Nieśmiało, skromnie, balkonowo...
Re: Nieśmiało, skromnie, balkonowo...
Alicjo chciałam Cię prosić o poradę i z góry przeprosić za zaśmiecanie Twojego wątku ... Mam kwiatowy dylemat ,a bardziej kolorystyczny
Mam wielką ochotę jak pisałam już wcześniej na białe kwiaty. Ale teraz znów obawiam się,że mi się zleje z białą elewacją
Chodzi o te doniczki na parapecie.Chciałabym białe surfinie million bells lub table white.Bo teraz znów mi chodzi po głowie...czerwona

Moja Droga nie przepraszaj, ja się bardzo cieszę, że dla kogoś ważne jest moje zdanie
Czuję się potrzebna
Ależ Ci zazdroszczę takiej miejscówki...
Wracając do kwiatów, ja za czerwonymi kwiatami nie przepadam, więc mogę nie być obiektywna. Fakt, czerwone będą się zdecydowanie bardziej rzucały w oczy, ale biel jest zdecydowanie bardziej elegancka. Na czym Ci bardziej zależy? Będziesz jeszcze coś sadziła w pobliżu Waszego miejsca odpoczynku? Wiem, ze nie chcesz mieszać kolorów, ale może pomyśl nad połączeniem białej surfinii z czymś zielonym tak aby jej białe kwiaty miały kontrast, wtedy ta zieleń będzie tłem dla kwiatów i jednocześnie kontrastem dla ściany . Sama surfinia też ma zielone liście ale jak sobie spojrzałam na zdjęcia moich million bellsów to liści nie widać, same kwiaty
Wracając do kwiatów, ja za czerwonymi kwiatami nie przepadam, więc mogę nie być obiektywna. Fakt, czerwone będą się zdecydowanie bardziej rzucały w oczy, ale biel jest zdecydowanie bardziej elegancka. Na czym Ci bardziej zależy? Będziesz jeszcze coś sadziła w pobliżu Waszego miejsca odpoczynku? Wiem, ze nie chcesz mieszać kolorów, ale może pomyśl nad połączeniem białej surfinii z czymś zielonym tak aby jej białe kwiaty miały kontrast, wtedy ta zieleń będzie tłem dla kwiatów i jednocześnie kontrastem dla ściany . Sama surfinia też ma zielone liście ale jak sobie spojrzałam na zdjęcia moich million bellsów to liści nie widać, same kwiaty
Miejsca jest sporo,oj sporo... Nie potrafię na razie tego wszystkiego "ogarnąć" jednocześnie, bo to mój pierwszy sezon w domu. Zaczynam małymi kroczkami urządzać ogród i przed domem i taras
W bloku miałam sporą loggię, ale nie było tylu "problemów"
Cd kwiatów- też cały czas chodzi za mną ten biały,tylko podpowiedz mi co dołożyć do białej surfinii (mam nadzieję,że kupię odmianę table white jak nie million bells bo nie chcę tradycyjnej,za długie ma pędy jak urośnie)?Coś leciutkiego delikatnego ?Myślałam o diamond frost, ale ona też jest biała
Cd kwiatów- też cały czas chodzi za mną ten biały,tylko podpowiedz mi co dołożyć do białej surfinii (mam nadzieję,że kupię odmianę table white jak nie million bells bo nie chcę tradycyjnej,za długie ma pędy jak urośnie)?Coś leciutkiego delikatnego ?Myślałam o diamond frost, ale ona też jest biała
Mi osobiście bardzo podoba się bluszcz (ten z białymi obwódkami) w kompozycjach z białymi kwiatami, tworzą bardzo eleganckie zestawienie.
Widzę, że koniecznie chcesz diamond frost gdzieś wcisnąć?
Ja też go mam i planuje posadzić z heliotropem. Wilczomlecz jest bardzo gęsty dlatego wydaje się być idealnym wypełnieniem dla wysokich kwiatów. Nie wiem jak u mnie będzie się sprawował heliotrop, czy nie pogubi liści itp. dlatego już się zabezpieczam i w razie czego wilczomlecz będzie te ubytki wypełniał 
Widzę, że koniecznie chcesz diamond frost gdzieś wcisnąć?
Wilczomlecza już zaplanowałam przed domem z pelargoniami rabatowymi w 3 donicach to mi się bardzo spodobało :
broniłam się przed nimi rękami i nogami,miały być goździki (które też będą,ale jednak na tarasie od południowej strony,bałam się,że nie będą ładnie kwitły od północy)i stanęło na pelargonii z wilczomleczem
A co do wilczomlecza, strasznie mi się spodobały w tym sezonie
Ta kompozycja mnie tak zauroczyła:

