Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :) - cz.2

Post »

1.
Kilogram jagód,przebranych,umytych i osuszonych ,zasypać 0,5 kg cukru i zalać litrem spir.70%.Odstawić na miesiąć.
2.
To samo ,ale cukier na owoce ,po zlaniu nalewki.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Bogusia.....co ja zrobię że ta najlepiej wszystkim smakuje....a może też ostanie się do zlotu ?
Ta wyciskarka jest super !!!!
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja 5 dni temu przesypałam wiśnie cukrem w 3-litrowym słoju na nalewkę ale chyba zaczyna mi się robić wino .Ma wg przepisu stać jeszcze pięć dni.Mam pytanie;czy da się jeszcze ten sok uratować ,czy nada się na nalewkę skoro czuć zapach wina??
Pozdrawiam Ewa
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To co robisz nazywa się wiśniak, jedna ze szlachetniejszych nalewek.Ma właśnie taki winno-koniakowy smak.Można go jeszcze wzbogacić dodatkiem rumu.Można też wziąć olejek rumowy ,wlać do słoiczka i dodać kilka łyżek spirytusu.Wytrząść porządnie .Jak się ustoi dodać(strożnie) kilka kropel aromatycznej esencji spod oleju.Spirytus dodaje się po ustaniu fermentacji.
Ewao4
500p
500p

Post »

Przepis mam z tej strony
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/w ... -nalewka-2
zmniejszyłam proporcje aby zmieściły się składniki w słoju-proporcjonalnie 1;20 kg wiśni+40 dag cukru x 2
po 6 dniach chyba fermentuje i pachnie winem a ma stać jeszcze 4 dni.Czy można to uratować i dodać po 4 dniach alkohol czy raczej już nie??

Obrazek

Dodam,że pierwsze 1,20 kg wiśni są z pestkami a te 1,20kg na górze wydrylowane.
Pozdrawiam Ewa
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czytasz posty inne niż swoje?Pisałem powyżej,że to jest przepis na wiśniak.Jeżeli czcesz normalną wiśniówkę to zalewasz wiśnie spirytusem bez wcześniejszej fermentacji.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Można najpierw cukier czy miód dać....ale trzymać tylko tyle żeby się nie zaczęła fermentacja,to zależy od pogody....ja wczoraj zasypałam czarną porzeczkę z odrobiną malin w południe a na wieczór już wlałam spirytus bo zaczęło się....a niekiedy i dwa dni stało ;:224
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Ewao4
500p
500p

Post »

kaLo
oczywiście ,ze czytałam Twój post ale chciałam opisać dokładniej i miałam nadzieję,że jednak wyjdzie z tego nalewka..no trudno :( niech stoi nadal..Dobrze,że truskawki zalałam wódką bo byłoby podobnie.Pierwszy raz robię nalewki dlatego myślałam,że są dwa sposoby -albo najpierw zasypać cukrem albo zalać alkoholem...jest tyle przepisów w necie ,chciałam spróbować oba sposoby a teraz widzę ,że nie każdy jest dobry...Dzięki za info ;:180
Pozdrawiam Ewa
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście,że wyjdzie nalewka,a co miało by wyjść?
"Nalewki ? alkoholowe wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół (bądź mieszaniny składników), zazwyczaj o 40-45 procentowej zawartości alkoholu. Sporządzane są w procesie maceracji, czyli przez zalanie składników alkoholem. Mogą być słodzone syropem."
Ewao4
500p
500p

Post »

Więc jak skończy się fermentacja to dodać trochę rumu lub alkoholu z olejkiem rumowym??
Pozdrawiam Ewa
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już napisałem dokładnie w poprzednich postach ile czego dolać.Dodam tylko,że zamiast spirytusu możesz do zlanego soku wlać samą wódkę.Pozostałe w słoju owoce zalać wódką tak ,aby je przykryła.Potem zlać ,odcisnąć owoce i połączyć obydwa alkohole.Szacuję ,że będziesz potrzebowała ok.1,5 l wódki.W dyskontach można kupić w cenie 16-17 zł/pół litra.Otrzymasz ok 2,5 l "damskiej" nalewki o mocy ok.25%.Nie przesadź z aromatem rumowym.Zamiast jednej z flaszek wódki ,możesz zaszaleć i kupić flaszkę rumu,jeżeli odpowiada Ci jego smak.
Ewao4
500p
500p

Post »

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi :wit
Pozdrawiam Ewa
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewao4 pisze:Więc jak skończy się fermentacja to dodać trochę rumu lub alkoholu z olejkiem rumowym??
To nie ma być alkohol z olejkiem ,tylko aromat wyekstrahowany spirytusem z oleku.Olej wypłynie na wierzch a nas interesuje to ,co pod olejkiem.Tak samo można zrobić z aromatem arakowym (bardzo ciekawy),waniliowym.pomarańczowym itp.Trzeba tylko porządnie trząść ,żeby obie ciecze się zmieszały,a potem zostawić ,żeby się rozdzieliły.
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Zainteresowało mnie aromatyzowanie nalewki w sposób jaki opisał kaLo, chyba spróbuję porcję nalewki wiśniowej tak potraktować w tym roku.
Będę na pewno robiła wiśniówkę i morelówkę jak co roku, oprócz tego może z malin.
Jeszcze jedno, zostało mi z zeszłego roku trochę owoców zasypanych cukrem i zagotowanych w słoikach, to są wiśnie, śliwki, porzeczka czerwona i czarna. Czy można pokusić się o przerobienie tego na nalewkę, czy lepiej zużyć do ciasta? Próbował ktoś?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z wiśniami powinno się udać ,z pozostałych,po dodaniu spirtu może się zrobić galaretka,mniam,ale potrzebna będzie łyżka. ;:306
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”