Borówka amerykańska - 3 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
paras
100p
100p
Od: 22 lip 2012, o 09:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 3 cz

Post »

Dobry pomysł, ale dobrze by było, aby ta warstwa kory była troche grubsza ;) minimum 5 cm
ania_j
100p
100p
Od: 19 lip 2010, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

paras pisze:ania_j Nie tnij jeszcze nic :) Jeśli są tak jak mówisz 4 letnie to jeszcze ciąć nie musisz. Ten pęd Chandlera długi jest w porządku. W tym roku jak będziesz nawozić to powinny pozostałe krzaki wypuścić po kilka takich długich pędów :) W następnym roku z tych długich pędów wyrośnie pełno bocznych gałązek. A za 2 lata na tych gałązkach będziesz mieć mnóstwo owoców :D
Pozdrawiam.
Dziękuję za odp :)
z tych 4 od ziemi wyrastają boczne gałązki czyli jest szansa że w przyszłym roku mogą pojawić się owoce :)
na bluecropie na kilku końcach są właśnie takie jakby 'kwiatowe" - w tym momencie tylko z 3 z nich pojawily się kwiatki, pozostałe obserwuję. Ciekawe jest to że znajdują się na zakończeniach gałązek dość długich odchodzących od pędu wyrastającego z ziemi, ale przyciętego z jakiegoś powodu w szkółce chyba - ma może z 15cm.
aalal29
200p
200p
Od: 14 paź 2010, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Odnośnie nawożenia,co myślicie o stosowaniu pod borówki gnojówki z pokrzywy,albo jakiejś innej ,a może ktoś zna przepis na jakąś zakwaszającą gnojówkę ?
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Może z chleba ja tak podlewam swoje borówki .

Pozdrawiam Teresa :wit
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Podobno z liści rabarbaru działa zakwaszająco, ale dopiero nastawiłem kilka dni temu, więc nie wiem jakie ma pH.
Logicznie myśląc to powinna być kwaśna. Niektórzy też do wody dają kawałek chleba na zakwasie i po jakimś czasie podlewają taką wodą.
Pewnie jest jeszcze wiele innych przepisów, które też chętnie poznam :)
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

ja w zeszłym roku hortensje i inne kwasoluby podlewałam gnojówką z trawy i rabarbaru właśnie :wink:

Rownież w zeszłym roku przesadzałam wszystkie borówki - na jeden krzaczek mi zabraklo już torfu a chcialam posadzic już natychmiast i zakończyć ten temat , więc posadziłam w kompost wymieszany z lekko rozlożonym igliwiem - Efekt taki że krzak ma piękne zielone zielone liście ..............ale tylko liście ;:306 ;:306
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49

Post »

Szczaw ma kwaśne liście, więc na chłopski rozum kompost z niego i inne "przetwory" też powinny zakwaszać...
swistak
200p
200p
Od: 22 maja 2013, o 20:58

Post »

Witam zakręconych,jest to mój pierwszy post ,co do borówek to jest jedno sadzę borówki w kwaśnym torfie z dodatkiem kory sosnowej która zakwasza ziemię,przysypuję ziemią z wykopanej dziury wszystko w pierwszym roku przysypuję korą,podlewam .W drugim roku podsypuję przekompostowanymi trocinami.Najważniejsze pilnować podlewania .Wszystko można przeczytać na forum .
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

W zeszłym roku zasadziłem borówkę amerykańską. Przyjęła się i owocowała, jak na świeżo posadzoną bardzo dobrze. W tym roku zasadziłem jeszcze trzy - przyjęły się i wyglądają przyzwoicie. Niestety zeszłoroczna borówka ma problemy - żókną jej liście i nie widać, żeby miała kwitnąć. Co może być tego przyczyną. Wszystkie borówki były sadzone w mieszance torfu, ziemi ogrodniczej (z worka) plus dodatek ziemi miejscowej.
Pozdrawiam
Adam
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Moim borówkom zasychają końcówki gałązek które kwitną,co może być przyczyną ?

Pozdrawiam :wit
ania_j
100p
100p

Post »

Mam jeszcze jedno pytanie - Chandler wypuścił gałązki tylko w górnych częściach, natomiast od ziemi nie ma nic - czy tak ma być? Poza tym - część liści jest lekko czerwona. Bluecrop stojący obok nie ma takich problemów :)
ania_j
100p
100p

Post »

Nie mogę już edytować - przyszło mi do głowy jeszcze jedno pytanie. Tak się wczytuję i dochodzę do wniosku że same EM-y nie są wystarczające bo w sumie tylko azotu dostarczają. Poza tym robią sporo dobrego, ale tak sobie pomyślałam, że te czerwone liście to jakiś niedobór. Czym naturalnym zasilić moje borówki? Nie chcę sztucznych nawozów. Kupić jakiś obornik? Który? Może inne pomysły?

edit - chyba doczytałam w czym problem... borówki solidnie obsypałam korą, a ta podobno zabiera azot i trzeba na początku dostarczać go 2 razy więcej - czyli zamiast co 2 tyg zasilać EM-ami powinnam co tydzień... dobrze myślę?
swistak
200p
200p

Post »

ania i,czemu szukacie problemów z uprawą borówki, podstawowa sprawa to pH od trzech i pół do czterech i pół pH, oraz raz w miesiącu podlanie nawozem do borówek,to jest Kwiecień, Maj, czerwiec.Wszelkie inne nawozy pod wszystko inne.Borówka nie lubi przenawożenia, ani przelania wodą dlatego w czasie większych upałów polewa się raz na tydzień,wiaderko wody.
ania_j
100p
100p

Post »

Świstak - kupiłam sobie 2 krzaczki do dużych pojemników na balkon bo na działkę nie mam kiedy jeździć. Dlatego nie chcę nawozić czymś sztucznym - na własne "balkonowe" potrzeby chciałabym mieć najbardziej naturalne roślinki jak się da. Rozumiem cel w przypadku większych gruntowych upraw - ale w moim przypadku - mogę pobawić się w "dopieszczanie" 2 roślinek :)

Czy biohumus będzie dobry dla borówek?
swistak
200p
200p

Post »

Czy biohumus zakwasza ziemię,ja 6 lat temu też myślałem że wystarczy zwykła ziemia ,ale jak przez 3 lata nie zjadłem ani jednej borówki to od razu kupiłem kwaśną ziemię i przesadziłem w inne miejsce. W tym roku był sam kwiat szkoda że nie mam możliwości pokazania.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”