Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1
Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..
Nieprawdopodobnie wysoka zawartość fosforu jak na piaszczystą glebę.
Co do nawożenia to wiosną 20 dkg/10m2 siarczanu potasu oraz 50 dkg/10m2 mocznika.
Co do nawożenia to wiosną 20 dkg/10m2 siarczanu potasu oraz 50 dkg/10m2 mocznika.
pH-7 gleby też niespotykane na piaszczystych glebach ale to ogródek i pewnie wcześniej stosowano nawozy bez umiaru.
Fosfor jest słabo wymywany i trudno rozpuszczalnym składnikiem, zarówno zbyt kwaśna jak i alkaliczna gleba powodują że przechodzi w formy nieprzyswajalne dla roślin.
Spotkałem się z zaleceniami że fosforu nie bierze się pod uwagę przy opracowywaniu zapotrzebowania nawozowego w krajach zachodnich gdzie dużo gnojowicy wylewają na polach występuje nadmiar fosforu.
No ale pola rolne to co innego niż intensywna uprawa pod folią chociaż i tutaj uważał bym z fosforem, przy takiej zasobności spokojnie kilka lat możesz nie nawozić fosforem.
Fosfor jest słabo wymywany i trudno rozpuszczalnym składnikiem, zarówno zbyt kwaśna jak i alkaliczna gleba powodują że przechodzi w formy nieprzyswajalne dla roślin.
Spotkałem się z zaleceniami że fosforu nie bierze się pod uwagę przy opracowywaniu zapotrzebowania nawozowego w krajach zachodnich gdzie dużo gnojowicy wylewają na polach występuje nadmiar fosforu.
No ale pola rolne to co innego niż intensywna uprawa pod folią chociaż i tutaj uważał bym z fosforem, przy takiej zasobności spokojnie kilka lat możesz nie nawozić fosforem.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Też mnie ten fosfor zastanawia, a nawozów raczej za dużo nie było
2 lata temu obornik
wiosną tego roku azofoska
A we wcześniejszych latach raczej tylko kompost
2 lata temu obornik
wiosną tego roku azofoska
A we wcześniejszych latach raczej tylko kompost
Przy tak wysokim odczynie fosfor jest słabo przyswajalny dla roślin i mało ubywa go w glebie a corocznie w kompoście czy oborniku gleba zasilana jest fosforem.
Pozdrawiam
and777
and777
forumowicz pisze:Nieprawdopodobnie wysoka zawartość fosforu jak na piaszczystą glebę.
Dzięki
A coś innego z azotowych zamiast mocznika mogło by być?
and777 pisze:Przy tak wysokim odczynie fosfor jest słabo przyswajalny dla roślin i mało ubywa go w glebie a corocznie w kompoście czy oborniku gleba zasilana jest fosforem.
W analizie oznacza się fosfor rozpuszczalny w wodzie więc pH nie ma tu znaczenia.
Saletra amonowa, choć mocznik będzie lepszy.luk78 pisze:
A coś innego z azotowych zamiast mocznika mogło by być?
A siarczan amonu by się nadawał?
Jak koniecznie chcesz, to daj. Dwukrotnie więcej niż mocznika .
Akurat to mam, pod borówki stosuję ;)forumowicz pisze:Jak koniecznie chcesz, to daj. Dwukrotnie więcej niż mocznika .
Dzięki raz jeszcze
- lojka 63
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witajcie jak tak obserwuje wasze wywody i próbuje coś z tego zrozumieć to dla mnie jest takie "bla,bla,bla" ale to dla tego że jestem kompletnie zielona ,fosfory amony czy inne diabły to dla mnie za trudne już nie nadrobię zaległości i jak takiemu komuś pomóc i wytłumaczyć? Powiem tak: ziemię mam ciężką gliniastą,obornik udaje mi się załatwić raz na 5 lat,na wiosnę na oko podsypuję azofoską ale jest tego nie wiele bo 2kg. dzielę na 3 poletka ok.30m.na 2m.i8m.na 8m. i 6m.na 6m. .i jeszcze w kwiatki coś sypnę tak że raczej nie przenawożę ale plonów też nie mam gdzie mam się udać żeby zbadali mi ziemią mam dwie różne działki i różne gleby a może macie jakiś sposób w miarę prosty żeby to samemu zrobić jak macie cierpliwość do takich niemot jak ja to pomóżcie.

- lojka 63
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
dziękuję Pomoro jesteś niezastąpiony

forumowicz pisze:Nieprawdopodobnie wysoka zawartość fosforu jak na piaszczystą glebę.
A czy to w gramach nie miało być?
Bo to by wychodziło 500kg/ha ?
W zasadzie nie powinienem od początku zabierać głosu w Twojej sprawie. Bo znów muszę udowadniać, że nie jestem wielbłądem
.
50 dkg/ 10m2 to jest 5 deko na 1 m2 a to jest 50 g na 1m2. Mocznik zawiera 46 % azotu więc na każdy metr kwadratowy wprowadzisz 50x46/100=23 g azotu.
Przy obliczaniu nawożenia w oparciu o wyniki analizy gleby wykonanej metodą uniwersalną przyjmuje się, że wymagane ilości składników znajdują się w warstwie gleby o grubości 20 cm. Zatem na każdym 1 m2 gleby jest 200 litrów warstwy ornej. Przy takim założeniu do każdego litra gleby wprowadzisz :
23 g : 200 l = 0,115 g azotu a to jest 115 mg
A jaka jest wymagana zawartość azotu w glebie np dla pomidora?
a dla ogórków :
Wniosek : lepiej wybrać się np na półgodzinny spacer niż komukolwiek wyliczać nawozy.

50 dkg/ 10m2 to jest 5 deko na 1 m2 a to jest 50 g na 1m2. Mocznik zawiera 46 % azotu więc na każdy metr kwadratowy wprowadzisz 50x46/100=23 g azotu.
Przy obliczaniu nawożenia w oparciu o wyniki analizy gleby wykonanej metodą uniwersalną przyjmuje się, że wymagane ilości składników znajdują się w warstwie gleby o grubości 20 cm. Zatem na każdym 1 m2 gleby jest 200 litrów warstwy ornej. Przy takim założeniu do każdego litra gleby wprowadzisz :
23 g : 200 l = 0,115 g azotu a to jest 115 mg
A jaka jest wymagana zawartość azotu w glebie np dla pomidora?
http://www.polifoska.pl/module-Publikac ... .html.htmlOptymalna zawartość (w mg/dm3) przyswajalnych form składników mineralnych w glebie, oznaczonych metodą uniwersalną, dla pomidora wynosi: 90-120 N (NH4 +NO3), 60-80 P, 200-250 K, 55-75 Mg i 1000-1500 Ca.
a dla ogórków :
http://www.uprawyekologiczne.pl/197_Wym ... gorka.htmlDla ogórka gruntowego optymalna zawartość składników mineralnych w 1 litrze gleby wynosi: 80-120 mg N, 60-80 mg P, 160- 220 mg K, 70 -120 mg Mg i 1500 - 2000
Wniosek : lepiej wybrać się np na półgodzinny spacer niż komukolwiek wyliczać nawozy.
A nie można było tak od razu ;)
Teraz już nie mam więcej żadnych pytań.
I oczywiście dziękuję za cierpliwość.
Ps
A na spacer to zawsze warto trochę czasu znaleźć ;)
Teraz już nie mam więcej żadnych pytań.
I oczywiście dziękuję za cierpliwość.
Ps
A na spacer to zawsze warto trochę czasu znaleźć ;)