Swojski bałagan

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Swojski bałagan

Post »

Strasznie porządny ten Twój bałagan :wink: bardzo jestem ciekawa jak w Twoim wykonaniu wygląda porządek :?:
wymienić chociaż połowę płotka oddzielającego warzywnik od części trawnikowej
masz na to ponad pół roku coś za szybko ten plan zrealizowałaś ;:306 pomidory i tak były pod znakiem zapytania ;:219
A jak komin czy już naprawiony?
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Olgo o takim swojskim bałaganie nie jedna ogrodniczka marzy!
Czy u Ciebie już kwitnie clematis?
Moje ledwo pąki pokazują. U mnie też kompostowniki szybko się zapełniają -3 sztuki- choć ta świeżo skoszona trawa po kilku dniach zmniejsza swoją objętość.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50

Post »

Maryś ja go fotografuję po plewieniu, to lepiej się prezentuje. Teraz już pozarastało od nowa - piąty dzień deszczu, błoto takie, że jak wejdę na rabatę to ślady jak leje po bombie zostawię. Porządku we własnym wykonaniu jeszcze w ogrodzie nie widziałam... może za parę lat się uda?
Komin czeka, trzeba znaleźć dobrego fachowca, który poprawi po tym poprzednim.
Płotek chyba też poczeka, bo deski się kończą i materiału braknie. A szkoda, bo to co jest to psuje widok :(

Kasiu to najnowszy nabytek - kupiony już z dużym pąkiem, no i to wczesna odmiana. Co do kompostowników to zastanawiam się czy jest na FO choć jedna osoba, która ma za duży kompostownik jak na swoje potrzeby :wink:

Mam duży problem z orzechem włoskim - drzewo ok 20 letnie, a po tej zimie ma raptem pojedyncze liście. Wydaje mi się, że to jakaś choroba, bo w ubiegłym roku było na nim trochę czarnych plam. Teraz wygląda żałośnie i niestety chyba pójdzie pod topór.
Jak tak dalej będzie, to moi rodzice wytną wszystkie większe drzewa - bo za duże, za stare, albo chore. Zanim urośnie coś nowego to czeka nas kilka(naście) lat na patelni... szkoda
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Orliki cudne czy to biel?
Moje różnokolorowe okazały się wszystkie bordowe ;:224

-- Wt 28 maja 2013 10:26 --

Orliki cudne czy to biel?
Moje różnokolorowe okazały się wszystkie bordowe ;:224
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Olgo, ja wiem, że działasz w ogródku rodziców i musisz się liczyć z ich decyzjami,
ale przed podjęciem decyzji o wycince dużego drzewa warto o nie trochę "powalczyć".
Może uda się go wyleczyć? Poczytaj o jego uprawie i zwalczaniu chorób - o tu.
Mam dwa duże orzechy ponad dwudziestoletnie i trochę denerwują mnie spadające suche końcówki gałęzi
a jesienią konieczność usuwania dużej ilości liści, ale podczas upałów dają jednak zbawienny cień :wink: .
O surowcu na przepyszne ciasta też nie można zapomnieć!
Z tym kompostownikiem to masz rację, mój ma dwie komory i też jest za mały ;:oj .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

to co Ty będziesz robić przez resztę sezonu, skoro plan już wykonany? :) No i rzeczywiście ten bałagan jest mocno wydumany...bałagan, to są zasieki na mamuty na trawniku, rabaty w pokrzywach i takie tam, a nie dwa mikro-chwasty na pokazowej rabacie :)

Drzewa szkoda..nie mozna rodziców przekonać, żeby posadzili ew. obok nowe i z wycinką wstrzymali się aż tamto podrośnie?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Rzodkiewek Ci zazdraszczam! Niby takie proste w uprawie warzywo, ale mi idzie w liście, a korzonki liche :-(
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10

Post »

Bardzo fajny "bałagan" ! :wit
Bea
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Olgo, pięknie u Ciebie jak nie wiem co, tylko parę nowych zdjęć, bo te majowe dawno nieaktualne. Ale śliczne były orliki i łubiny, tulipanki i hiacynty. I balkonowe kompozycje bardzo fajne, choć inne od planowanych. No a powojnik jest przepiękny, jeszcze takiego nie widziałam, nawet na zdjęciach.
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pewnie jesteś bardzo zajęta skoro nie odwiedzasz swojego wątku, ale o mnie pamiętałaś i dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50

Post »

Witam po małej przerwie :wink:
Odpowiem może zbiorowo, bo pewnie sami nie pamiętacie o czym tu wcześniej rozmawialiśmy...