broniłam się przed nimi rękami i nogami,miały być goździki (które też będą,ale jednak na tarasie od południowej strony,bałam się,że nie będą ładnie kwitły od północy)i stanęło na pelargonii z wilczomleczem
To nawet nie kompozycja a jedna sadzonka wilczomlecza, pięknie się rozrasta
Co do goździków masz rację, też uważam, że lepiej im będzie od południa. Ja przed pelargoniami też się zawsze wzbraniałam, ale trzy lata temu doceniłam je na tyle, ze teraz stanowią podstawę aranżacji mojego balkonu, reszta (goździki, werbeny, milion bells itd.) to tylko dodatek
Co do goździków masz rację, też uważam, że lepiej im będzie od południa. Ja przed pelargoniami też się zawsze wzbraniałam, ale trzy lata temu doceniłam je na tyle, ze teraz stanowią podstawę aranżacji mojego balkonu, reszta (goździki, werbeny, milion bells itd.) to tylko dodatek
Alicjo czy goździki się osypują,czy tylko trzeba suche listki obrywać ?
Czasem się zdarzył jakiś suchy listek, który przeszkadzał mi wizualnie więc go obrywałam, ale ogólnie obrywa się tylko kwiat. Na szczęście goździki się nie obsypują ;) Masz już jakieś? Pokaż 
Dziś jadę po kwiatowe zakupy
Jak porobię kompozycje to wszystko obfocę 
Ale Twoich też jeszcze nie widzieliśmy
Ale Twoich też jeszcze nie widzieliśmy
Witam wszystkich po dłuższej nieobecności we własnym wątku
Co tu dużo pisać, lepiej oglądać
Wydaje mi się, że w tym roku przesadziłam z ilością
Co my tu mamy - oregano, bazylia, szalwia, tymianek, goździki, heliotrop, wilczomlecz, przezimowana lawenda NICO, pelargonie Richard Hodgson, Jackie Totlis, Millfield Rose, Brookside Betty, lantana.

Powtórka z rozrywki, donica pełna pelargonii, czekam aż wszystkie zakwitną i będzie pięknie
Iglaczek jest pozostałością po świętach 

Lantany, kolejne kwiaty, które zawitają u mnie na dłużej, oj tak

Chelsea star, Woods Surprise i prezent od Alenki, nie wiem co to

Milion bells

Mięta, lippia (uwielbiam) i lubczyk

Udanego końca weekendu
Pozdrawiam

Co tu dużo pisać, lepiej oglądać
Wydaje mi się, że w tym roku przesadziłam z ilością

Powtórka z rozrywki, donica pełna pelargonii, czekam aż wszystkie zakwitną i będzie pięknie

Lantany, kolejne kwiaty, które zawitają u mnie na dłużej, oj tak

Chelsea star, Woods Surprise i prezent od Alenki, nie wiem co to

Milion bells

Mięta, lippia (uwielbiam) i lubczyk

Udanego końca weekendu

Piękny balkon, wszystko bardzo dopracowane i gustownie więcej fotek więcej bo ogląda się z wielką przyjemnością
zapraszam do mojego wątku kwiatowego
Mój taras tego lata zapraszam
Mój taras tego lata zapraszam
Przepięknie
A Milion bells

- Alenka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 lut 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pięknie wyglądają te 3 pelargonie razem ;) cieszę się,że prezent się przyjął; )
Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza
*cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia 
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
Śliczne kompozycje a gdy donica z pelargoniami zakwitnie to dopiero będzie widok
Będę zagladać
Będę zagladać
na balkonie i w domuhttp://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=78748
kaktusowohttp://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 62&t=78659
ogród https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2&t=122175" onclick="window.open(this.href);return false;
kaktusowohttp://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 62&t=78659
ogród https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2&t=122175" onclick="window.open(this.href);return false;
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ślicznie
i wcale nie za dużo kwiatków skoro się jeszcze stoliczek i krzesełka mieszczą