Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
Wiem wiem
Mam również te odmianę
Te listki nie do podrobienia
Bardzo charakterystyczne 
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Oko ma rozpoznał po sadzonce Perłę Małopolski i tylko o to chodzi. Nie ma tutaj drugiego dna.
Jest za to zapowiadany silny spadek temperatur nocą a tego pomidory ( i to uszkodzone ) prawdopodobnie nie przeżyją.
Serio.
Ludzie, sprawdzajcie prognozy pogody.
Dzisiaj był upał, a za kilka dni nocą w okolicach zera.
-
tysonka
- 500p

- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Comcia, konkretna baba z Ciebie, dzięki
bo już się zakręciłam 
- PaulaPola

- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Ja za to mam takie oko, że bez okularów tam pokrzywe widziałam
Ale juz drugi rok mam pomidora Ildi, i wg mnie on też ma tak charakterystyczne liście że rozpoznaje go bez problemu 
Faktycznie to jest Perła Kaszub - fajnie rośnie. Do gruntu postanowiłem dać bo pogoda w miarę - Wrocław jest jednym z najcieplejszych miejsc w Polsce wiec zaryzykowałem.
To że miedzian daje się poniżej 20 stopni to pierwsze słyszę. Co teraz? Sadzonki wydają się to wytrwać. Jutro zobaczę czy będzie gorzej.
Kupię w weekend agrowłókninę i zrobię taki mini namiot - może nie będzie tak źle. Człowiek uczy się na błędach
To że miedzian daje się poniżej 20 stopni to pierwsze słyszę. Co teraz? Sadzonki wydają się to wytrwać. Jutro zobaczę czy będzie gorzej.
Kupię w weekend agrowłókninę i zrobię taki mini namiot - może nie będzie tak źle. Człowiek uczy się na błędach
Z tą pogodą to nie wiem, sprawdzałem na meteo i weekend miał być ciepły, teraz widzę że zrobili aktualizację. Idzie się powiesić tylko.
- Comcia

Nie bojaj się. 
w 2011 roku przymrozki miały być jakiś po 18-stym maja, owinęłam swoje pomidory zimową agro i wytrzymały.
W 2012 roku znów późne przymrozki, wykopałam pomidory i zadołowłam w tunelu ( można też na 2-3 noce schować do altanki ).
Na pewno Twoje nie mogą zostać w gruncie, sadzonki są uszkodzone i nie przeżyją.
Nie obawiaj się ich wykopania lepsze to niż je stracić całkowicie.
w 2011 roku przymrozki miały być jakiś po 18-stym maja, owinęłam swoje pomidory zimową agro i wytrzymały.
W 2012 roku znów późne przymrozki, wykopałam pomidory i zadołowłam w tunelu ( można też na 2-3 noce schować do altanki ).
Na pewno Twoje nie mogą zostać w gruncie, sadzonki są uszkodzone i nie przeżyją.
Nie obawiaj się ich wykopania lepsze to niż je stracić całkowicie.
-
D3flo
- 200p

- Od: 2 cze 2013, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No, znam takich co eksmitowali z gruntu swoje sadzonki w domowe pielesze przed zapowiadanymi ochłodzeniami i to właśnie oni wygrali z tymi co takie sadzonki okrywali pierzynami. 
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Wiedziałem, że skądś znam ten pokrój. Faktycznie obie Perły są w tej fazie bardzo podobne. Potem już jest większa różnica.marmod pisze:Faktycznie to jest Perła Kaszub
-
tysonka
- 500p

Marmod, naprawdę nie słyszałeś o zimnych ogrodnikach? jakie ma znaczenie to, jaka pogoda jest w tym tygodniu? niech będzie sobie i 30 stopni, a przymrozki majowe i tak nastąpią - to jasne jak to, że jutro wstanie słońce
no dobra, zawsze jest jakieś 10 % szans, że nasz teren ominą 
-
tysonka
- 500p

Ja w zeszłym roku eksmitowałam do domu paprykę - na swoje usprawiedliwienie dodam, że to był bodajże 20 maja i wróciły przymrozki 
Tylko mam taki problem że zakopałem je głęboko 
Ale mam stare łuki takie do hodowli ogórków. Może zrobię z tego mini szklarnie? Okryję włókniną i może wytrzyma.
Ale mam stare łuki takie do hodowli ogórków. Może zrobię z tego mini szklarnie? Okryję włókniną i może wytrzyma.
- Comcia

Ryzykujesz jak każdy ogrodnik. 
Ja bym wkopała.
Ja bym wkopała.
Nawet nie marz
Bierz sztychówkę i wio
Bierz sztychówkę i wio