu okazało się,że jednak jest jeszcze niedojrzała,bo była zielono-żółta w srodku. Mimo to po upieczeniu smakowała wybornie 
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Zebrałam dziś kilka dyń Tudor i Buttercup, jedną Australian Butter i Lakota. Tudor ważą po ponad 5 kg bardzo szybko rosną, ciekawe jakie są w smaku.