Najpierw kwestia orzecha - chyba jednak przemarzł. Ponieważ powoli się odbudowuje i starszyzna plemienia wypowiedziała się pozytywnie, wyrok odroczono (przynajmniej na jeden rok). Zobaczymy co będzie przyszłej wiosny, tymczasem rośliny obok korzystają z większej ilości słońca.

Teraz trochę samobiczowania - walczyłam jak lew, ale nie udało się. Tym sposobem, a raczej argumentem z góry "to ja już nie mam nic do powiedzenia?" musiałam posadzić tuje przy płocie :( zupełnie nie moja estetyka, ale na kompromisy iść trzeba. Pociechą jest to, że nie poszliśmy po całości ogrodzenia, tylko ograniczyłam je do 8 sztuk, tam gdzie innego żywopłotu zrobić się nie bardzo da - za wąsko na szerokie krzewy i podsadzanie ich bylinami. Przynajmniej Mama zadowolona...

Co poza tym? Bałagan zarósł tak, że nawet nie chce mi się tam wchodzić - ostróżki i kosmosy poległy pod naporem deszczu i teraz leżą pokotem. Tak więc do momentu oplewienia i usunięcia poległych - zdjęć z rabaty nie będzie :wink:
Za to nieźle przyjęły się róże na skarpie - Nina Weibull i Westerland, na razie w towarzystwie szałwii, bazylii i tymianku. Jak rozmnożę lawendę to rabatka się bardziej wypełni. Niestety posadzony wśród nich seler się nie przyjął i chyba jest tam za sucho na elementy warzywne... ale spróbuję za rok z naciowym.

Excelsa i Flammentanz ładnie kwitną. Tę pierwszą potraktowałam na początku czerwca opryskiem z sody i dopiero parę dni temu zauważyłam pierwsze objawy mączniaka, chyba czas na powtórkę zanim mi się cała posypie. Podobnie z agrestem wrzątkowym - oprócz gorącej kąpieli na wiosnę, razem z Excelsą dostał trochę sody i ładnie wygląda. Dziś lub jutro zbiory, lekkie cięcie i do zobaczenia za rok.

Jeśli chodzi o warzywnik, w przeciwieństwie do rabat, wygrywamy walkę z chwastami. Zajadamy się już własnymi ogórkami, lada moment zbiorę bób i poczekam jeszcze trochę na pierwszą cukinię. Strzałem w dziesiątkę było posianie mieszanki sałat - faktycznie z jednego opakowania jest 4 czy 5 odmian w równej proporcji. To pierwsza mieszanka, z której jestem zadowolona.
Groszek cukrowy też się ładnie udał, jak na próbne pół rządka plon był niezły, coś tam udało się zamrozić. Psikusa za to zrobiła fasola "karłowa" - miejscami osiąga już 2 metry wysokości i jednak trzeba było ją otyczkować.

Parę zdjęć - jak zwykle zaległych, choć nie tak bardzo jak poprzednio. Czerwiec w bałaganie wyglądał tak:
Orzech w wersji ażurowej
Obrazek
Flammentanz, która przerosła nową podporę, trzeba będzie ją na boki rozłożyć, bo wiecheć się z niej zrobił
Obrazek
Omoshiro
Obrazek
Piwonie od Dziadków
Obrazek
Bodziszkowo-ogórecznikowo-kosmosowo
Obrazek
Sałaty pod dostatkiem
Obrazek
Wypasiony Włącznik
Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Olgo kiedy mój Flammentanz taki będzie ;:224
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Oj, nawet ja czasem łaskawszym okiem patrzę na tuje :wink:
Selery są dość wymagające co do wody, w zeszłym roku miałam takie małe wypierdki ;:224 Ale Tobie rzodkiewka nawet ładnie urosła, u mnie też jakaś kaprawa.
U was rabaty zarośnięte, warzywnik wyplewiony, a u mnie zupełnie odwrotnie :twisted: No i na ogórki czy cukinię to ja raczej chwilę muszę poczekać! Kiedy Ty to wszystko siałaś/sadziłaś?
Agrest masz bez mączniaka? U mnie trochę jest, myślę, że za mało go poparzyłam. Eksperyment na pewno będę powtarzać za rok na wszystkich. Sody nie używałam.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Olgo jak dobrze że jesteś, dużo nowości. Czyli jest nadzieja że orzech się zbierze?
Też rok temu miałam fasolkę, którą musiałam podpierać bo karzeł okazał się być wielkoludem ;:306
Ja mam wiadomość taka, że drzewa szczepione to 5 no może będzie 6 na 10 przyjętych i jest wśród nich 1 sztetyna z czego bardzo się cieszę, jedno jest z tych albo albo więc może za parę lat się dowiemy a pozostałe tom kosztele od Michała! Pozdrawiam cieplutko!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”